Zgodovina raziskovanja tekočih kristalov - Južnič, Stanislav (Vakuumist, 2001)
Opisujemo odkritje in razvoj raziskovanja tekočih kristalov ter njihovo sodobno uprabo v tehnologiji. Objavljamo prvo raziskavo tega področja, ki iščevire sodobnih pojmovanj v preteklih stoletijih. V jezuitskih rokopisih in tiskih iz Collegio Romano in ljubljanskega kolegija smo našli nekaj virov za poznejšo idejo o tekočih kristlaih kot posebnem vmesnem stanju snovi. Sledi poznejših idej o kristalni mreži in tekočih kristali smo poiskali v Aristotlovem in kasnejših opisih snovi vse do Boškovićeve fizike. Zanimalo nasje, kako se je opis vrst oziroma agregatnih stan snovi v jezuitskih rokopisih in tiskih razvijal od peripateticnih konceptov zemlje, vode, zraka (in ognja), preko kartezianskega opisa kristalov snežink, Boylove kemije in Gassendijevega opisa Demokritovih atomov sredi 17. stoletja, do sodobnejših Boškovićevih pogledov v drugi polovici 18. stoletja. Poiskali smo podobnosti med jezuitskimi opisi iz 18. stoletja, poznejšimi kristlanimi mrežami in vmesnimi stanji med strogrškimi vrstami snovi. Idejo o vmesnih stanjih med tekočim in trdnim smo opisali kot razširitev starejše Boškovićeve idejo o splošni zveznosti v naravi. Zasledovali smo Boškovićev vpliv na razvoj zgodnjekristalografije kot samostojne panoge znanosti v prvi polovici 19. stoletja in na raziskovanje biologov in fiziologov, povezanih z Berlinskim fizikalnim društvom, si so objavljali prve opise (liotropskih) tekočih kristalov sredi 19. stoletja. Pokazali smo, da so bile pri opisu kristalov Boškovićeve ideje razširjene na področja, o katerih sam ni razmišljal, ponekodv Veliki Britaniji tudi v nasprotju z Boškovićevim svetovnim nazorom.
Keywords: crystallography; kristalografija; tekoči kristali; zgodovinski pregledi