Political participation, democratisation and citizens' values in Europe - Hafner-Fink, Mitja (Teorija in praksa, 2012)
Članek obravnava problematiko politične participacije tako, da jo umesti v kontekst procesov demokratizacije, družbenega razvoja in družbenih sprememb nasploh. Poseben poudarek je dan na poskus pojasnjevanja ravni politične participacije, razlik med evropskimi državami in še posebej vloge vrednot, ki jih različni avtorji povezujejo s procesi demokratizacije in družbenega razvoja. Na podlagi podatkov evropske družboslovne anketne raziskave "European Social Survey" (ESS) se z uporabo multiple linearne regresije preverja model dejavnikov politične participacije tako na ravni posameznikov kot na makro družbeni ravni evropskih držav. Pri tem se opazuje tudi spremembe v času in razlike med starimi in mladimi demokracijami. Rezultati nakazujejo ohranjanje razlik med mladimi in starimi demokracijami. Pri tem je še posebej pomembna ugotovitev, da so vrednote pomemben dejavnik politične participacije, vendar le v razvitih državah zahodne Evrope z daljšo demokratično tradicijo.
Keywords: Javno mnenje; Public opinion; Political participation; Politična participacija; Democratization; Demokratizacija; Values; Vrednote; Europe; Evropa; družbeni razvoj