Influence of mulches on soil moisture and water infiltration in the tomato crop - Tankeuoo Kopa, Imerina (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Vlažnost tal je glavni parameter pri spremljanju lastnosti tal pri opazovanju rasti, napovedovanju pridelka in pri izboljševanju upravljanja z vodnimi viri. Predmet te raziskave je bil primerjati razvoj vlažnosti tal pri različnih načinih mulčenja z namenom določiti najboljši način mulčenja za infiltracijo vode v tla. Poskus je potekal v poletni sezoni od julija do septembra 2022 s štirimi načini mulčenja (lesni sekanci, žagovina, slama, mešanica) in kontrolo na poskusnem polju v Blidi, Alžirija. Rezultati so pokazali, da je bil kremenčev drobir glavna sestavina anorganskega dela tal. Analiza podatkov o infiltraciji vode je pokazala, da se je izkazal spremenjen Kostiakov model kot najboljši za preučevanje tal, v katerem predstavlja obdobje rasti rastlin fazo, v kateri je infiltracija vode v tla najboljša pri mulčenju z mešanico. Uporaba mulčenja spreminja vlažnost tal v glavnem na globini 15 cm in prevodnost tal na globini 10 cm. Dodatno je mešanica materialov za mulčenje najboljša, ker ohranja vlažnost tal in hkrati zmanjšuje pogostost namakanja. Korelacija med vlažnostjo in prevodnostjo tal je bila na splošno zelo dobra kar je bilo posledica mulčenja, teksture tal, razvoja korenin in kapilarnega dviga.
Keywords: električna prevodnost tal; infiltracija; mulčenje; paradižnik; vlažnost tal