The influence of the heat-treatment regime on a fracture surface of nickel-based supperalloys - Milosavljević, Andjelka (Materiali in tehnologije, 2012)
Superzlitine na osnovi niklja se razlikujejo od drugih materialov zaradi svojih odličnih mehanskih in fizikalnih lastnosti. Ker se jih uporablja pri visokih temperaturah in tlakih ter v agresivnem okolju, je potrebno stalno izboljševati njihove lastnosti. Primerna izbira kemijske sestave in načina toplotne obdelave prispevata k izboljšanju kemijskih, fizikalnih in mehanskih lastnosti superzlitine na osnovi niklja. Med toplotno obdelavo superzlitine Nimonic 263 in Hastelloy S se opazijo spremembe v mikrostrukturi. V tem članku so analizirane spremembe mikrostrukture na prelomnih površinah po različnih toplotnih obdelavah. Površina prelomov je bila opazovana s svetlobno mikroskopijo, vrstično elektronsko mikroskopijo (SEM) in rentgensko disperzijsko spektroskopijo (EDS).
Keywords: superalloy; superzlitina; toplotna obdelava; heat-treatment; microstructure; mikrostruktura; rentgenska disperzijska spektroskopija; EDS; SEM; vrstična elektronska mikroskopija