Nova spoznanja o odkritju vaške situle - Božič, Dragan (Nerazvrščeno - članki, 2012)
Vaška situla ni bila najdena na ledini Nad lazom, kot navaja strokovna literatura od leta 1981 dalje, ampak blizu groba vojščaka z dvogrebenasto čelado, ki je bil izkopan 11. 8. 1881 na ledini, ki jo Davorin Vuga imenuje Ronkarjeve drage in leži že tik pod železnodobno naselbino. Najstarejša omemba odkritja izvira s konca marca 1882. Najditelju Janezu Grilcu je kustos Kranjskega deželnega muzeja Dragotin Dežman zanjo odštel 18 goldinarjev in 30 vinarjev, v dnevniku Slovenski narod pa je bila njena vrednost naslednje leto ocenjena na 18.000 goldinarjev. Čeprav se v novejši literaturi pojavlja datacija na konec 6. ali začetek 5. stoletja pr. n. št., je bila tako kot vsi drugi v podobnem slogu okrašeni predmeti (zlasti situle in pasne spone) izdelana v 5. stoletju oziroma v mlajšem delu certoške stopnje, kot je jasno pokazal Stane Gabrovec v petem zvezku Prazgodovine jugoslovanskih dežel (Praistorija jugoslavenskih zemalja 5, Željezno doba, Sarajevo 1987). France Stare je leta 1955 v svojem katalogu Vače grobu z vaško situlo pripisal dve napačni zapestnici. V resnici je bila poleg situle ena sama. Kustos Dežman jo je leta 1883 tako natančno opisal, da jo je bilo možno brez težav določiti. Gre za odlomek spiralne votle zapestnice, okrašene s snopi prečnih vrezov. Ta podatek je pomemben, ker so prav v mlajšem delu certoške stopnje nekateri vojščaki nosili po eno narokvico, zapestnico ali nanožnico. Vaška situla je torej verjetneje pripadala premožnemu moškemu kot premožni ženski.
Keywords: graves; grobišča; grobni pridatki; grave-goods; bracelets; zapestnice; situlae; situle; starejša železna doba; prehistoric antiquities; early Iron Age; prazgodovinske arheološke ostaline; Vače (Slovenia); Vače (Slovenija)