Economics and ideologies of Slovenian literary mediation - Dović, Marijan (Primerjalna književnost, 2012)
Članek obravnava ekonomiko in ideologije, ki so vplivale na posredniško vlogo v slovenskem literarnem sistemu v štirih zelo različnih zgodovinskih obdobjih: v času habsburške monarhije, med svetovnima vojnama, v času socializma in v obdobju demokracije. Analiza zajema tri splošne skupine dejavnikov oziroma omejitev, ki vplivajo na delovanje posredniškega sektorja: ekonomske dejavnike, politiŽne (ideološke) dejavnike in učinke mreženja. Kot majhen sistem se slovenska literatura izkaže specifična v marsikaterem oziru, vsekakor pa jo od nekdaj le deloma obvladujejo tržne zakonitosti.
Keywords: družba; society; Slovene literature; slovenska književnost; zgodovina knjige; literarno posredništvo; založništvo; knjižni trg; ideologija