Gradnja novega korpusa slovenščine - Logar Berginc, Nataša (Jezik in slovstvo, 2009)
V prispevku je predstavljen začetni del gradnje novega referenčnega korpusa slovenščine. Ta bo nadgradnja korpusa FidaPLUS ter bo imel 100-milijonski del in do milijarde pojavnic obsegajoči ostali del. Prikazana in na kratko utemeljena je taksonomija korpusa z okvirnimi deleži različnih vrst besedil, našteta pa so tudi druga ključna načela, ki bodo usmerjala zbiranje. Zbiranje besedil na podlagi različnih podatkov, iz katerih je mogoče vsaj okvirno sklepati o recepciji in produkciji javno objavljenih slovenskih besedil, že poteka.
Keywords: Slovene; slovenščina; Corpus linguistics; korpusno jezikoslovje; leksikografija; lexicography; referenčni korpus; taksonomija; FidaPLUS; Slovenian National Corpus