32 SlovenSki čebelar 1/2016 letnik CXviii DOGODKI IN OBVESTILA kandidati izbiro stopnje šolanja prilagodijo svojim potrebam, da bolje utrdijo usvojeno znanje in da ga nadgrajujejo. Prva stopnja oz. uvod v senzorično analizo je namenjen vsem, ki želijo spoznati, kaj je senzorična analiza, preveriti svoje senzorične zaznave ter se se- znaniti z najpogostejšimi vrstami slovenskega medu in njihovimi senzoričnimi lastnostmi. Na drugi stopnji šolanja kandidati spoznavajo senzorične lastnosti najpogostejših vrst slovenskega medu in njihovo variabilnost, nekatere manj znane vrste slovenskega medu ter morebitne napake me- du, ki jih zaznamo s senzorično analizo. Spoznajo tu- di različne načine senzoričnega ocenjevanja medu, njihov namen in uporabo senzoričnih metod. Tretja stopnja je namenjena utrjevanju poznava- nja senzoričnih lastnosti vrst medu, značilnih za Slo- venijo, uporabi različnih metod za senzorično analizo medu in preverjanju senzoričnih zaznav. Stopnja se konča s preverjanjem usposobljenosti kandidatov za samostojno delo preskuševalca medu na senzorič- nem panelu. Pogoj za vpis v višjo stopnjo programa je kon- čana prejšnja stopnja in vsaj 90-odstotna udeležba na vsaki stopnji. Kandidati, ki v okviru tretje stopnje šolanja uspešno opravijo praktični in teoretični iz- pit, prejmejo potrdilo »Senzorični preskuševalec medu«. Senzorični preskuševalec medu lahko v skladu z določbami Pravilnika o senzoričnem oce- njevanju medu v Sloveniji (ČZS, 2014) sodeluje na senzoričnih ocenjevanjih medu. Poleg sodelovanja na ocenjevanjih medu mora na vsaki dve leti opra- viti obnovitveni seminar s področja senzorične ana- lize medu. Predvideni datumi šolanja v letu 2016 in cene: • prva stopnja: Uvod v senzorično analizo medu: 3., 4. in 5. februar 2016 (tri dni, 19 ur; 200 EUR), • druga stopnja: Senzorična analiza medu, osnovna: druga polovica maja 2016 (dva dni, 13 ur; 180 EUR), • tretja stopnja: Senzorična analiza medu, nadaljeval- na in izpit: september 2016 (tri dni, 18 ur; 200 EUR). Šolanje bo potekalo v prostorih Oddelka za ži- vilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Ja- mnikarjeva 101, Ljubljana. Udeleži se ga lahko največ 20 kandidatov, najmanjše število kandidatov za izved- bo šolanja pa je 10. Rok za prijave je najpozneje 15 dni pred začetkom posamezne stopnje šolanja. Točna datuma začetka druge in tretje stopnje bosta objavljena pozneje. Kandidati bodo prejeli vse po- trebno gradivo. Prijave in informacije: Mojca Korošec (mojca.korosec@bf.uni-lj.si, 01/320 37 26). Mojca Korošec OBVESTILA ČZS Na ČZS se kot pobudniki Tradicionalnega slo- venskega zajtrka, razglasitve dneva slovenske hra- ne, Evropskega medenega zajtrka in svetovnega dne čebel zavedamo pomena kakovostne lokalno pridelane hrane. Zato smo 19. novembra 2015 v so- delovanju s proizvajalci zaščitenih kmetijskih pridel- kov in izdelkov že drugič organizirali t. i. »slovensko kosilo«. S tem smo želeli poudariti pomen lokalno pridelane hrane in spodbuditi, da bi poseganje po slovenskih pridelkih in izdelkih postalo nekaj vsakda- njega. O tem, da je slovenska hrana kakovostna, pri- čajo številni že zaščiteni kmetijski pridelki in izdelki, zato upamo, da se bo za zaščito in vključitev proizvo- dov v sheme višje kakovosti odločilo še več proizva- jalcev slovenske hrane oz. da se bo v kakovostne sheme medu vključilo še več čebelarjev. Slovensko kosilo, pripravljeno iz zaščitenih kmetijskih pridelkov in izdelkov Ocenjevanje medu na 27. državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij Organizator Kategorija ocenjevanja Prijave in zbiranje vzorcev Naslov Pristojbina Informacije Ocenjevanje Sklepna slovesnost Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj Slovensko ocenjevanje medu Prijave: 25. 1. 2016–18. 2. 2016 na enotah kmetijsko gozdarskih zavodov; zbiranje vzorcev: 25. 2. 2016 KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, 2250 Ptuj 25,50 EUR za prvi vzorec, za vsak naslednji vzorec istega pridelovalca 20,50 EUR 02/749 36 45 ali slavica. strelec@kgz-ptuj.si, 02/749 36 39 ali felicita. domiter@kgz-ptuj.si, www. dobroteslovenskihkmetij.si Ocenjevanje medu na 27. državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij 19.–22. 5. 2016 v Minoritskem samostanu na Ptuju, podelitev priznanj za med 22. 5. 2016 33SlovenSki čebelar 1/2016 letnik CXviii OBVESTILA ČZS Sodelovali so proizvajalci zaščitenih živil, kot so Belokranjska pogača, Bovški sir, Ekstra deviško oljč- no olje slovenske Istre, Idrijski žlikrofi, Jajca izpod kamniških planin, Kokošja jajca Omega +, Kranjska klobasa, Mohant, Piranska sol, Piščančje meso in iz- delki z navedbo vir Selena, Pivški piščanec z omega 3, Prekmurska gibanica, Prekmurska šunka, Prle- ška tünka, Ptujski lük, Štajersko prekmursko bučno olje, Zgornjesavinjski želodec, Siri brez konzervan- sov, Kraški med, Kočevski gozdni med in Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. V kosilo smo vključili tudi proizvajalce Kraške pancete, Kraškega pršuta in Kraškega zašinka. Slovenskega kosila so se udeležili številni pred- stavniki države, politike, gospodarstva, nevladnih or- ganizacij ter čebelarji. Po kosilu smo pripravili še skupno novinarsko konferenco o pomenu uživanja lokalno pridelane hrane za kmetijstvo, gospodarstvo, živilsko-predelo- valno industrijo in za zdravje. Na njej so sodelova- li: predsednik ČZS Boštjan Noč, državna sekretarka na MKGP mag. Tanja Strniša, predsednik KGZS Cvetko Zupančič, direktorica GZS dr. Tatjana Za- gorc in priznani etnolog dr. Janez Bogataj. Tanja Magdič, svetovalka JSSČ Fo to : M B V petek, 4. decembra 2015, je ob dnevu čebe- larskega turizma na ČZS že 10. leto zapored potekal posvet o tej temi. V želji, da bi apiturizem postavi- li na višjo raven, podeljujemo certifikate odličnosti, ki so označeni z eno, dvema ali tremi čebelicami – odvisno od ponudbe čebelarskega turizma. Te cer- tifikate je v zadnjih treh letih prejelo 33 ponudnikov apiturizma. Dva izmed njih sta tokrat tudi predstavi- la svojo dobro prakso, in sicer g. Franci Strupi, ki ima na Spodnjem Brniku kmečko čebelarski muzej, in g. Štefan Šemen, ki svojim obiskovalcem ponuja predstavitev čebelarstva z možnostjo vdihavanja ae- rosola iz panjev in nočitve za štiri osebe. Udeležen- cem smo predstavili tudi novo uredbo o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, ki je bila sprejeta julija 2015, ter pogoje in novosti na področju izstavitve računov in davčnih blagajn. Pripravili smo tudi okroglo mizo, na kateri smo predstavili vlogo apiturizma pri razvoju turizma kot gospodarske panoge v Sloveniji, dobre prakse in odzive iz tujine. Govorili smo tudi o tem, kakšne so posledice vključitve v apiturizem za čebelarja, ka- kšen je dober ponudnik in kaj od njega pričakuje- jo gosti. Okroglo mizo je vodila ga. Tanja Magdič, svetovalka za ekonomiko čebelarstva pri ČZS, JS- SČ, na njej pa so sodelovali: Maša Puklavec, vodja odnosov s tujimi javnostmi in komuniciranja na dru- žabnih omrežjih v STO, Franc Šivic, član komisije za čebelarsko kulturno dediščino pri ČZS, Tanja Arih Korošec, direktorica potovalne agencije Aritours, ApiRoutes, Blaž Ambrožič, ponudnik čebelarskega turizma, Simona Magdič, turistična vodnica, in Brane Borštnik, predsednik komisije za čebelarsko kultur- no dediščino pri ČZS. Sklepi okrogle mize so jasni. Čebelarski turizem je izjemno perspektivna turistična panoga, čaka pa nas še veliko dela. Pomembno je, Dan čebelarskega turizma Zmagovalni medenjak »Zlati medenjak iz medene kamrice« avtoric ge. Dagmar Gojčič in Sare Vanicke Gojčič Zmagovalci natečaja Zlati medenjak 2015 Fo to : M B Fo to : M B