The applicability of sol-gel oxide films and their characterisation on a magnesium alloy - Altuncu, Ekrem (Materiali in tehnologije, 2014)
Magnezij in njegove zlitine se uporabljajo v vrsti industrij zaradi visoke specifične trdnosti (razmerje trdnost - gostota). Vendar pa je industrijska uporaba omejena zaradi njihove slabe odpornosti površine. Da bi to pomanjkljivost odpravili, je uporabna rešitev varovalni nanos na površini magnezijevih zlitin. Sol-gel postopek je učinkovita metoda za izdelavo oksidnih tankih plasti na magnezijevi zlitini za povečanje njihove korozijske obstojnosti. Namen te študije je primerjava postopka in ugotavljanje lastnosti ponavljajočih se sol-gel nanosov ZrO2 in Al2O3. Nanosi so bili ovrednoteni s SEM, XRD in elipsometrijo, izvršena pa je bila tudi primerjava vpliva procesa na njihove lastnosti.
Keywords: sol-gel; oksidni nanosi; oxide films; magnesium alloy; magnezijeva zlitina