Media coverage of climate change and newsroom politics - Ružić, Nataša (Anthropological notebooks, 2023)
Podnebne spremembe so ena najpomembnejših globalnih tem javnega interesa. Zato je vloga medijev ključna pri obveščanju državljanov o tem in ozaveščanju javnosti. Članek je posvečen analizi načinov poročanja o tej temi na najbolj obiskanih črnogorskih spletnih portalih. Prav tako pa želimo ugotoviti, kako medijski delavci in politični akterji pokrivajo te teme. Črna gora je od leta 2007 ustavno zastopana kot ekološka država, ki ima odličen zakonodajni okvir, a tudi številne okoljske probleme. Ob upoštevanju teh dejstev to tematiko raziskujemo prek vsebinske in diskurzivne analize 268 medijskih prispevkov na spletnih portalih v obdobju od 21. oktobra do 22. novembra 2021 (konferenca ZN o podnebnih spremembah v Glasgowu) in prek poglobljenih polstrukturiranih intervjujih s sedmimi pomembnimi akterji, ki pokrivajo te teme v Črni gori. Ugotavljamo, da je črnogorska družba okoljsko nepismena, čeprav se mladi bolj zavedajo nevarnosti podnebnih sprememb. Apatijo črnogorskih državljanov lahko delno pripišemo tudi vplivu medijev, ki površno poročajo o tej problematiki in se ne trudijo izobraževati prebivalstva ali ga ozaveščati o varstvu okolja in o podnebnih spremembah.
Keywords: climate change; črnogorski spletni portali; Glasgow Summit; media practices; Mediji; medijske prakse; Montenegrin portals; newsroom politics; Podnebne spremembe; podnebni vrh v Glasgowu; Poročanje (novinarstvo); uredniška politika