Kmetijske reči. (Tudi mak saditi^ bi koristilo včasih kmeto-vavcu. Makovo zernje da namreč tudi obilo žlahnega olja, ktero je prav okusno. Na Nemškem ga redijo. Upotrebujejo tega olja posebno, sla-diti navadno laško olje, clo v deželah, kjer ma-slinje olje delajo. Mak potrebuje rahle, gnjilovčne zemlje, ktera mora dobro obdelana, in kar mogoče, proti vetrovom zavarovana bUi. Makišče je treba jeseni raz-orati in povleči. Že perve dni marca ali aprila, clo na sneg naj seje se mak enakomerno (1-funt zernja bi utegnil za 1 oral zadostiti); povleče se potem z brano. V 8 do 10 dneh že kali. Ko rast-lice že majhen križ narejajo, jih gre s pralico otrebiti, da se njiva očisti, ob enem pa bilje stanjša; mora namreč 6 do 9 palcov prostora med rastli-cami biti. Po 14 dneh se rujenje in tanjšanje ponavlja, kar tudi tretjibart storiti je treba. Prirase potem 5 do 8 makovk iz sleherne sadike, med tim ko, če pregosto stoji, le majhne makovke z malo zernjem zarode. Sejati se da mak tudi med korenje. Koristno je to, ker, ko mesca augusta se je mak pridelal, pozneje se še korenje dobi. Kader se rastlice rumenijo in ne rasejo, naznanja to, da pregosto vkup stoje. Žeti je mak o suhem vremenu, ker makove glavice se lahko razgrejejo in zernje se spridi. Odreže se mak nad zemljo, se zveze v otepke in postavi se sušiti. Potem se mu slama odreže in ma-kovke se na dile sušiti polože. Makovo seme dobimo, če makovke na pertih mlatimo, da ne pride pesek med zernje, kterega potem ni moč odpraviti. iVH pa zrežejo se makovke na rezavniku, potem se odločijo skozi širokeji re-šeto lupinice, skozi ožji rešeto pa druga nesnaga. Čisto makovo seme se na pertih po dilah sušiti dene, posušeno pa se v reče al sodce shrani. Prodaja se drago, ker žlahno olje iz njega delajo. (Nar boljši olje na salatoje makovo olje, če je merzlo prešano). Stebličje in perje je dobro palivo. (V izhodnih deželah mak veliko veči rase ko pri nas. Dobivajo tam iz njega tudi imenitno zdravilo, kteremu se pravi makovec ali o p iu m.) J. Š. List 23.