GRIGN I AN GRIGN Avtorji: Milena Bučar-Miklavčič, Ohranjanje, Ohr anjanje, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, vrednotenje, vr ednotenje, Erika Bešter, Jakob Fantinič, karakter kar izacija akter Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, in zbiranje in zbir Vasilij Valenčič, Saša Volk, genskih viro genskih vir v oljk o Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik GRIGNAN: Ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljk Avtorji: Milena Bučar-Miklavčič, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik Tehnični urednici: Maja Podgornik, Alenka Obid Avtorji fotografij: Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Jaka Jeraša, Milena Bučar-Miklavčič, Maja Podgornik, Jakob Fantinič, arhiv ZRS Koper Oblikovanje in prelom: Alenka Obid Založnik: Znanstveno-raziskovalno središče Koper, ANNALES ZRS Za založnika: Rado Pišot Spletna izdaja, dostopna na: http://www.zrs-kp.si/index.php/re-search-2/zalozba/monografije/ Koper, 2022 Publikacija je nastala v okviru Javne službe izvajanja strokovnih nalog s področja oljkarstva, ki jo financira Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS. Kataložni zapis o publikaciji (CIP) pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani COBISS.SI-ID 115259139 ISBN 978-961-7058-77-2 (PDF) Vsebina UVOD 2 SINONIMI 2 IZVOR 2 MOLEKULARNO-GENETSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK 3 MORFOLOŠKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK 5 Drevo 5 List 6 Socvetje 7 Plod 8 Koščica 9 AGRONOMSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK 10 Cvetenje 10 Oploditev 10 Občutljivost 11 Rodnost in uporabnost 11 KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA OLJČNEGA OLJA 12 Maščobnokislinska sestava 12 Sestava in vsebnost sterolov 14 Sestava in vsebnost tokoferolov (vitamin E) 16 Sestava in vsebnost biofenolov 18 LITERATURA 20 2 UVOD SINONIMI SortaˈGrignanˈ je namenjena predelavi v olje. Zanjo ˈBersanˈ, ˈGargnàˈ, ˈGargnanˈ, ˈGargnanoˈ, ˈNegrarˈ je značilna počasna rast, krošnja pa je bolj pokončna in redka. To je sorta, ki zgodaj stopi v rodnost. Zaradi avtosterilnosti potrebuje za oploditev opraševalce. IZVOR Dobre opraševalne sorte naj bi bile 'Frantoio', 'Casa- Sorta ˈGrignanˈ je italijanska sorta. Najbolj je razširjena liva', 'Pendolino' in 'Leccino'. Rodnost je slabša do v Venetu in Lombardiji (Italija). V Sloveniji se uvršča srednja, a konstantna. Plodovi se zgodaj začenja- med tuje sorte. jo barvati. Vsebnost biofenolov v olju je srednja, vsebnost tokoferolov pa nizka do srednja. Sorta je ne-občutljiva na nizke temperature, pavje oko in oljčnega raka, občutljiva pa na napad oljčne muhe. 3 MOLEKULARNO- GENETSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK Genotipizacija sorte ˈGrignanˈ na 15 mikrosatelitskih lokusih, predstavljeni so aleli, izraženi v baznih parih (bp). LOKUS PROFIL DNA (bp) DCA3 236:246 DCA5 204:206 DCA7 149:166 DCA9 193:209 DCA11 146:166 DCA15 243:263 DCA16 125:154 DCA18 173:177 GAPU101 192:201 GAPU103A 160:187 GAPU71B 120:130 EMO3 206:213 EMO90 186:188 UDO99-19 131:145 OeUP16 234:242 4 Genetski profil sorte ˈGrignanˈna izbranih mikrosatelitskih lokusih DCA15, EMO90, GAPU71B, GAPU101; prikazane so dolžine pomnoženih alelov, izražene v baznih parih (bp). 5 MORFOLOŠKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK Drevo Parameter Opis drevesa Meritev bujnost šibka rast razširjena do pokončna zbitost krošnje redka krošnja dolžina internodija (cm) srednji poganjki (1–3) 6 List Parameter Opis lista Meritev dolžina (cm) srednje dolg (5–7) 5,49 širina (cm) srednje širok (1,25–1,50) 1,37 oblika glede na razmerje dolžina/širina eliptično suličast (4–6) 4,04 ukrivljenost glede na podolžno os hiponastičen (ukrivljen navzgor) zvijanje okoli osi odsotno ali rahlo vihanje listnih robov navzdol odsotno ali rahlo intenzivnost barve zgornje strani srednja 5 cm 1 cm Socvetje 7 Parameter Opis socvetja Meritev dolžina (mm) srednje dolgo (25–35) 31,53 širina (mm) široko (16–20) 16,88 dolžina peclja (mm) srednje dolg (6–11) 9,13 število brstov (cvetov) srednje veliko brstov (18–25) 21,01 struktura (število brstov na dolžino socvetja (v cm)) zbito (> 6,5) 6,66 razvejanost srednja zalistniki (% socvetij z zalistniki) malo prisotni ali niso prisotni (< 10 %) 1,4 aksilarni brsti (% socvetij z aksilarnimi brsti) malo prisotni ali niso prisotni (< 5 %) 1,7 5 cm 1 cm 8 Plod Parameter Opis plodu Meritev masa (g) srednje velik plod (2–4) 3,09 dolžina (mm) srednje dolg plod (18–21) 18,61 širina (mm) srednje širok plod (15–17) 15,68 oblika – v položaju A (razmerje razmerje dolžina/širina) okroglast – sferičen plod (< 1,25) 1,18 oblika – opisno okrogel plod položaj največjega premera osrednje simetrija – v položaju A rahlo asimetričen plod oblika vrha – v položaju A zaokrožen vrh bradavica na vrhu ni prisotna oblika baze – v položaju A ravna prisotnost lenticel malo lenticel velikost lenticel srednje velike lenticele intenzivnost zelene barve nezrelega plodu srednja način barvanja enakomerno po celi povrhnjici barva v popolni zrelosti črna poprh na povrhnjici srednje izražen 1 cm 5 cm Koščica 9 Parameter Opis koščice Meritev masa (g) visoka (> 0,45) 0,47 dolžina (mm) srednje dolga (12–15) 12,07 širina (mm) srednja (6–8) 7,52 oblika na podlagi razmerja dolžina/širina rahlo podaljšana (1,4–1,8) 1,6 oblika v položaju B eliptična položaj največjega premera v položaju B osrednje simetrija – v položaju A rahlo asimetrična simetrija – v položaju B simetrična oblika vrha – v položaju A zaokrožena konica – konec vrha prisotna oblika osnove – v položaju A ošiljena število fibrovaskularnih brazd na osnovnem delu visoko (< 10) razporeditev fibrovaskularnih brazd enakomerno površina - razbrazdanost razbrazdana 1 cm 5 cm 10 AGRONOMSKA KARAKTERIZACIJA SORT OLJK Cvetenje Parameter Opis Meritev čas cvetenja (dnevi), ('Leccino' = 0) zgodaj (< 0) –0,7 trajanje cvetenja (dnevi) srednje dolgo (8,5–10,5) 10,2 intenzivnost cvetenja srednja Oploditev Parameter Opis Meritev stopnja oploditve (%) ni podatkov stopnja samooploditve (%) ni podatkov potencialne opraševalne sorte 'Frantoio', 'Pendolino', 'Leccino' Občutljivost 11 Parameter Opis Meritev občutljivost na nizke temperature neobčutljiva občutljivost na sušo neznano občutljivost na napad oljčne muhe občutljiva občutljivost na napad oljčnega molja malo občutljiva občutljivost na pavje oko oz. oljkovo kozavost neobčutljiva občutljivost na sivo oljkovo pegavost neznano Rodnost in uporabnost Parameter Opis Meritev čas dozorevanja zgodaj vstop v polno rodnost zgodaj rodnost srednja izmeničnost redna razmerje med plodom in koščico srednje (5,0–7,5) 6,57 razmerje med mesom in koščico srednje visoko (4,0–6,0) 5,57 vsebnost olja (Abencor – %) nizka (< 9) 7 vsebnost olja (Soxhlet – %) zelo nizka (< 30) 27,2 12 KEMIJSKA Mejne vrednosti za ekstra deviško KARAKTERIZACIJA Vsebnost po oljčno olje po uredbi OLJČNEGA OLJA Parameter metodologiji Povprečna vrednost Standardna Komisije (EGS) št. 2568/91 in RESGEN deviacija Izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2019/1604 Maščobnokislinska sestava C 14:0 (ut. %) miristinska kislina 0,01 ± 0,005 ≤ 0,03 Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih C 16:0 (ut. %) palmitinska kislina srednja (10–13) 11,70 ± 1,89 7,50–20,00 projektov za olje sorte ˈGrignanˈ, ki je bilo predelano iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plodov v C 16:1 (ut. %) palmitoleinska kislina (ω-7) 1,09 ± 0,23 0,30–3,50 optimalni zrelosti v obdobju 2002–2012 in leta 2019. C 17:0 (ut. %) margarinska kislina 0,05 ± 0,01 ≤ 0,40 C 17:1 (ut. %) margaroleinska kislina 0,10 ± 0,01 ≤ 0,60 C 18:0 (ut. %) stearinska kislina visoka (2–4) 2,24 ± 0,19 0,50–5,00 C 18:1 (ut. %) oleinska kislina zelo visoka (> 75) 77,24 ± 2,81 55,00–83,00 C 18:2 (ut. %) linolna kislina (ω-6) nizka (5–9) 5,91 ± 0,80 2,50–21,00 C 18:3 (ut. %) linolenska kislina (ω-3) 0,82 ± 0,10 ≤ 1,00 C 20:0 (ut. %) arašidova kislina 0,37 ± 0,02 ≤ 0,60 C 20:1 (ut. %) eikozanojska kislina 0,31 ± 0,03 ≤ 0,50 C 22:0 (ut. %) behenska kislina 0,11 ± 0,01 ≤ 0,20 C 24:0 (ut. %) lignocerinska kislina 0,06 ± 0,01 ≤ 0,20 razmerje oleinska/linolna kislina 13,30 razmerje nenasičene/nasičene kisline 5,98 13 Mejne vrednosti za ekstra deviško Vsebnost po oljčno olje po uredbi Parameter metodologiji Povprečna vrednost Standardna Komisije (EGS) št. 2568/91 in RESGEN deviacija Izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2019/1604 C 14:0 (ut. %) miristinska kislina 0,01 ± 0,005 ≤ 0,03 C 16:0 (ut. %) palmitinska kislina srednja (10–13) 11,70 ± 1,89 7,50–20,00 C 16:1 (ut. %) palmitoleinska kislina (ω-7) 1,09 ± 0,23 0,30–3,50 C 17:0 (ut. %) margarinska kislina 0,05 ± 0,01 ≤ 0,40 C 17:1 (ut. %) margaroleinska kislina 0,10 ± 0,01 ≤ 0,60 C 18:0 (ut. %) stearinska kislina visoka (2–4) 2,24 ± 0,19 0,50–5,00 C 18:1 (ut. %) oleinska kislina zelo visoka (> 75) 77,24 ± 2,81 55,00–83,00 C 18:2 (ut. %) linolna kislina (ω-6) nizka (5–9) 5,91 ± 0,80 2,50–21,00 C 18:3 (ut. %) linolenska kislina (ω-3) 0,82 ± 0,10 ≤ 1,00 C 20:0 (ut. %) arašidova kislina 0,37 ± 0,02 ≤ 0,60 C 20:1 (ut. %) eikozanojska kislina 0,31 ± 0,03 ≤ 0,50 C 22:0 (ut. %) behenska kislina 0,11 ± 0,01 ≤ 0,20 C 24:0 (ut. %) lignocerinska kislina 0,06 ± 0,01 ≤ 0,20 razmerje oleinska/linolna kislina 13,30 razmerje nenasičene/nasičene kisline 5,98 14 Sestava in vsebnost sterolov Mejne vrednosti za ekstra Podatki so zbrani na podlagi rezultatov številnih raz-Parameter Povprečna vrednost Standardna deviacija deviško oljčno olje po uredbi iskovalnih projektov za olje sorte ˈGrignanˈ, ki je bilo Komisije (EGS) št. 2568/91 predelano iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plodov v optimalni zrelosti leta 2010 in 2012. holesterol (%) 0,12 ± 0,03 ≤ 0,5 brasikasterol (%) < 0,01 ≤ 0,1 24-metilenholesterol (%) 0,35 ± 0,08 kampesterol (%) 2,47 ± 0,33 ≤ 4,0 kampestanol (%) 0,10 ± stigmasterol (%) 0,66 ± 0,35 < kampesterol ∆-7-kampesterol (%) < 0,02 ∆-5,23-stigmastadienol (%) < 0,02 klerosterol (%) 1,00 ± 0,00 β-sitosterol (%) 78,81 ± 0,70 sitostanol (%) 1,82 ± 0,73 ∆-5-avenasterol (%) 12,97 ± 0,52 ∆-5,24-stigmastadienol (%) 0,71 ± 0,01 ∆-7-stigmastenol (%) 0,20 ± 0,00 ≤ 0,5 ∆-7-avenasterol (%) 0,87 ± 0,24 navidezni β-sitosterol (%) 95,29 ± 0,55 ≥ 93 VSEBNOST SKUPNIH STEROLOV (mg/kg) 1274 ± 15 ≥ 1000 VSEBNOST ERITRODIOLA IN UVAOLA (% glede na vsoto vseh sterolov) 0,80 ± 0,42 ≤ 4,5 15 Mejne vrednosti za ekstra Parameter Povprečna vrednost Standardna deviacija deviško oljčno olje po uredbi Komisije (EGS) št. 2568/91 holesterol (%) 0,12 ± 0,03 ≤ 0,5 brasikasterol (%) < 0,01 ≤ 0,1 24-metilenholesterol (%) 0,35 ± 0,08 kampesterol (%) 2,47 ± 0,33 ≤ 4,0 kampestanol (%) 0,10 ± stigmasterol (%) 0,66 ± 0,35 < kampesterol ∆-7-kampesterol (%) < 0,02 ∆-5,23-stigmastadienol (%) < 0,02 klerosterol (%) 1,00 ± 0,00 β-sitosterol (%) 78,81 ± 0,70 sitostanol (%) 1,82 ± 0,73 ∆-5-avenasterol (%) 12,97 ± 0,52 ∆-5,24-stigmastadienol (%) 0,71 ± 0,01 ∆-7-stigmastenol (%) 0,20 ± 0,00 ≤ 0,5 ∆-7-avenasterol (%) 0,87 ± 0,24 navidezni β-sitosterol (%) 95,29 ± 0,55 ≥ 93 VSEBNOST SKUPNIH STEROLOV (mg/kg) 1274 ± 15 ≥ 1000 VSEBNOST ERITRODIOLA IN UVAOLA (% glede na vsoto vseh sterolov) 0,80 ± 0,42 ≤ 4,5 16 Sestava in vsebnost tokoferolov (vitamin E) Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih projektov za olje sorte ˈGrignanˈ, ki je bilo predelano iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plodov v optimalni zrelosti v obdobju 2004–2012. Vsebnost po Parameter metodologiji Povprečna vrednost Standardna deviacija RESGEN α-tokoferol (mg/kg) 191 ± 22 β-tokoferol (mg/kg) < 3 γ-tokoferol (mg/kg) 13 ± 6 δ-tokoferol (mg/kg) < 3 skupni tokoferoli (mg/kg) nizka (< 200), srednja (200–350) 2026 ± 25 17 18 Sestava in vsebnost biofenolov Parameter Vsebnost po metodologiji RESGEN Povprečna vrednost Standardna deviacija Podatki so zbrani na podlagi rezultatov raziskovalnih skupni OLE BP (mg/kg) 139 ± 105 projektov za olje sorte 'Grignanˈ, ki je bilo predelano iz zdravih, nepoškodovanih in ročno obranih plodov v skupni LIG BP (mg/kg) 86 ± 50 optimalni zrelosti v obdobju 2007–2012 in leta 2019. skupni biofenoli (mg/kg) srednja (200–450) 382 ± 167 Zaradi različnih dejavnikov, kot so na primer različne lokacije, vremenski pogoji in prisotnost škodljivcev, so od tega: možna precejšnja odstopanja od povprečnih vredno-oleacein (mg/kg) 67 ± 67 sti, kar se odraža v velikih standardnih deviacijah. oleokantal (mg/kg) 32 ± 31 lignana (mg/kg) 21 ± 22 O-Agl-dA (mg/kg) 24 ± 25 L-Agl-dA (mg/kg) 20 ± 15 O-Agl-A (mg/kg) 31 ± 31 L-Agl-A (mg/kg) 10 ± 9 Legenda: skupni OLE BP = skupni biofenoli olevropeinskega izvora skupni LIG BP = skupni biofenoli ligstrozidnega izvora O-Agl-dA = dialdehidna oblika olevropein aglikona L-Agl-dA = dialdehidna oblika ligstrozid aglikona O-Agl-A = aldehidna oblika olevropein aglikona L-Agl-A = aldehidna oblika ligstrozid aglikona 19 Parameter Vsebnost po metodologiji RESGEN Povprečna vrednost Standardna deviacija skupni OLE BP (mg/kg) 139 ± 105 skupni LIG BP (mg/kg) 86 ± 50 skupni biofenoli (mg/kg) srednja (200–450) 382 ± 167 od tega: oleacein (mg/kg) 67 ± 67 oleokantal (mg/kg) 32 ± 31 lignana (mg/kg) 21 ± 22 O-Agl-dA (mg/kg) 24 ± 25 L-Agl-dA (mg/kg) 20 ± 15 O-Agl-A (mg/kg) 31 ± 31 L-Agl-A (mg/kg) 10 ± 9 20 LITERATURA Bianco, D., Castelluccio, M. D., Conte, L., Knez, S., Bu- čar-Miklavčič, M., Mozetič, B., Parmegiani, P., Prinčič, D., Scarbolo, E., Sivilotti, P., Vesel, V., Vrščaj, B. 2014. UE LI JE II – Oljčno olje simbol kakovosti v čezmejnem prostoru. ERSA Deželna agencija za podeželski razvoj. Gorica, Italija: 353 str. Gentilini, S. 2007. Oljka v zgodovini, krajini in gospo-darstvu na območju Brd in vzhodnega gričevja Furla-nije Julijske krajine: ohranitev in razvoj. ERSA Deželna agencija za podeželski razvoj. Gorica, Italija: 105 str. Godec, B., Hudina, M., Usenik, V., Fajt, N., Koron, D., Solar, A., Vesel, V., Ambrožič Turk, B., Vrhovnik, I., Ko-drič, I. 2011. Sadni izbor za Slovenijo 2010. MKGP, Ljubljana, Slovenija: 110 str. Uredba komisije (EGS) št. 2568/91, nazadnje spreme-njena z Izvedbeno uredbo komisije (EU) 2019/1604. Vesel, V., Vrhovnik, I., Jančar, M., Bandelj, D., Deve-tak, M., Baruca Arbeiter, A., Dreu, S. Oljka. Ljubljana: Kmečki glas, 2020. 216 str. 21 Document Outline _Hlk1471628 _Hlk1544328 _Hlk164358 _Hlk874801 _Hlk1564806 _Hlk167939 _Hlk524959927 _Hlk162686 _Hlk164528 _Hlk1565545 _Hlk172290 _Hlk172207 _Hlk869963