Analiza kakovosti zdravljenja politravmatiziranih poškodovancev v Celju od 1992 do 1999 - Buhanec, Božidar (Zdravniški vestnik, 2001)
Izhodišča. Z analizo rezultatov zdravljenja politravmatiziranih poškodovancev v Splošni in učni bolnišnici (SUB) Celje so primerjali kakovost zdravljenja z mednarodnimi standardi. Spremljali so uspehe zdravljenja v različnih obdobjih in ugotavljali učinkovitost ukrepov za izboljšanje kakovosti. Metode. Podatke za analizo so zbirali prospektivno. Analizirali so 270 politravmatiziranih poškodovancev, zdravljenih v SUB Celje od leta 1992 do 1999. Po metodologiji TRISS so izračunali z in W vrednosti. Med sabo so primerjali vrednosti v zaporednih dveletnih obdobjih. Rezultati. Vrednosti W (1,62) in z (0,89) kažeta na kakovost zdravljenja, ki ne zaostaja za mednarodnimi normami, in se od leta 1992 neprestano izboljšuje. Zaključki. Spremljanje rezultatov zdravljenja in učinkov novih ukrepov je temeljni pogoj za zagotavljanje kakovosti zdravljenja. Zaradi razpršenosti poškodovancev po številnih bolnišnicah v Sloveniji bo potrebno uvesti nacionalni register poškodovancev. Ta bo osnova analizam o kakovosti obravnave poškodovancev v Sloveniji.
Keywords: Analiza preživetja; Glasgow coma scale; Glasgow koma, lestvica; Izid zdravljenja; Kakovost zdravstvenega varstva; kvaliteta; Multipla travma; Multiple trauma; politravma; preživetje; Quality of health care; Survival analysis; therapy; travmatologija; Treatment outcome; zdravljenje