Tratti del parlato nelle e-mail d'affari in lingua italiana scambiate tra partner italiani e sloveni - Lenassi, Nives (Linguistica (Ljubljana), 2012)
Na ozadju ugotovitev različnih raziskovalcev o elementih dialoškosti in govornega, vsebovanih v pretežno zasebnih elektronskih sporočilih, je avtorica tokrat raziskovala prisotnost lastnosti govornega v poslovnih e-mailih. Ugotovljeno je bilo, da čeprav le-ti zaradi svoje institucionaliziranosti dopuščajo precej manjši vdor pogovornih prvin, pa nekatere poteze v neformalnih besedilih vendarle izpričujejo svojo nedvomno povezanost z govorjeno komunikacijo. Tako najdemo na diamezični ravni poleg besedil, ki so formalno izrazito strukturiana, tudi besedila, ki so precej manj, vse do takih, za katere se zdi, da posnemajo telefonski razgovor. Na grafični ravni je raba poudarjenih ločil (tropičje, klicaji, vprašaji) prepoznana kot nadomestek za moduliranje glasu (s posebno komunikacijsko nalogo). Na leksikalni in skladenjski ravni raba nekaterih splošnopomenskih glagolov (dire /reči/ in sentire /slišati/) in nekaterih večpomenskih veznikov (uporabljenih kot diskurzivni označevalci, npr. e /in/ in ma /ampak, pa, a/), ki so značilni za spontano sporočanje, odmika ta sporočila od uveljavljene formalnosti pisnega sporočanja. Končno spominjajo na govorjeno tudi sintaktični pojav "premika na levo" in nekateri medmeti. Na besedilni ravni izdajajo povezanost z govorjenim diskurzom nekatere otvoritvene in zaključevalne formule, ki jih sicer redno najdemo na različnih mestih neposrednega dialoga oz. telefonskega pogovora.
Keywords: analiza diskurza; analyse du discours; correspondance administrative; correspondance électronique; correspondance technique; courrier électronique; elektronska pošta; elektronska sporočila; Italian; italien; italijanščina; langue de spécialité; poslovna korespondenca; poslovno dopisovanje; strokovni jezik