Neodločljivost v poeziji Tomaža Šalamuna - Širca, Alen Albin (Primerjalna književnost, 2020)
Razprava se ukvarja s poezijo Tomaža Šalamuna, in sicer skuša ovrednotiti njegov izjemno obsežen pesniški korpus v celoti. Najprej ponuja kratek (nepopoln) pregled pomembnejših kritiških in literarnozgodovinskih ocen Šalamunove poezije, potem pa analizira njegovo afiniteto do religioznega diskurza, ki ga ustvarjalno vpleta v svoje pogosto disjunktivne pesniške kompozicije. Vprašanje, ki se ob tem postavlja, je, ali gre tu v temelju za izrekanje neke religiozne izkušnje oziroma hrepenenja po njej in s tem za poezijo, ki izreka neki "metafizični" smisel, ali pa gre samo za simulacijo religioznega jezika in v tako za "poezijo površine" v neoavantgardnem ključu? Ob pomoči Derridajevega koncepta "neodločljivosti" članek pokaže, da je Šalamunova poezija strukturirana tako, da se je nemogoče tako za eno kot za drugo opcijo. Na koncu članek opozarja na to, da je Šalamun pomembno vplival tudi na srbsko pesniško od sedemdesetih let 20. stoletja naprej. Kratka analiza pesmi "Šalamun" Nenada Jovanovića ponuja spodbudo za ta slabo raziskani literarni vpliv slovenske literaturo na srbsko.
Keywords: Derrida, Jacques; literarni vplivi; neoavantgarda; neodločljivost; newyorška šola; religiozni jezik; slovenska poezija; Šalamun, Tomaž