Razvoj ter vplivi evropskih in ameriških univerzitetnih knjižnic - Sapač, Irena (Knjižnica, 2000)
Avtorica primerja razvoj univerzitetnih knjižnic v Evropi in Ameriki ter ugotavlja, da so se univerzitetne knjižnice v Združenih državah Amerike tri stoletja razvijale pod vplivom evropskih knjižnic, v zadnjem stoletju pa so se evropske univerzitetne knjižnice razvijale pod vplivom ameriških. Ameriške univerzitetne knjižnice so v obdobjih, ko še ni bilo profesionalnih knjižničarjev, urejali univerzitetni učitelji, ki so se izobraževali na evropskih univerzah. Tako se evropske vzore prenesli tudi v knjižnice. Tudi prve knjige so ameriške univerzitetne knjižnice dobivale iz Evrope. Močan vpliv na razvoj ameriških univerzitetnih knjižnic pa je imel kasneje tudi model Humboldtove univerze. Šele v drugi polovici 19. stoletja, posebno pa v 20. stoletju, so ameriške univerzitetne knjižnice dosegle tako razvojno stopnjo na področju katalogizacije, klasifikacije, kooperacije, organizacije, računalniških mrež, nosilcev informacij, izobraževanja in gradnje knjižničnih stavb, da so njihove načine pričele prevzemati evropske knjižnice.
Keywords: univezitetne knjižnice; razvoj; Europe; Evropa; United States of America; ZDA