Smooth skew morphisms of the dihedral groups - Wang, Naer (Ars mathematica contemporanea, 2019)
Poševni morfizem ?$φ$? končne grupe ?$A$? je permutacija elementov grupe ?$A$?, ki fiksira enotski element grupe ?$A$? in za katero obstaja taka celoštevilska funkcija ?$π$? na ?$A$?, da je ?$φ(ab) = φ(a)φ^{π(a)}(b)$? za vse ?$a \in A$?. Poševni morfizem je gladek, če za vse ?$a \in A$? velja ?$π(φ(a)) = π(a)$?. Pojem gladkega poševnega morfizma je posplošitev pojma ?$t$?-uravnoteženega poševnega morfizma. Cilj tega članka je razviti splošno teorijo gladkih poševnih morfizmov. Kot primer uporabe te teorije klasificiramo gladke poševne morfizme diedrskih grup.
Keywords: Cayley map; Cayleyjev zemljevid; connected dominating set; gladka podgrupa; poševni morfizem; skew morphism; smooth subgroup