Fotodinamično zdravljenje pri okvarah rumene pege - Sevšek, Davorin (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Na Očesni kliniki v Ljubljani smo začeli s fotodinamičnim zdravljenjem (PDT) julija 2002. Do septembra 2003 smo napravili 51 posegov na 36 očeh. Pri skoraj polovici oči smo poseg ponovili enkrat ali večkrat Od teh je bilo 29 posegov narejenih na očeh s starostno degeneracijo makule (SDM). Pred zdravljenjem je bila vidna ostrina (VO) 0,1 ali več. Horoidne neovaskularne (CNV) membrane so bile prevladujoče klasične ali v celoti klasične. Pri kontrolnih pregledih se VO pri večini oči ni bistveno spremenila, medtem ko je bil premer CNV membran očitno manjši. Pri degeneraciji makule, povzročene zaradi patološke miopije, je bila PDT narejenana 7 očeh z večinoma okultno CNV membrano in VO 0,2 ali več. Pri kontrolnih pregledih je bila VO večinoma boljša kot pred PDT. Zaključki. Nismoimeli resnih zapletov med in po posegu s PDT. Dva bolnika sta imela bolečino v hrbtu med infuzijo verteporfina, vendar ni bilo potrebno ustaviti zdravljenja.
Keywords: degenerativne bolezni; fotodinamično zdravljenje; Fotokemoterapija; Macular Degeneration; makula; Makula, degeneracija; Neovascularization, Pathologic; Neovaskularizacija patološka; očesne bolezni; Photochemotherapy; Therapy; Treatment Outcome; zdravljenje; Zdravljenje, izid