The (ir)relevance of science fiction to non-binary and genderqueer readers - Šporčič, Anamarija (ELOPE (Ljubljana), 2018)
Sodobna znanstvena fantastika, kot primer Baudrillardovega tretjega reda simulakra, predstavlja prikladno literarno podstat za raziskovanje našega trenutnega in bodočega razumevanja spola, spolne raznolikosti ter fluidnosti. V teoriji ima žanr prednost pred ostalimi, saj ni omejen z druž-benimi in kulturnimi pričakovanji, temveč jih ima možnost presegati na nove in izvirne načine. V praksi pa se pokaže, da so znanstvenofantastična literarna dela, ki niso podvržena diktatu binarnega razumevanja spola, pravzaprav prej izjema kot pravilo. Avtorji namreč pretežno upo-rabljajo binarno spolno delitev kot vezni element med literarnim dogajanjem in vsakodnevnimi izkustvi bralstva. Kljub temu se v šestdesetih in sedemdesetih letih preteklega stoletja pričnejo pojavljati dela, ki vključujejo menjavo spolnih vlog, združevanje stereotipno moških in ženskih lastnosti, androgine like in brezspolne družbe. Na kratko si bomo ogledali razvoj sodobnejše znanstvene fantastike v luči preseganja binarne spolne delitve in poskusili oceniti potencial žanra kot medija za opolnomočenje nebinarnega in genderqueer bralstva.
Keywords: fluidnost spola; gender fluidity; gender narrative; gender studies; gender variants; genderqueer; nebinarne spolne identitete; non-binary gender identities; odziv bralstva; ospoljena pripoved; raznolikost spolov; reader response; science fiction; študije spola; znanstvena fantastika