Kirurška obravnava bolnikov z vstavljenimi srčnimi spodbujevalniki in vsadnimi defibrilatorji - Šervicl-Kuchler, Darja (Zdravniški vestnik, 2009)
Izhodišča Število bolnikov z vstavljenimi srčnimi spodbujevalniki (PM) in vsadnimi kardioverterji/defibrilatorji (ICD) ves čas narašča. Če na srčni spodbujevalnik deluje elektromagnetno polje (EMP), lahko pride do različnih motenj v delovanju srčnega spodbujevalnika, kot so asinhrono spodbujanje, inhibicija spodbujanja, preprogramiranje, stimulacija na zgornji meji, prekatna fibrilacija, opekline endokarda in popolna okvara srčnega spodbujevalnika. V primeru delovanja elektromagnetnega polja na kardioverter/defibrilator lahko pride do neželenih defibrilacij ali pa do izključitve naprave. Priporočila Bolnika krajši čas pred posegom pregleda njegov kardiolog oz. kardiovaskularni kirurg. Med posegom priporočamo uporabo bipolarnega elektrokavterja oz. ultrazvočnega skalpela. Odsvetuje se uporaba unipolarnega elektrokavterja za operativne posege nad pasom, če pa se že uporablja, mora operater upoštevati določena navodila, ki so navedena v članku. Funkcijo R srčnega spodbujevalnika, ki skrbi za fiziološko zvečanje srčne frekvence in vstavljen kardioverter/defibrilator, izključimo neposredno pred operativnim posegom. V operacijski sobi mora biti vedno prisoten defibrilator za zunanjo konverzijo, zunanji srčni spodbujevalnik in magnet, prav tako mora biti dosegljiv tudi programator za srčne spodbujevalnike in vsadne defibrilatorje. Bolnika v času 48 ur po posegu kardiolog oz. kardiovaskularni kirurg ponovno pregleda. Zaključki Elektromagnetno polje lahko med operativnimi posegi povzroči motnje v delovanju srčnih spodbujevalnikov in vsadnih kardioverterjev/defibrilatorjev. Ob upoštevanju priporočil se bomo lahko izognili marsikateremu zapletu med operativnim posegom in po njem.
Keywords: Cardiac Pacing, Artificial; defibrilatorji; Defibrilatorji, vsadek; Defibrillators, Implantable; elektromagnetno polje; Intraoperative Period; kirurško zdravljenje; Medoperativno obdobje; Pooperativne komplikacije; Postoperative Complications; Predoperativna oskrba; Preoperative Care; srčni spodbujevalci; Srčno vzpodbujanje, umetno; zapleti