Spinoza, liberalism and ‘the class of 1632’ - Ramet, Sabrina P. (Teorija in praksa, 2023)
Spinoza, Pufendorf in Locke so vsi zagovarjali svobodo misli (vključno s svobodo religije) in govora; tem trem mislecem gre zahvala za osnovanje temeljnih načel liberalne tradicije. Zlasti Spinoza je bil prvi pisec v modernem času, ki je artikuliral sistematični zagovor demokracije. Verjel je, da mora država spodbujati dobrobit svojih državljanov in jim zagotavljati kar največ svobode. Čeprav je pravico enačil z močjo, je tudi zagovarjal spoštovanje moralnega zakona in poudarjal pomen dobrote do drugih.
Keywords: freedom of religion; freedom of thought; liberalism; Liberalizem; Locke, John; Spinoza, Baruch de; Svoboda (religija); svoboda misli; svoboda religije