Pomanjkanje poguma: znanstvene in zgodovinske paradigme v Doctor Copernicus (Doktor Kopernik) Johna Banvillea - Boldrini, Lucia (Primerjalna književnost, 2007)
Namen članka je na podlagi del Collingwooda in Kuhna pokazati, kako je Banvillov roman Doctor Copernicus iz leta 1976 oblikoval znanstveno/zgodovinsko "paradigmo". Banville v njem povezuje "revolucije" zgodnjega novega veka s krizami vedenja v zadnjih desetletjih 20. stoletja, s čimer izpostavi potrebo po zgodovinski zavesti.
Keywords: history of literature; literarna zgodovina; zgodovina; history; zgodovinski roman; znanost; science