Zvišajmo cene medu Kot vidimo iz analize, so cene kilograma medu od države do države precej različne. O tem, kateri dejavnik pravzaprav vpliva na ceno v posamezni državi, nikakor ne morem soditi. Gotovo pa lahko rečem, da sta zelo pomembna ozaveščenost ljudi in spoštovanje čebelarjev. Ljudje se zavedajo njihovega primarnega in sekundarnega pomena. Na vsak način pa je pomemben dejavnik tudi življenjski standard. Če opazujemo cene medu v tujini, vidimo, da so te različne tako v prodaji na drobno kot v prodaji na debelo in prodaji na domu. Cene medu na čebelarjevem domu so nekoliko višje kot v trgovini. Gre namreč za oblikovanje cen medu na podlagi povpraševanja pri čebelarju, to pa po navadi zviša njegovo ceno. Porabniki se zavedajo primarne kakovosti medu, ki je prednost domačega točenja, pri katerem med ni izpostavljen različnim dejavnikom, ki bi negativno vplivali na njegovo kakovost. Ko med zaradi transporta pretakamo iz posode v posodo, je namreč ta znova izpostavljen zraku, svetlobi, neprimerni temperaturi, stiku z različnimi materiali, ljudmi itd., zato je slabša tudi njegova kakovost. S promocijo čebeljih pridelkov želi ČZS ozave-ščati, izobraževati in usmerjati porabnike, in to tako najmlajše kot tudi najstarejše, ter jih s tem spodbujati, da bodo kupovali med pri bližnjem čebelarju. Cilj vsakega čebelarja pa mora biti skrb za kakovost medu, in to ne glede na količino iztočenega medu. Povprečno ceno medu želimo ohraniti na ravni, ki je bila dosežena v zadnjem času, to je od 6 do 8 EUR/kg v prodaji na domu, oziroma jo zvišati vsaj na raven cen pri veletrgovcih. V resnici bi lahko dosegali še za kak evro višjo ceno, kot je ta na živilskih tržnicah, na katerih so živila po navadi dražja kot v trgovinah. Višja cena tega medu je logična, saj gre za občutno manjšo prodajo kot pri veletrgovcih. Tudi pri cenah v tujini je opaziti, da je med na domu dražji kot med na policah trgovin. Vse več porabnikov si želi kupovati domače izdelke oz. pridelke, vse več si jih želi uživati domačo hrano. Cene medu so odvisne predvsem od vas, čebelarjev. Če boste vztrajali pri ceni, ki si jo vaš kakovosten med zasluži, potem se njegova cena kljub veliki letni pridelavi ne bo občutno znižala. Če pa boste delovali nespametno in zniževali ceno medu pri prodaji na domu, se kaj hitro lahko zgodi, da se bo ta znižala na ceno izpred dveh let. Zapomnite si: z nizkimi cenami kupcu sporočamo, da blago ni tako dobro! Vedno se bo našel kdo, ki bo menil, da je cena vašega medu visoka in da on lahko dobi cenejšega. Po podatkih je takih kupcev od tri do največ 16 odstotkov. Ne popustite torej zanemarljivemu delu kupcev in vztrajajte pri pošteni ceni, ki si jo kakovosten slovenski med brez dvoma zasluži! I S KNJIŽNE POLICE o v Čebelarska zveza Slovenije, 440 strani, trda vezava, naklada 7500 izvodov, ISBN 978-961-6516-23-5. 1 □ Nov domači strokovni učbenik o čebelarstvu, ki ga je ČZS napovedala v začetku minulega leta, je v teh tednih razveselil tako izkušene čebelarje kot zlasti začetnike, ki delajo prve korake v umetnost sobivanja in dela s čebelami in so (bili) pogosto prepuščeni svoji iznajdljivosti. V obdobju, ko čebele in čebelarje spremlja vrsta nadlog - od širjenja bolezni, množičnih odmrtij, genetskega mešanja kra-njice z drugimi čebeljimi rasami, neprijaznih pod- nebnih sprememb s spremenljivim vremenom do le postopnega uveljavljanja kakovostnega slovenskega medu na trgu in konkurence cenejših uvoženih medov -, je na enem mestu zbrano sodobno znanje o čebelah, čebelarjenju in trženju čebeljih pridelkov več kot dobrodošlo. Izid nove knjige Slovensko čebelarstvo v tretje tisočletje je še pomembnejše zato, ker je knjiga Od čebele do medu, ki je izšla leta 1998, že pošla in je ni mogoče dobiti niti v antikvariatih. Resnica je tudi, da je ta kakovostna knjiga, ki so jo ne nazadnje uporabljali tudi kot univerzitetni učbenik, vsebovala takratno znanje in dajala odgovore na izzive časa pred desetimi leti, ko so bili problemi v marsičem drugačni ali vsaj manj žgoči od zdajšnjih. Novo standardno »sveto pismo« slovenskih čebelarjev je zbirka znanj in spretnosti, ki bo obsegala dva dela. Prvi del, ki obsega 440 strani, v resnici ponuja na ogled vse, kar se dogaja v našem čebelarstvu. Prvo knjigo sestavljajo posamezni prispevki naših vrhunskih čebelarskih strokovnjakov, združeni v smiselna poglavja. V poglavju Narava, človek in čebele Pavel Zdešar najprej prikaže zgodovinski prerez sobivanja človeka in čebele vse do dandanes. V nadaljevanju Janez Gregori piše o sistematiki čebel ter osnovah razumevanja edinstvenosti izvorno naše čebelje rase - kranjske sivke. Poglavje končuje Janez Grad s čmrlji kot alternativnimi opraševal-ci. Poglavje Telo in zdravje čebel bo zaradi obravnave čebeljih bolezni pogosto razlog, da bo čebelar knjigo vzel s police. Osnove anatomije in fiziologije čebele ter njeno genetiko predstavljata Aleš Gregore in Jasna Kralj. Janko Božič opisuje življenje in prehrano čebel. A. Gregore na kar 83 straneh predstavi znane čebelje bolezni in načine njihovega zdravljenja. Poglavje sklene Vlado Auguštin z znanimi dejstvi o zastrupitvah čebel. V poglavju Kranjska čebela in vzreja matic pišejo P. Zdešar o čistosti kranjske rase čebel, A. Gregore o odbiri v čebelarstvu in vzreji matic, Janez Brvar pa o vzreji matic za lastno uporabo. V poglavju Ekološki dejavniki in čebelja paša o obeh temah piše J. Božič, P. Zdešar obravnava podnebne spremembe, z njimi povezane spremembe paše in tudi posebne čebelje paše, Franc Šivic pa piše o mani ali medeni rosi. Knjigo končuje poglavje Svet in čebela, tradicija in organiziranost. V njem F. Šivic predstavi pregled aktualnega dogajanja v svetovnem čebelarstvu, čebelarsko kulturno dediščino ter čebelarski turizem. P. Zdešar piše o liku čebelarja, Janez Mihelič pa o organiziranosti in izobraževanju v čebelarstvu. Drugi del, ki bo s prvim sestavljal celoto, bo predvidoma izšel konec leta. Tako smo Slovenci 217 let po izidu prve slovenske čebelarske knjige Popolnoma podvučenje za vse čebelarje, kot je Janez Goličnik leta 1792 naslovil svoj prevod pionirskega dela Antona Janše Popolni nauk o čebelarstvu iz leta 1775, letos znova dobili delo, ki dokazuje, da smo res čebelarski narod ter da upravičeno sodimo v vrh najrazvitejših čebelarskih narodov, kot smo bili tudi v Janševih časih. Velja pa tudi poudariti, da ta knjiga ni osamljena lastovka, saj njena izdaja smiselno zaokrožuje lanske dejavnosti slovenskih čebelarjev, katerih posledica so bili nekateri odmevni projekti: izdaja Terminološkega slovarja, odprtje Čebelarske knjižnice v Lukovici, ki je ena izmed zgolj petih specializiranih knjižnic s tega področja v Evropi, ter zaznamovanje 110-letnice Slovenskega čebelarja, ki je tako edina strokovna revija v slovenščini, ki izhaja že 110. leto brez prekinitve in z nespremenjenim naslovom. Novo knjigo bodo brez dvoma pogosto vzeli v roke tako ljubiteljski čebelarji, ki potrebujejo čedalje več znanj, kot tudi poklicni čebelarji, za katere je bil lani vzpostavljen tudi poklicni standard. Bogdan Macarol J Sušilnice SUŠA Za sušenje cvetnega prahu in topljenje kristaliziranega medu. Sušiti je mogoče tudi sadje, zelenjavo, zelišča, gobe itd. Blaž Okorn, s. p., Sp. Sorica 1a, 4228 Železniki tel.: 04/519 80 30 ali 031/542 517, e-pošta: blaz.okorn@siol.net Nakup sušilnice subvencionira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.