Sulla massiccia presenza di Umbraculum mediterraneum (Lam.) e Smaragdia viridis (L.) nell'isola di Vulcano - Martino, Vicenzo di (Annales. Series historia naturalis, 1999)
Avtorja poročata o množičnem pojavljanju dveh vrst polžev; Umbraculum mediterraneum in Smaragdia viridis, januarja 1998 na južnem obrežju otoka Vulcano v južnem Tirenskem morju. Osebki vrste Umbraculum mediterraneum so bili najdeni v peščenem sedimentu na travnikih pozejdonke (Posidonia oceanica), osebki vrste Smaragdia viridis pa na listih morske trave Cymodocea nodosa kot tudi v sedimentu travnikov te vrste. V obeh primerih domnevata, da je bila številnost izjemno visoka, saj avtorja tudi v strokovni literaturi nista zasledila primerljivih podatkov. Avtorja domnevata, da je množično ...
Keywords: Isole Eolie; južno Tirensko morje; polži; Smaragdia viridis; Umbraculum mediterraneum; Vulcano