Ribnica pri Brežicah. Romula, rimska cesta in grobišče - Tomaž, Alenka (knjige, 2024)
V pričujoči publikaciji so predstavljene ostaline zahodnega grobišča in rimske ceste Emona–Neviodunum–Siscia, ki je prečila naselbino Romula. Na zahodnem grobišču so bili odkriti tako žgani kot skeletni grobovi kot tudi štiri večje grobne parcele in devet ustrin, prostorov sežiga. Odkritih je bilo 135 grobov z bogatim grobnim inventarjem, ki vsebuje razne osebne predmete (ogledala, jantarne prstane in druge izdelke, nakit, lončenino itd.).