Eastern, central and western Hungary - variations of neolithisation models - Bánffy, Eszter (Documenta Praehistorica, 2006)
Do nedavnega so Karpatski bazen smatrali za enotno področje neolitizacije. V zadnjih nekaj letih pa je postalo jasno, da lahko na področju Vzhodne ravnice (Alföld) ločimo vsaj tri različne tipe tranzicije: prvega na področju Jászság, s prvotnimi mezolitskimi najdišči, drugega na severnem intretjega na severovzhodnem obrobju področja Körös, še enega pa na južnem delu Donavskotiškega porečja, kjer je potrebno računati tudi z vplivom kulture Vinča. Regije se v procesu neolitizacije med seboj razlikujejo tudiv odnosih med mezolitskimi in neolitskimi populacijami. V Transdanubijije ta podoba še bolj kompleksna. Tu je neolitizacije v vsaki regiji potekala drugače: v Dravski dolini, kjer je bila močno navzoča kultura Starčevo, na močvirnatem področju okrog Balatonskega jezera, v dolini Rabe, ki leži blizu alpskega predgorja, v severni Transdanubijski donavski dolini in na Mali madžarski ravnini. V članku zavrnemo poenostavljen model neolitizacije in ponudimo domnevo o mozaični seriji regionalnih procesov neolitizacije.
Keywords: Karpati; Kárpáti; Madžarska; Hungary; archaeology; arheologija; mezolitik; neolitik; kulturna zgodovina; družbeni razvoj; tranzicija