In vivo učinki aktinoporinov, izoliranih iz Actiniae equinae - Giacomelli, Valentina Otja (Medicinski razgledi, 1997)
Aktinoporini, toksične beljakovine, izolirane iz morske vetrnice Actiniae equinae, oblikujejo selektivne pore za katione v celičnih membranah in s tem povzročijo citolizo. V nalogi sem rasikovala mehanizme toksičnosti aktinoporina ekvinatoksina l. Učinke ekvinatoksina l sem ugotavljala z merjenjem l. odvoda EKG, dihalnega volumna in arterijskega pritiska, z zasledovanjem hematoloških in biokemičnih spremembe krvi ter patohstoloških sprememb v tkivu srčne mišice in pljuč. Krvni tlak po vbizgu ekvinatoksina l pade na vrednost srednjega cirkulacijskega tlaka, nastopi tahipnoe in izrazitabradikardija, ki ji sledi obdobje relativne tahikardije. V času bradikardije je opaziti zmanjšanje amplitude valov P in podaljšanje intervala P-Q. Končno nastopi ventrikularna ekstrasistolija in valovi P izginejo. Po obdobju tahipnoe dihanje preneha, nato začne poskusna žival ponovno dihati, končno pa dihanje preneha. Poskusna žival pogine zaradi zastoja dihanja in delovanja srca. Analiza krvi je pokazala hemolizo in hiperkaliemijo, padec hematokrita in povečanje plazemske koncentracije kalija za štirikrat. Patomorfološki pregled je razkrila pljučni edem s krvavitvami, v srčni mičici pa zgodnjo nekrozo srčne mišičnine. Envinatoksin l za razliko od drugih aktinoporinov deluje na vzdraženost preddverov, saj po njegovem delovanju valovi P v EKG-zapisu izginejo. Hiperkaliemija kot vzrok smrti poskusne živalini zadostna. Rezultati raziskave dovoljujejo sklep, da ekvinatoksin l povzroči akutno nekrozo srčne mišice, ki je poleg pljučnega edema v veliki meri odovorna za smrt poskusne živali.
Keywords: Sea anemones; toksikologija; toksini; toxin; Cnidarian venoms; Isolation and purification; poskusi na živalih; Adverse effects; fiziologija; Electrocardiography; Blood pressure; Rats, wistar; Plethysmography; Autopsy; Hematologic tests; Blood chemical analysis; Myocardium; Drug effects; Pathology; Lung