Kirurško zdravljenje adneksnih tumorjev v nosečnosti - pomen laparoskopskega operiranja - Peternelj-Marinšek, Suzana (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. Namen retrospektivne raziskave je bil ugotoviti pogostnost in vrstoadneksnih tumorjev v nosečnosti, zanesljivost predoperativne ultrazvočne preiskave (UZ) ter vpliv izbire kirurškega pristopa, trajanja nosečnosti ob kirurškem posegu, vpliv nujnega in programiranega kirurškega posega na izid nosečnosti. Na podlagi rezultatov raziskave in podatkov iz tuje literature smoželeli postaviti smernice za obravnavo nosečnic z adneksnim tumorjem. Metode. Vključili smo 42 nosečnic, ki so bile v obdobju od 1. 1. 1993 do 31. 8. 2000 v nosečnosti operirane na Ginekološki kliniki v Ljubljani zaradi tumorja v predelu adneksov. Potek nosečnosti smo spremljali do 28. 2. 2001. Podatke smo dobili iz dokumentacije Ginekološke klinike in ankete. Za statistično analizo smo uporabili test hi kvadrat. Vrednost p=<0.05 smo vzeli kot statistično pomembno. Rezultati. Incidenca adneksnih tumorjev v nosečnosti, zaradi katerih je bilo potrebno kirurško zdravljenje, je bila 1/1034 porodov. Mejno malignih in malignih tumorjev jajčnika je bilo 6 (14,3%), incidenca 1/7239 porodov. Izvid predoperativnega UZ pregleda ni dopuščal dovolj natančnega razlikovanja med benignimi in malignimi adneksnimi tumorji ter med adneksnim tumorjem in leiomiomom. Narejenih je bilo 42 kirurških posegov, 21 laparoskopskih in 21 z laparotomijo. Velikost odstranjenih tumorjev je bila od 4 do 30 cm (povprečje 9,4 cm). Najpogostejši tumor je bil zrel cistični teratom (odstranjen 12-krat oz. v 29%). Izid nosečnosti se ni razlikoval glede na vrsto pristopa, nujnost ali načrtovanost posega ter glede na trajanje nosečnosti ob laparotomiji (do 23. tedna nosečnosti in po 23. tednu nosečnosti). Ob hemoragičnem šoku zaradi heterotopne nosečnosti je 1-krat prišlo do spontanega splava. Dva novorojenčkasta se rodila prezgodaj, s 36 tedni nosečnosti, 2 sta imela premajhno težo za trajanje nosečnosti, 1 se je rodil s prirojeno napako (s hipospadijo in heksodaktilijo). (Izveleček prekinjen pri 2000 znakih).
Keywords: Adneksi maternični; Adnexa uteri; Diagnosis; ginekologija; human pregnancy; Izid nosečnosti; Jajčnik, novotvorbe; jajčniki; Laparoscopy; Laparoskopija; Laparotomija; Laparotomy; neoplasm; Nosečnost; Nosečnost, komplikacije neoplastične; Ovarian neoplasms; Pathology; Pregnancy; Pregnancy complications, neoplastic; Pregnancy outcome; Retrospective studies; Retrospektivne študije; Surgery; therapy; tumor; Ultrasonography; zdravljenje