25. MAJ / VELIKI TRAVEN 2000, GLASILO OB^INE DESTRNIK, LETO V, [TEVILKA 5 (45) MAJ Mesec se imenuje po starem latinskem bogu Maju. @e od nekdaj velja za pomladanski mesec, ki je poln posebnih `ivljenjskih sil. V mnogih de`elah so ga zato slavili s postavljanjem mlajev, ki niso ni~ drugega kot ponazoritev pradavnega drevesa `ivljenja, simbola rodovitnosti in `ivljenjske rasti sploh. V katoli{ki cerkvi je mesec posve~en `ivljenju Marije; v njenem ~a{~enju odmeva prastaro ~a{~enje plodnosti bo`anstev. Sedanje slovensko ime za maj - veliki traven sre~amo `e pri Martinu iz Loke (weliky trawen). Povzel ga je tudi Trubar in za njim {e vrsta drugih. Obenem pa menda ni slovenskega mese~evega imena, ki bi ga poznali v toliko ina~icah. Nekdaj so bila v rabi imena kot majnik, cvetnar, cvetnik, ro`ni cvet, ro`ni mesec, {entlipov{ek itd. V Prekmurju ga {e vedno imenujejo risal{~ek ali risal~ak, to je binko{tni mesec; binko{tim namre~ pravijo Prekmurci risale ali risali. Pomensko gre pri velikem travnu za isto vsebino kot pri malem travnu, aprilu. POPOTNICA V JUNIJ Lepo son~no vreme prvega dne, kmetje se dobre letine vesele. ^e na {ent Medarda (8.VI.) dan de`uje, {tirideset dni de` se naletuje. De` o svetem Vidu (15.VI.), ni je~menu k pridu. ^e de`uje na svetega Ladislava (27.VI.), de` {e dolgo zemljo napaja. Nata{a @i`ek VPIS V VRTEC DESTRNIK Od 1. SEPTEMBRA 2000 bo v novem vrtcu v Destrniku deloval oddelek starej{e skupine VRTCA. Vanj se lahko vklju~ijo otroci stari od 3 do 7 let ( in mlaj{i, ~e so `e “~isti”). Vpisne liste dobite v tajni{tvu {ole vsak dan od 8.00 - 15.00 ure do 2.junija 2000. Rok prijave: 5.junij 2000. Ob~ina Destrnik VABILO Ob praznovanju 2. ob~inskega praznika 13. junija ob 17.uri bomo na {iroko odprli {olska vrata in v {olo povabili vse, ki si `elite ogledati prireditev ob dnevu {ole. ~estitamo vsem ob~ankam in ob~anom PROGRAM: 17.00 - 19.00 predstavitev raziskovalnih nalog in ostalih dejavnosti u~encev (v avli in u~ilnicah) 17.00 - 18.00 kulturni program (otro{ki in mladinski pevski zbor, modna revija, instrumentalne to~ke, ples, recitacije). O[ Destrnik in `elimo, da ta postane praznik nas vseh. @upan Franc Puk{i~, ob~inski svet in ob~inska uprava ^estitkam se pridru`ujemo tudi v uredni{tvu Ob~ana! 25. maj 2000 Ob~an - 2 3. BLAGOSLOV KONJEV IN 6. MAJSKE IGRE V nedeljo, 30. aprila, se je na Destrniku pred turisti~nim domom na 3. blagoslovu konjev zbralo okrog 30 konj in konjerejcev iz doma~ega kraja in okolice ter iz razli~nih konjeni{kih klubov. Po uvodnem pozdravu predsednika TD Destrnik Ivana Zorca je konjerejce in ljubitelje konj pozdravil {e `upan Franc Puk{i~. Ljudske pevke so v kratkem kulturnem programu zapele nekaj pesmi. Obred blagoslova je opravil doma~i `upnik g.Mihael Valdhuber, nakar je sledil {e “blagoslov jezdecev”. @upan je vsakemu ponudil kozarec doma~ega vina, v pomo~ sta mu bili Lizika Bac in Nata{a @i`ek oble~eni v narodne no{e. Predsednik pa je zbranim konjem ponudil kruh in sol. V TD se veselijo obiska konjerejcev na Destrniku, saj {tevilo udele`encev blagoslova iz leta v leto raste. Prireditev se je nadaljevala s 6. majskimi igrami, ki jih je organiziral OO SDS. Izdajatelj: Ob~inski svet Ob~ine Destrnik Uredni{tvo: Nata{a @i`ek, Slavica Kramberger in Milena Širec. Glasilo prejemajo vsa gospodinjstva v Ob~ini Destrnik brezpla~no. Javno glasilo OB^AN - GLASILO OB^INE DESTRNIK je vpisano v evidenco javnih glasil pod zaporedno {tevilko 1365. Na podlagi Zakona o DDV sodi javno glasilo Ob~an med proizvode, za katere se obra~unava DDV po stopnji 8 %. Naslov uredni{tva: OB^AN, Vintarovci 50, 2253 Destrnik. Telefon: 062/752-09-00 Telefaks: 062/752-09-02 E po{ta: casopis.obcan@siol.net ^asopis OB^AN izhaja v nakladi 850 izvodov Prva {tevilka ~asopisa Ob~an je iz{la 25. julija 1996. Odgovorna urednica: Nata{a @i`ek Lektorica: Bojana Kolenko Oblikovanje in tehni~no urejanje: Zmagoslav [alamun Tisk: Tiskarna Grafis, Po`eg 4, Ra~e Tekmovalo je 7 ekip: SDM Duplek, SDM Destrnik, Zidarstvo in fasaderstvo Janez Murko s.p., TD Destrnik-Destrni{ki koranti, Okrep~evalnica Zelenik, Turizem na vasi Lacko in Izdelava ostre{ij Milan Strgar s.p. Ekipe so se pomerile v no{enju vode s putami, predajanjem jabolka pod brado, v igri imenovani stonoga, lu{~enju ko{~ic, vle~enju vrvi in Foto: LizikaBac plezanju na majsko drevo. V ekipah je vladal mo~an tekmovalni duh, ki ga je spremljalo obilo zabave in smeha. Kon~ni izid je bil naslednji: 1.mesto-TD Destrni{ki koranti, 2.mestoZidarstvo in fasaderstvo Janez Murko s.p., 3.mesto-SDM Destrnik, 4.mesto-SDM Duplek, 5.mesto- Okrep~evalnica Zelenik, Turizem na vasi Lacko in Izdelava ostre{ij Milan Strgar s.p. Glavni namen prireditve je, da se denarna sredstva od dobi~ka namenijo v dobrodelne namene. Leto{nji dobi~ek (250.000 tolarjev) sta si razdelila organizatorja, torej TD Destrnik in OO SDS Destrnik na pol. TD Destrnik bo celotni dobi~ek namenilo za nakup posode. OO SDS Destrnik pa bo namenil, 80.000,00 tolarjev za enkratno denarno pomo~ srednje{olcem iz socialno ogro`enih dru`in, 45.000,00 tolarjev pa so namenili TD Destrnik za nakup posode. Nata{a @i`ek KOLESARJENJE Son~en prazni~en 27. april smo v TD izkoristili za prvo rekreacijsko kolesarjenje po vinsko – turisti~ni cesti ob~ine Destrnik. Okrog 30 udele`encev najrazli~nej{ih starosti se nas je ob 9. uri zbralo pred turisti~nim domom in `eljni novih dogodiv{~in smo se podali v smeri pokopali{~a, do lisi~jaka, skozi Jir{ovce, kjer nas je presenetil g. Marjan Lovrec. Iz zelo domi{ljenega {anka nas je postregel z doma pridelanim sokom in okusnim doma~im vinom. Za pogostitev se mu vsi kolesarji zahvaljujemo. Po okrep~itvi in kratkem oddihu smo pot nadaljevali do Grajen{~aka, skozi Drsteljo, mimo Lacka, lovskega doma, do Jane`ovcev in nazaj na Destrnik. Ob vrnitvi so nam ~lanice TD postregle z izvrstnim gola`em, ki ga je skuhala ga. Sandra @vajker in kruhom iz kru{ne pe~i ge. Marije Voda. Manjkalo pa ni tudi pija~e. Po 21 km dolgi poti smo bili vsi zadovoljni – mladi in tisti manj mladi saj veste, glavno je sodelovati in ne zmagati. ^lani TD smo z izvedbo kolesarjenja zadovoljni, saj ni bilo zapletov ali po{kodb, obstaja pa `elja, da bi se naslednjega kolesarjenja udele`ilo {e ve~ ljudi, saj tako radi nepremi{ljeno re~emo, da se na Destrniku ni~ ne dogaja. Domov smo se vra~ali vsak s svojimi mislimi, ve~ina pa bogatej{a za u`itke do`ivete v naravi, ki jih je danes ob hitrem tempu `ivljenja vse manj. Tekst in foto: Ivan Zorec ZAHVALA Na Jurjevo nedeljo je bil v okviru majskih iger, ki jih je `e {esti~ zapored organiziral OO SDS na Destrniku 3. blagoslov konjev. TD in SDS sta se dogovorila, da si bosta delila delo in dobi~ek. Stranka izkupi~ek vsako leto nameni socialno ogro`enim, ali pa za dejavnosti v kraju. Na pobudo vodja prireditve g. Cirila Koserja so letos del dobi~ka namenili TD, ki ga bo porabilo za opremo kuhinje v turisti~nem domu. Lanom OO SDS se zahvaljujemo za povabilo k sodelovanju in upam, da bomo {e sodelovali, saj je bila prireditev izvrstno izvedena. Vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri prireditvi, se iz srca zahvaljujemo. ^lani TD Destrnik 25. maj 2000 Ob~an - 3 ALI JE BILO V^ERAJ ALI JE [E DANES OD KRI@EVEGA TEDNA DO BINKO[TOV Vro~ina je ~edalje huje pritiskala in kmetovalcu vnovi~ zbudila skrb za uspe{no letino. @e v pradavnini so se zato z obhodi po poljih med posevki priporo~ali duhovom in bo`anstvom, ki naj bi pridelek obvarovali pred neurji, to~o ali su{o, v kr{~anski dobi pa so to vlogo prevzele pro{nje procesije. Te so bile v navadi v kri`evem tednu in so se nekdaj pomikale med polji od farne cerkve do podru`ni{kih cerkva ali celo do sosednje fare, tako da so se procesije iz posami~nih far ve~krat celo sre~ale. Poleg procesij so bile dolga stoletja obi~ajne tudi “vremenske ma{e”, ki imajo prav tako namen zagotoviti bo`jo pomo~ za dobro letino. Za take ma{e so dajali posamezniki pa tudi soseske, takrat pa so seveda morale biti v doma~i podru`nici. Od verskih poletnih praznikov sta najznamenitej{a vnebovhod in binko{ti. Vnebovhod so v~asih praznovali s posebnimi vnebovhodnimi igrami. Kip zveli~arja, ki je od velike no~i stal na oltarju, so takrat s posebnimi pripravami vzdignili pod strop, kjer je skozi odprtino izginil pod streho, od tam pa so se nato vsule med verno srenjo razli~ne dobrote. Od vsega obreda je bilo med ljudstvom ohranjenih {e nekaj starodavnih {eg, npr. zasajanje kri`cev iz blagoslov- ljenega lesa na koncu njive na predve~er vnebovhoda in podobno, ki so prav gotovo ostanek nekdanjih poganskih {eg. Binko{ti, ki kmalu slede, pa so majni{ki praznik v pravem pomenu besede. Tako kot Kristusov vnebovhod so nekdaj tudi binko{ti – prihod sv. Duha nad apostole – praznovali s pravimi predstavami. Ko je ma{nik v cerkvi pristopil k daritvi, so pri~eli tol~i po kovinskih posodah in tako posnemati grom, s pihalniki in pi{~alkami, z otepanjem obla~il in stresanjem pa so po svetopisemskem sporo~ilu sku{ali vzbuditi predstavo viharja. Isto~asno so izpod cerkvenega stropa pri~ela padati gore~a povesma preje, ki so ponazarjala ognjene zublje, ki so se prikazali nad glavami apostolov, vmes pa so sipali tudi ro`e. Prejo, ki je ljudem popadala na glavo ali obleko, so pogasili s curki vode. Sledil je glavni prizor, “vihtenje sv.Duha”. [lo je za pozla~eno kolo, ki je imelo kakega pol metra v premeru, na spodnji strani pa je bil nanj pritrjen golob, ki ga je bil izdelal va{ki podobar. Ko so verniki zapeli pesem “Pridi sv.Duh”, se je v lini na cerkvenem svodu prikazalo zlato kolo z golobom in se med vrtenjem spu{~alo vedno ni`e, dokler ni ostalo nad glavami. Leseni ali papirnati golob, ki je v tolikih kme~kih hi{ah krasil bogov kot, je ostanek tega starodavnega obi~aja. Splo{na navada je bila, da so za binko{te okrasili hi{e z zelenjem in cvetjem, Verovali so, da bo za binko{tno nedeljo sv.Duh sedel na zelene veje v oknih. Temu se je marsikje pridru`ila {ega pokanja z bi~i ali mo`narji. Kot ob drugih praznikih, se tudi za tem pokanjem skriva globlji smisel. Odgnati je bilo treba duhove in zle sile, ki bi letini lahko povzro~ile {kodo. V srednjem veku, ko je kr{~anstvo pri nas `e povsem prevladalo, so si te duhove pri~eli predstavljati v podobi ~arovnic, slu`abnic hudobnega duha. Preganjali so jih seveda tudi z mo~nim zvonjenjem in ponekod so se zvonarji bli`njih cerkva kar kosali med seboj, kdo bo glasnej{i. V zvezi z binko{ti tudi ne manjka raznih vra`. Tako pripisujejo posebno mo~ binko{tni rosi. ^e je hotelo dekle biti lepo, se je moralo na pravem kraju z njo umiti. Roso so tudi nabirali, da bi imele krave ve~ in bolj{e mleko. Paziti pa se je prav te dni dalo pred ~arovnicami. Krave so morale zgodaj domov s pa{e, da bi jih ~arovnice ne pomolzle in jim vzele mleko. Nata{a @i`ek VAS DOLI^ – z ozna~bami in {e s ~em Va{~ani Doli~a smo s predsednikom va{kega odbora na ~elu izpeljalo `e kar nekaj delovnih akcij. Pred nekaj leti smo napeljali vodovodno omre`je ter telefonske priklju~ke. Obnovili smo tudi avtobusno postajo, ki pa je na `alost kar naprej tar~a vandalov. V vasi imamo tudi novo zbiralnico za mleko, saj stara `e nekaj ~asa ni ve~ slu`ila svojemu namenu. Pogled na zapu{~eni objekt ni bil ni~ kaj prijeten, zato smo se odlo~ili, da na istem prostoru zgradimo novega. Nastal je s finan~nimi sredstvi kmetov, ki nosijo mleko v to zbiralnico, ter s sredstvi Ob~ine Destrnik in Mlekarske zadruge Ptuj. Veliko zaslug za izgradnjo objekta pa imamo tudi va{~ani, saj smo veliko prostovoljnega ~asa vlo`ili v izgradnjo kar sami. Pred ~asom smo tudi raz{irili in asfaltirali kar nekaj kilometrov ceste po vasi. Postavili smo tudi ograje na mostovih in prometne znake. Ob koncu aprila je predsednik va{kega odbora s pomo~jo va{~anov postavil table z ozna~bo vasi na ve~ mestih, saj se kot verjetno veste, vas Doli~ razteza na obeh straneh regionalne ceste. In ker je bil pred vrati 1. maj, smo praznik obele`ili s postavitvijo majskega drevesa. Tudi to delovno akcijo smo vzeli resno in majsko drevo postavili na sam za~etek vasi. Po postavitvi smo se malce poveselili in nazdravili v upanju, da bi se vas Doli~ {e naprej razvijala in posodabljala. Na koncu bi izkoristili prilo`nost in se zahvalili vsem, ki ste nam na kakr{enkoli na~in pomagali, da smo lahko izpeljali vse akcije do sedaj. Va{~ani Doli~a Foto: Majda Praznovanje v Placarju Pred velikono~nimi in prvomajskimi prazniki smo se v na{i vasi Placar odlo~ili za dve prireditvi, ki sodita k tema praznikoma. Za veliko no~ smo organizirali velikono~no kresovanje, ker je bilo lansko zelo uspe{no. VO in nekaj va{~anov je za~elo zbirati ekolo{ko ~isti material za kres. Lokacijo smo dolo~ili pri vodohramu v Placarju, na zemlji{~u, ki je last g. Irgla. Tja smo pripeljali pribli`no deset prikolic raznega odpadnega lesa in ga zlo`ili v velik kres. Kresovanje se je pri~elo v soboto, 22. aprila, ob 20. uri. Obisk je bil zelo dober, tako da VO Placar razmi{lja, da bi postalo tradicionalno. Prvomajsko prireditev smo organizirali ob postavitvi prvomajskega drevesa (majpana). V soboto, 30. aprila 2000, dopoldan se je zbrala ekipa, ki je bila dolo~ena za podiranje drevesa. Drevo je daroval g. Franc An`el. Najprej so se malo okrep~ali, potem pa od{li po drevo ter ga pripeljali v kri`i{~e pri Ba{lu. Tam so ga olupili, okrasili in pripravili za postavitev. Postavitev se je pri~ela okrog 20. ure. Ker pa danes ne gre ve~ brez tehnike, so se tudi na{i fantje in mo`je zna{li in naprosili g. Vauda, da je pri{el pomagat s strojem. Za pomo~ se mu zahvaljujemo. Po postavitvi smo pri`gali tudi prvomajski kres in pri~elo se je vsesplo{no rajanje, ki je trajalo pozno v no~. Zopet smo se zbrali sosedje, sova{~ani ter mnogo drugih, ki jih je pot vodila tod mimo. Alojz An`el 25. maj 2000 Ob~an - 4 V^ERAJ IN DANES ENEGA KMETA IN KMETICE BRATA MLINARJA ^u~kov mlin v Jir{ovcih, zadnji del mlina - pogled na jez. Potok Rogoznica izvira v @ikarcah in se izliva v Ptujsko jezero. Potok je bil pomemben vir energije, zato so ga mlinarji zelo izkori{~ali. Ljudje v 18., 19. stol. in prej so `ito v manj{ih koli~inah mleli ro~no na `rmlje. Ker pa je bila poraba kruha velika, so `rmlje postale premajhne. Naenkrat so hoteli zmleti ve~ `ita. Mlini na vodni pogon so to omogo~ali. Na Rogoznici jih je bilo pribli`no deset do dvanajst. Franc ^u~ek, mlinar iz Jir{ovc, jih je po spominu na{tel enajst: Ornikov mlin, Kokolov mlin, vmes {e en mlin, kateremu ne ve imena, ^u~kov mlin, Mundov mlin (danes hi{a Fuksovih, Vintarovci), Hrgov mlin (danes hi{a Lipov{kovih, Vintarovci), Simoni~ev mlin (danes doma~ija Keja~evih, Jane`ovci), Potr~ev mlin, kasneje ^ehov mlin (doma~ija Jo`eta Potr~a, Jane`ovci, zraven je danes bife Picasso), {e en Potr~ev mlin (danes doma~ija Zadravec), Ra{lov mlin (nekje v Rogoznici), Keke~ev mlin (@abjak). Vsi mlini so mleli {e pred 2. sv. vojno, po letu 1946 pa so se za~eli ustavljati. Ornikov mlin je delal {e pet let po vojni, Hrgov in Simoni~ev tudi, Keke~ev pa je obratoval {e nekaj let ve~. Danes noben od na{tetih ne dela ve~. ^u~kov mlin se je ustavil 1946. leta, Franc ^u~ek ga je takrat hotel preurediti, pa mu ni uspelo in mlin se je ustavil. Naprej se je dru`ina pre`ivljala s poljedeljstvom. Franc se je na mlin priselil 1933. leta, takrat je bil to Kurbosov mlin. Visoka stavba, v nadstropju s stanovanjskim delom, spodaj z mlinom, je bila dokon~no zgrajena 1904. leta; taka je tudi letnica nad (neko~) vhodnimi vrati mlina, danes nad vrati gara`e. Po pripovedovanju Franca ^u~ka je prvi lastnik, z inicialkama M V na tramu mlina, za~el stavbo graditi `e leta 1801, ker pa je verjetno ni mogel sam dokon~ati, jo je kon~al drugi lastnik, z inicialkama M E. Hi{a je bila `e takrat grajena v funkciji mlina, kar je vidno {e danes, ~eprav spodnjega dela hi{e ne uporabljajo ve~ kot mlin. Predvideva se, da so bili {e prej{nji lastniki neki Letniki. Vsi lastniki te mogo~ne in visoke hi{e so bili verjetno mlinarji, to gre sklepati po namembnosti in oblike zgradbe. Spodnji (pritli~ni) del je bil namenjen mlinu, zgornji del hi{e oziroma mlina pa je bil bivanjski: kuhinja, velika soba – hi{a , manj{a soba – {tübl in hodnik – priklt. Keke~ev mlin v @abjaku je imel {e do pred kratkim notranjo opremo mlina, z lastnikom Kekcem sta se s Francem tudi poznala: “Mlinarji so handlali za kamen, gredi, bili so med seboj povezani.” Ornikov mlin je nazadnje `e mlel z valj~nim mlinom – kamne so zamenjali valji, med njimi je letelo zrnje. To so bili novej{i mlini, z ve~jo kapaciteto mletja. Franc ^u~ek (1901-1974), rojen v Bi{u, je bil izu~eni mlinar. Mlinar je bil `e njegov o~e Alojz ^u~ek (1868-1938). V Bi{u, kjer so imeli mlin, sta kot mlinarja delala z bratom Alojzom na o~etovem mlinu do 1933. leta. Brat Lojz je ostal doma, Franc pa se je pri`enil na Kurbosov mlin v Jir{ovce. Njegova `ena Marija Kurbos je bila mlinarjeva h~i. Franc Kurbos, stric Marije Kurbos, je mlin tega leta zapustil Francu. Hi{a je imela na zadnji strani dve zunanji vodni kolesi, zajzo,1 kamor je poleti, ob su{nem obdobju, pritekalo malo ali ni~ vode. Po petih urah je voda iz zajze iztekla in naslednje {tiri ure je mlinar ~akal, da se je zopet nabrala in je mlel dalje. V de`evnem obdobju je mlin lahko neprestano tekel in mlel. Lopatice na zunanjih kolesih so bile iz hojke, borovega lesa. Pokrite so bile s {ibjem, morale so biti v senci in neprestano v vodi, tako so ostale trpe`ne. Mlinsko kolo je imelo tri metre premera, voda je med mlinske lopatice pritekala od zgoraj. V notranjosti, spodnjem delu hi{e, je bila lesena gred za pogon v notranjosti mlina, dve leseni manj{i zobati kolesi s prenosom vertikalne osi navzgor do dveh kamnitih kamnov na {tajnpodu2. Med zgornjim in spodnjim kamnitim mlinskim kamnom je bila praznina, kamna se je dalo vzdigovati in spu{~ati, primerno mletju. V lesen, narobe obrnjen piramidast lijak so med kamna stresali zrnje. Vmes so bili utori, skozi katere je tekla moka. Kamen je moral biti oster, Franc ga je vsak teden klepal. V pajtlki{te3 je tekel zmleti material. Pajtlki{to je treslo, da se je sproti sejala in lo~ila dobro in slab{e mleta moka. Debelej{i material je tekel v mlinske {kafe in se je vrnil med mlinske kamne. Mlinski kamen je zrno zdrobil, sejalna naprava pa je lo~ila moko in otrobe. 100 kilogramov zrnja hodil popravljati tudi okoli{ke mline. Neko~ so kmetje zrnje pripeljali in iz istega (svojega) zrnja dobili moko. Nanjo so ~akali od tri do {tirinajst dni, odvisno od vode. V su{nem obdobju so ~akali dalj ~asa. V ^u~kovem mlinu so mleli p{enico, za ~rni kruh r`, p{enico in koruzo. Mlinarju je pomagala tudi `ena, na hrbtu je nosila vre~e zrnja na {tajnpoden. Stari mlinarji so izlo~ali otrobe, iz Obrtne zbornice so imeli predpis vzeti 10 odstotkov zrnja, 90 odstotkov je dobil nazaj lastnik zrnja v obliki moke. Imel je mlevsko knjigo oziroma zvezek, kamor je zapisoval imena strank, koli~ino in vrsto pripeljanega zrnja. Knjiga je bil dokument in dokaz za pravilno pla~evanje davka dr`avi. Prvi, manj{i ~rni zvezek, z napisom Mahlpoften Buch in drugi, ve~ji z napisom Lohnmahl und Umtausch Buch. Imena lastnikov zrnja so pisana v nem{~ini, priimki so slovenski, kraji pa nem{ki. Franc ni delal zaloge moke, mlel je tisto, kar je bilo pripeljano, zato so stranke ~akale od tri do {tirinajst dni. Po `etvi in med `etvijo je imel najve~ dela, sezona je trajala od avgusta do septembra, za fa{enk, pred veliko no~jo in bo`i~em. Zrnje so vozili iz Rogoznice, Dolgih Njiv in Jir{ovc: “K `upniku ali k mlinarju gre{ tja, kjer se ti dopade, sam zbira{, h kateremu bo{ {el.” Franc, moj informator in sin prvega Franca ^u~ka, se je {olal v Ljubljani tri leta po tri mesece, ^u~kov mlin v Bi{u, vhod v mlin na desni strani hi{e. je kamen mlel {tiri ure. Skupni notranji opremi se je reklo transmisija. Vsak mlinar si je mlinske kamne klepal sam, Franc pa je prakso pa je opravljal kar pri stricu v Bi{u. Kot vajenec med leti 1956-1959 je imel pla~o, ki je bila trikrat manj{a od mlinarjeve. 25. maj 2000 1959. leta je naredil izpit, uradno postal mlinar in se 1961 zaposlil v podjetju Pekarne, mlini Vinko Re{ Ptuj. Drugi mlinar, Alojz ^u~ek, brat Franca ^u~ka pa je imel mlin v Bi{u, ki se je prav tako imenoval ^u~kov mlin. Antonija Mur{ec, h~i Alojza ^u~ka, se spominja dveh mlinov: enega pred letom 1946, ko so izvr{ili velike in temeljite spremembe na mlinu in mlin po tem letu. Leta nazaj je bil tu mali mlin na kamne: dva para mlinskih kamnov, eno zunanje kolo in en manj{i kamen za mletje zrnja svinjam. Tak mlin je imel {e Alojz ^u~ek, mlinar in o~e obeh mlinarjev Alojza in Franca. Oba sinova sta se nau~ila mlinarstva od o~eta. Alojz je ostal doma in mlin posodobil, Franc pa je od{el v Jir{ovce na Kurbosov mlin in tam mlinaril {e nekaj let. Alojz je mlin doma prevzel 1935. leta. V starem mlinu na kamne so mleli zrnje vsakemu lastniku posebej, najve~ je~mena, koruze, p{enice. Ker je bil to mlin na vodo, je moral mlinar po~akati na dovolj vode v jezu oziroma v zajzi, da je pritisk vode pognal zunanje mlinsko kolo. Potok so imenovali mlin{~ica, dotok za pogon kolesa so vzeli iz potoka, ki je izviral v Nadbi{ecah, v spodnjem bi{e~kem potoku. Tega potoka danes ni ve~. V starem mlinu so imeli malo sobico, kjer so kuhali ~aj in spali. Zato so imeli nad vrati zvon~ek in ko je bil mlinski kamen prazen, je zvon~ek pozvonil in mlinar se je zbudil. Ob~an - 5 Leta 1946, na tramu v prvem podnu mlina – valcenpod je na tramu napisana letnica in inicialke tedanjih lastnikov 19 A A ^ 46; Alojz in Antonija ^u~ek. To leto so pove~ali stanovanjski del hi{e in mlin, dvignili streho in prostore. Mlinske kamne so zamenjali za valjcne, ki so mleli. Vir energije ni bila ve~ voda, ampak najprej velik Puchov motor, za katerega so kurili hrastova drva, potem pa elektrika, ki sta jo v kraj dala narediti okrog 1956. leta dva takratna mlinarja: ^u~ek in Tran~ar. Motor se je imenoval holdgasar, zanj je bilo potrebno veliko plina, zato so bila najbolj{a hrastova drva, ki imajo najve~ plina. Zakurili so v ponedeljek zjutraj, v soboto zve~er pa so prenehali s kurjenjem. Na holdgasarju je bilo veliko kolo, ki so ga morali pognati ro~no dva do trije ljudje. Tako so kurili no~ in dan, motor je gnal celi mlin, to je {tiri valjcne. Kasneje pa je pri{la elektrika kot vir energije za mlin. Ostal je en mlinski kamen, v katerem so mleli za zamet, zrnje za svinje. S posodobitvijo mlina so lahko naenkrat mleli ve~jo koli~ino zrnja, posameznik v obliki moke ni ve~ nazaj dobival svojega zrnja. Antonija, moja informatorka, je v mlinu veliko pomagala o~etu. Delala je vse: pometala, me{ala moko z lopato, kurila: “O~e bi me lahko pustil samo v mlinu. Brat ni hotel v mlin, mene pa so dobro ponucali. Rada sem {la v mlin.” Te`kih vre~ niso nosili ve~ na ramah, vozili so jih na dritlih4 . V mlinu so bili trije “sigurni” mlinarji in eden do dva, ko je bilo veliko dela (najve~ jeseni, ko so se kmetje pripravljali na zimo), in trije vajenci. Mlinar je v novem mlinu moral biti buden: ob {tirih popoldan je {el spat, vstal je ob polno~i in do jutra mlel, {el malo nazaj spat, potem pa zopet mlet. Ker je bilo ve~ mlinarjev, so se menjavali. Ob nedeljah pa niso delali: “Takrat je vse stalo.” Mlin se je ustavil. Mleli so velike koli~ine zrnja: lastnik je pripeljal razli~no `ito. Ko se je nabralo dovolj zrnja, so ga lo~ili v mlinske vre~e. Na vre~e strank so nalepili listek z imenom, koli~ino in vrsto zrnja. Tako je lastnik v svoji vre~i, ki je bila `e pripravljena, dobil isto koli~ino moke, kot je imel zrnja (mlinar je od{tel svojo predpisano merico). Vre~o so po ja{ku iz druge eta`e mlina – mehlpodna spustili lastniku na voz. [e prej so to moko na podnu preme{ali z lopato. Hi{a je bila sestavljena iz bivanjskega prostora in mlina. Mlin je stal za bivanjskim delom, zadaj. Po prenovi, so celo stavbo pove~ali in zvi{ali. V mlinu so na ta na~in pridobili {e dve novi nadstropji. Tako je mlin imel tri podne: prvi pod ali valcenpod5, drugi pod ali melpod6 in tretji pod ali zihtarpod7. Prenovljeni bivanjski del hi{e je imel kühno, dve sobi in hodnik. V starem mlinu je bila neko~ ob~ina, v katerem je stanoval ob~inar z dru`ino. Mlinar Alojz (1905-1975) je `ivel drugje, malo naprej na svoji kmetiji v Bi{u, v mlinski del hi{e pa je hodil delat. V {estdesetih letih 20. stol. je za~el Alojz prodajati mlin po delih enemu mlinarju naenkrat, baje v Prekmurje. Prenehali so z mlinarjenjem, nekaj malega so mleli za svinje {e na mlinski kamen. Marija Ro{kar, Antonova h~i, pa se spominja {e poto~nih mlinov v Bi{u, naprej po potoku. To so bili manj{i mlini, z enim mlinskim kolesom. Glavna in pomembna jed neko~ je bil kruh, so pa veliko uporabljali in kuhali tudi ka{e: ajdovo, je~menovo in proseno. Ka{o, kot proizvod zrnja (proizvod zrnja je tudi moka), so phale v stopah ali `rmljah v majhnih koli~inah gospodinje na kmetijah kar same, za to niso hodile v mlin. Stopa je lesena priprava, v kateri s tol~enjem odstranjujejo tr{i ovoj `itnih zrn, `rmlje pa priprava z dvema kamnoma za ro~no mletje `ita8. Tekst in foto: Jelka P{ajd 1 akumulacijsko jezero oziroma zajetje vode lesena tla, kjer sta bila dva kamnita kamna 3 lesen zaboj z vre~ami 4 vozi~ek za zrnje, za preva`anje po mlinu 5 v tem prostoru so bili leseni valjki, nasledki mlinskih kamnov 6 prostor za me{anje moke; beseda mel pomeni moka – Mehl nem{ko 7 tu so shranjevali otrobe, odlu{~ke zrnja 8 razlaga besed je vzeta iz SSKJ, Elektronska izdaja 2 DOBER GLAS SE@E V DEVETO VAS Pod tem geslom je potekal leto{nji knji`ni kviz. @e {esto leto ga organizira Knji`nica Ivana Potr~a iz Ptuja – mladinski oddelek. Kviz sta kvalitetno in duhovito pripravili knji`ni~arki Liljana Klemen~i~ in Melita Zmazek. Namen kviza je bil dru`enje s knjigo, nabiranje znanja in sklepanje novih prijateljstev. Za prijeten za~etek so poskrbeli u~enci Glasbene {ole Ptuj. V pozdravnem govoru pod`upana gospoda Ervina Hojkerja smo sli{ali veliko vzpodbudnih besed za u~ence in tudi za mentorje. Ravnateljica gospa Lidija Majnik je vsem u~encem za`elela veliko uspeha in sre~e. Tekmovanje je potekalo dva dni, lo~eno za razredno in predmetno stopnjo. Tema je bila zelo ob{irna in zahtevna. U~enci so morali prebrati strokovno in leposlovno literaturo o komunikacijah. V literaturi je bilo veliko letnic, imen znanstvenikov in strokovnih izrazov. Vsekakor sedaj u~enci veliko vedo o telefonu, televiziji, filmu, tisku, fotografiji, pisavi, radiu, teleskopu, ra~unalniku in {e o ~em. S knjigami smo potovali po dr`avah sveta, seznanili smo se s {tevilnimi izumitelji in z njihovimi odkritji, ki nam danes omogo~ajo razli~ne vrste komuniciranja. Poudarim naj, da so u~enci pokazali veliko znanja. Kot pri vsakem kvizu, je tudi letos razen znanja svojo vlogo odigrala {e sre~a. U~ence so na na{i {oli pripravljale Alenka [trafela, Milena Zagor{ek in Lilijana Pisar. Tekmovanja se je udele`ilo kar 19 ekip na razredni stopnji in 17 ekip na predmetni stopnji. metni stopnji. Za osnovno {olo Destrnik so tekmovali : Natalija Hauptman, Jasmina Hauptman, Ale{ Po`egar na razredni stopnji, Vanja Kolenko, Sara Kramberger, Mateja Brumen na pred- Vsi tekmovalci si zaslu`ijo iskrene ~estitke, {e posebej u~enci iz Trnovske vasi. Za osnovno {olo Vitomarci so tekmovali u~enci petega razreda: Uro{ Habjani~, Mitja Vogrin in Denis Kocuvan. Za osnovno {olo Trnovska vas so tekmovali u~enci petega razreda: Andreja Rokavec, Leon Pavalec in Bo{tjan Ne`mah. Finale je potekalo preko valov Radia Ptuj v torek in sredo. U~enci iz osnovne {ole Trnovska vas so se pod vodstvom Alenke [trafela udele`ili finala in dosegli odli~no drugo mesto, za O[ Olga Megli~ iz Ptuja in pred O[ Maj{perk. Knji`ni~arka Lilijana Pisar 25. maj 2000 Ob~an - 6 KMETIJSKI NASVET Pletev vinske trte: menim, da je ve~ina vinogradnikov to delo `e opravila, saj je zaradi izredno toplega vremena leto{nja vegetacija vsaj za 14 dni prej kot lani. S pletvijo odstranimo vse poganjke, ki so nepotrebni in v za~etku rasti porabijo veliko rezervne hrane. Tako bo hrana usmerjena v tiste mladice, ki so potrebne. S tem ukrepom lahko uravnavamo koli~ino in kakovost pridelka. S pletvijo mo~no zmanj{amo tudi nevarnost bolezenskih oku`b, hkrati pa pove~amo nevarnost {kropljenja. Trto oplevemo zgodaj, ko na poganjkih opazimo kabrnike – bodo~e grozdi~e. Pletev moramo kon~ati vsaj deset dni pred cvetenjem, da oploditev ni motena. OPLEVEMO: - jalovke na starem lesu, ~e jih ne bomo uporabili kot nadomestek ali kot mladitev debla, - mladice na reznikih in {paronih, ki so pognale iz sobrstov (ve~ mladic iz enega o~esa) – pustimo samo eno, - vse poganjke na deblu in drugem starem lesu, razen morda tistih, ki jih imamo za rezervo, - izjemoma odstranimo tudi rodne mladice, ~e presodimo, da je nastava preobilna glede na mo~ trsa. [KROPLJENJE VINSKE TRTE: 2. redno {kropljenje pred cvetenjem Uporabljamo sistemi~ne fungicide ali pa kak{nega kombiniranega kontartno sistemi~nega. Sistemi~ne fungicide uporabljamo najve~ 2-3 krat v sezoni: Peronospora: ANTRACOL COMBI, SANDOFAN, MIKAL, RIDOMIL GOLD, AC ROBAT MZ, AVSO DF, CALTAN, QUADRIS (za peronosporo in oidij), pri uporabi mikala moramo {kropiti trikrat z istim pripravkom. Oidij: TOPAS 100 EC, FOLICUR 250 EC, TILT 250 EC, RUBIGAN, SYSTHANE 12E, STROBY, FALCON EC 460. peronospora, oidij in siva gozdna plesen na kabrnikih; grozdni suka~: RELDAN 40 EC, BASUDIN 40 WP, DIPTEREX 80%. 3. redno {kropljenje – takoj po cvetenju [kropimo z istimi pripravki kot pri prej{njem {kropljenju, le posamezne sistemike lahko zamenjamo (razen mikala) 4. redno {kropljenje – jagode se razvijajo, preidemo na kontaktne fungicide ali pa na kak{nega od kombiniranih sistemi~no – kontakt fungicid Peronospora: ANTRACOL, DITHANE M 45, FOLPET, ANTRACOL COMBI, CURZATEM OIDIJ: KUMULUS, MO^LJIVO @VEPLO, MICROTHIOL, THIOVIT, KARATHANE Peronospora in oidij: QUADRIS Pri {kropljenju pred cvetenjem in po cvetenju je priporo~ljivo dodati foliarno gnojilo (preko lista) BOR, ki vpliva na bolj{e cvetenje in oplodnjo. Posebej v su{nih letinah je pomanjklanje bora ve~je, saj ga primanjkuje v celih Slovenskih goricah. Znaki pomanjkanja bora: osipanje, hitra lomljivost mladic, pelargonijam podobni listi, slabo razviti, kratki internodiji (med~lenki) CIKCAK rast, odmiranje vrhov mladic, jagode so svin~ene barve, robovi listov se su{ijo. Priporo~ljivo je tudi foliarno gnojenje z MAGNEZIJEM. Dodamo ga pri {kropljenju pred cvetenjem in pri vseh naslednjih do meh~anja grozdja. Ve~je pomanjkanje magnezija je v de`evnih letinah, saj se hitro izpira v tleh. Znaki pomanjkanja magnezija: Izrazita rumenica listov, meja med rumeno in zeleno barvo na listih je izrazito lo~ena, su{enje pecljevin (zna~ilno za la{ki rizling) Vsako pomanjkanje kateregakoli elementa negativno vpliva na fiziolo{ko stanje trte, pa tudi na kvaliteto mo{ta. [KROPLJENJE JABLAN IN HRU[K: - poletna {kropljenja [kropimo proti {krlupu, jablanovi plesni, V juniju: DELAN SC 750, DODINE S 65, DITHANE M 45, MAZEB, STROBY WG, ZATO. Nata{a ^eh, in`. agr. AKTIVNOSTI KORK DESTRNIK KORK Destrnik deluje kot velika dru`ina. Vrednost velikih dru`in pa je prav v tem, da je v njih ve~ prisr~nega ozra~ja, veselja, spo{tovanja, ve~ ljubezni, odprto srce za slehernega, ki je v stiski. ^lani upravnega odbora RK so se sestali na svoji redni seji in pregledali realizacijo programa dela v minulem obdobju. Socialno ogro`enim dru`inam, ostarelim in osamljenim ob~anom so razdelili 60 enotnih prehrambenih paketov pod sloganom Nikoli sami in 20 novoletnih daril. Vse to je na{i organizaciji namenilo Obmo~no zdru`enje RK Ptuj. Z enkratno finan~no pomo~jo so omilili stisko posameznim ob~anom. Ob tej prilo`nosti se upravni odbor zahvaljuje ge. Ireni Zelenik za darovano stanovanjsko opremo in g. Jo`etu Horvatu za prevoz. Razmi{ljate, da bi storili kaj dobrega, kaj koristnega? Na{ namig: darujte kri! Vsako leto v Sloveniji kri daruje pribli`no sto tiso~ ljudi. Ponosni smo, da so med njimi tudi na{i ob~ani. Zato jim vsaj enkrat letno na rednem letnem ob~nem zboru izka`emo posebno pozornost s priznanji. Letos so prejeli priznanja tisti, ki so: - 5 x darovali kri: (Milan Dominko- Svetinci 11, Ludvik Lazar-Kicar 145, Janez Murko-Placar 64, Marija Oman-Levanjci 23), - 10 x darovali kri: (Igor An`elVintarovci 21b, Franc Bol~evi~Zasadi 1, Jo`e Horvat-Vintarovci 26, Ana Lovrec-Vinatrovci 43, Ivan Malek-Jir{ovci 50, Milan StruparStrmec 10a, Lidija Vasti~-Ul. 5.prekomorske 16 Ptuj), - 15 x darovali kri: (Anton Brodnjak - Placar 19, Franc Kukovec-Placar 7a, Jo`ica Kukovec-Placar 7a, Miran Koser-Vintarovci 53, Marjan Lenart-Strmec 3b, Franc LenartJir{ovci 51, Erna Murko-Vintarovci 23, Anton Marke`-Placar 5, Vinko Murko-Svetinci 4, Dragica Perha~Placar 14, Milena Vre~ar-Drstelja 48), - 20 x darovali kri: (Franc KuriJane`ovci 3, Ludvik KumerDestrnik 30, Terezija Poto~nikJir{ovci 47, Anton PavkoVintarovci 12a, Angela PolanecPlacar 69a, Mihael ValdhuberDestrnik 14), - 25 x darovali kri: (Marjan KokolLevanjci 30, Franc Maru{i~, Zg.Velovlek 22), - 30 x darovali kri: (Janez Gori~anPlacar 11a, Marjan Ozvati~-Lo~ki Vrh 1, Marija Voda-Doli~ 10), - 35 x darovali kri: (Marija Kramberger-Lo~ki Vrh 33a, Franc Raj{p-Destrnik 55, Albin StrgarVintarovci 38, Vlado Perha~-Mestni Vrh 7), - 45 x darovali kri: (Janez Mur{ecLo~ki Vrh 52a, Anton Ratek-Kicar 118b), - 50 x darovali kri: (Janez ZebecDrstelja 37, Ivan SlukanZg.Velovlek 23a), - 60 x pa je daroval kri Mirko Horvat-Doli~ 27. Darovalci krvi so tisti ~lovekoljubni posamezniki, ki poleg svojih obi~ajnih obveznosti brez pri~akovanja nagrade ali pla~ila prispevajo dru`bi tisto, za kar verjamejo, da je v korist ljudem in njim samim. Njihov dar je neprecenljive vrednosti. Namenjen je neznanim bol- nim, ponesre~enim in pogosto komaj rojenim, ki brez njihove pomo~i ne bo naredil niti prvih stopinj v `ivljenje. HVALA V IMENU ~lanov UO KORK Destrnik, OZ RK Ptuj in bolni{nice Ptuj. 4. junij je dan, ki je posve~en krvodajalcem. KORK Destrnik je organizirala pou~no ekskurzijo na Debeli Rti~ in namenila pozornost krvodajalcem in ~lanom RK `e 14.5.2000. Program dela KORK Destrnik 2000 je bogato zastavljen in ga bomo letos s pomo~jo humanitarnih prispevkov la`e uresni~ili. Marija Stòger Slavica Kramberger Foto: Slavica 25. maj 2000 Ob~an - 7 USTVARJALNA STRAN ZA NAJMLAJŠE IZDELKI IZ EMBALA@E Tudi brez dragih materialov ali modelov za sestavljanje je mogo~e izdelati prav zanimive re~i. Naredi{ lahko igra~e (daljnogled, tovornjak, robot in veli~asten grad) – in to iz odpadkov, ki jih obi~ajno zavr`emo. POTREBUJE[: vogale gradu. -kartonaste {katle -kartonaste tulce od toaletnega papirja -dalj{e kartonaste tulce od papirnatih brisa~ -valovito lepenko iz starih {katel -lepilo -tempare -slamice -{karje 4. Iz dalj{ega tulca izdelaj visok grajski stolp. Nazob~aj kos papirja in ga zgoraj prilepi okrog tulca. Na vrh prilepi {e papirnat sto`ec za streho. -debel ~opi~ KAKO IZDELA[ GRAD 5. Iz manj{ih {katel izdelaj bivalna poslopja. Za strehe, okna in vrata uporabi valovito lepenko. Vse skupaj nato {e pobarvaj. 1. Za osnovo potrebuje{ veliko kvadratno {katlo. Izre`i {tiri kose kartona, tak{ne dol`ine, kot je dolga stranica {katle. Izre`i zob~aste nadzidke. 6. Zlepi vse dele gradu. Grad pobarvaj in nari{i {e kri`e za okna. Iz nagubanih papirnatih trikotnikov oblikuj zastave in jih prilepi na slamice. Simona Koletnik 2. Vsak kos kartona z nadzidki prema`i z lepilom in ga prilepi na {katlo (kot ka`e slika), tako da so zob~asti nadzidki vi{e od {katle. 3. [tiri kratke tulce nazob~aj s {karjami – to bodo stolpi~i. V vsakega naredi po dve zarezi. Nato jih zatakni na vse {tiri Grad iz kartona iz knjige “Imenitna knjiga za de`evne dni, avtorice AngeleWilkes Iz leta v leto bolj{a kvaliteta vin Dru{tvo vinogradnikov in sadjarjev osrednje Slovenske gorice je tudi letos organiziralo ocenjevanje vina. Skupno so ocenili 63 vzorcev vin. Komisija v sestavi: Lidija Veber, mag. Anton Vodovnik, mag. Anton Skaza, Franjo Jager, Miran Rebrec, Andrej Rebernin{ek in Janko Repi~, letos {e posebej ni imela lahkega dela. Predsednik Andrej Rebernin{ek s ponosom pove, da se je povpre~na ocena v leto{njem letu krepko dvignila (na 17,607 to~k), medtem ko je v preteklem letu zna{ala 17,23 to~k. Priznanja pridelovalcem so podelili na 3. redni konferenci. Za podro~je ob~ine Destrnik so priznanja prejeli: ZVRST Srebrno:Milan [teger, Sre~ko Puk{i~, Nata{a ^eh, Otmar Lenart, Janko [varc, Otmar Simoni~, Jo`e Pohari~, Franc Lacko in Mihael Burina. Bronasto: Mirko Kos LA[KI RIZLING: Zlato: Kmetija Lovrec (2 krat) Srebrno:Janko [varc ZELENI SILVANEC: Srebrno: Franc Lacko BELI PINOT: Srebrno:Kmetija Lovrec CHARDONNAY: Srebrno: Franc Puk{i~ RENSKI RIZLING: Srebrno: Milan [teger in Marjan Zelenik SAUVIGNON: Srebrno: Ivan Ra{l in Ivan Hauptman RUMENI MU[KAT: Zlato: Miran Polanec in Milan [teger. Nata{a @i`ek 25. maj 2000 Ob~an - 8 ZA OBOGATITEV VAŠIH JEDILNIKOV DOBER TEK! 2 rumenjaka, 1 dcl olja, `lica gor~ice, sok polovice limone, 2 dcl razred~enega kisa in {opek drobnjaka. PRIPRAVA: Bob, ki ga dan prej namo~imo, skuhamo v slani vodi. Prav tako skuhamo tudi opran neolupljen krompir, prekajen jezik in jajca. Kuhan jezik v mrzli vodi ohladimo, ga olupimo in zre`emo na rezance, ki ne smejo biti pretanki. Na poljubne oblike nare`emo tudi gobice in sir. Pazimo, da ne nare`emo predrobno; sirove kocke naj ne bodo ve~je od boba. Rumenjaka, ki smo jima dodali malo soli, limonin sok in gor~ico, zme{amo v kotli~ku. V tankem curku prilivamo olje, dodamo {e kis in vse skupaj dobro zme{amo, da dobimo gladko solatno polivko. Solato pripravimo v ustrezno skledo tako, da damo ob zunanjem robu krompir, potem v krogu na rezance zrezan jezik, sledijo jajca, ki smo jih narezali na plo{~ice, in bob. Sredino napolnimo s sirovo solato, nato pa vse skupaj potresemo z drobno sesekljanim drobnjakom. ZIDANA POTICA PE^ENA PURICA PO KME^KO PORABA: Mlada purica, nekaj pravih kostanjev, orehova jedrca, 15 do 21 mladih sladkih jabolk, surovo maslo, zajemalka juhe. PRIPRAVA: Malo purico o~istimo iz nog pa ji izvle~emo kite. Nabodemo jo z olupljenimi kostanji in orehovimi jedrci, jo solimo in so~no ope~emo v kme~ki pe~i. Med pe~enjem jo zalivamo. Ko je `e na pol pe~ena, jo oblo`imo s celimi in neolupljenimi jabolki, nato pa pe~emo, dokler se ne zmeh~a. Po~akamo {e toliko ~asa, da je lepo rumena. Nekaj minut, preden jo vzamemo iz pe~i, ji dodamo malo surovega masla. Po potrebi dodamo zajemalko juhe in po~akamo {e toliko ~asa, da se naredi perutninski sok. DRVARSKA SOLATA PORABA: 25 dkg boba, 1 kg krompirja, 2 prekajena svinjska jezika, 3 trdo kuhana jajca, 15 dkg vlo`enih gobic, 15 dkg poltrdega sira, PORABA: Testo: 75 dkg moke, 10 dkg masla ali margarine, 3 rumenjaki, 10 dkg sladkorja, 0,3 l mleka, 0,03 l ruma, ~ajna `li~ka soli, 4 dkg kvasa, malo mleka in `lica skadkorja. Nadev: 6 dan starih `emelj, 0,5 l mla~nega mleka, 6 jajc, 75 dkg doma~e skute, 20 dkg sladkorja, 0,5 l kuhane smetane, zavoj mletega cimeta, 5 dkg rozin, lupinica ene limone in 10 dkg orehovih jedrc. PRIPRAVA: Iz navedenih sestavin zamesimo dobro kva{eno testo. Medtem ko testo na toplem vzhaja, pripravimo nadev. @emlje zre`emo na slab cm debele rezine. V mla~no mleko ubijemo tri jajca in jih raz`vrkljamo, nato s tem polijemo `emljine rezine in jih pustimo nekaj ~asa stati, da se naso~ijo. Med skuto zame{amo tri jajca, kuhano smetano, sladkor, cimet, naribano limonino lupino in v rumu namo~ene rozine. Ko je testo `e dvakrat vzhajalo, ga z rokami pregnetemo in nato razvaljamo za prst debelo. Testo vlo`imo v peka~, ki smo ga prej namazali z maslom, tako da sega tretjina testa ~ez rob peka~a. Za~nemo polagati nadev. Najprej damo grobo sesekljane orehe, ki jih pokrijemo s cm debelo plastjo `emljinih rezin. Na te nadevamo cm debelo plast skutinega nadeva. Ponavljamo tako dolgo, dokler nismo porabili nadeva, vendar sme le-ta segati samo do roba peka~a. Sedaj potico prelijemo s stepenim jajcem, jo pustimo {e malo vzhajati, potem pa jo pe~emo tri ~etrt ure v srednje vro~i pe~ici. Pe~eno pustimo {e malo v peka~u, da se ohladi, potem pa jo previdno zvrnemo; ~e je le mogo~e, ponudimo kar vro~o. POTICA TERIC @ANJIC IN PORABA: Testo: 1 kg mehke moke, 2 jajci, 2 `lici olja, sol, mleko, kis in mla~na voda. Nadev: 2 kg doma pripravljene skute, 0,5 l kuhane smetane, 25 dkg surovega masla ali margarine, 4 jajca in zavoj cimeta. PRIPRAVA: Iz navedenih sestavin zamesimo tr{e vle~eno testo. Medtem ko pripravljamo nadev, naj testo pokrito po~iva. Za nadev potrebujemo doma pripravljeno skuto, ki jo naredimo tako, da damo `e dan ali dva prej kisat mleko. Ko se je skisalo, ga ne prelijemo, temve~ ga v isti posodi postavimo v vro~o kme~ko pe~ ali v pe~ico in ga kuhamo toliko ~asa, da postane lepo rumeno in skrkne. Sirotko, ki je pri tem nastala, odlijemo, namesto nje pa skuti dodamo kuhano smetano. Nadev pripravimo tako, da skuti dodamo z maslom ali margarino vme{ane rumenjake, trd sneg in cimet. Nadeva po navadi ne sladkamo. Na mizo pogrnemo prt, ga dobro potresemo z moko in pripravljeno testo debelo prevle~emo. Pokapamo ga z maslom, nato po njem enakomerno razdelimo nadev. Po potrebi testo ob robu obre`emo, nakar potico lepo zvijemo. Polo`imo jo v dobro namazan peka~, jo {e nama`emo s smetano in jo tri ~etrt ure pe~emo v srednje vro~i pe~ici. Postre`emo jo vro~o, vendar se tudi malo ohlajeni te`ko odre~emo. Ta prastara potica je morala obvezno biti na mizi ob praznovanju ob zaklju~ku dela, ali kot po doma~e re~emo, ob “likofi” koscev, `anjic in teric. [TRUKLJEVKA PORABA: Testo: 50 dkg mehke moke, 1 jajce, `lica olja, `lica kisa, sol in 2 dcl mla~ne vode. Nadev: 20 dkg sve`e skute, 1 dkg olja ali masti, 1 dcl doma~e kuhane smetane, 3 l mleka ali vode. PRIPRAVA: Iz sestavin zamesimo tr{e vle~eno testo, ki ga pokrijemo in pustimo po~ivati. Medtem zdrobimo skuto, ki ji prime{amo jajce in malo sesekljanega peter{ilja. Iz petih jajc spe~emo dobro zape~eno cvrtje. Smetano segrejemo. Testo, ki se je medtem odpo~ilo, damo na z moko potresen prt in ga debelo razvle~emo. Najprej ga prema`emo s skuto, zatem potresemo z jaj~nim cvrtjem in nazadnje {e zabelimo s kuhano pregreto smetano. Testo zvijemo s pomo~jo prta, s hrbtnim delom no`a pa nare`emo 3 do 5 cm dolge {truklje. Po~asi jih kuhamo v zavretem mleku pribli`no petnajst minut. Okusni so tudi, ~e jih skuhamo v vrelem slanem kropu, vendar damo v tem primeru v krop eno do dve peter{iljevi koreninici. V obeh primerih postre`emo {truklje na kro`niku ali v skledi kot enolon~nico. Pripravila: Nata{a @i`ek 25. maj 2000 Ob~an - 9 TURISTI^NA AGENCIJA METKA VAM PRIPORO^A “Tisti, ki i{~ejo raj na zemlji, morajo priti v Dubrovnik”, je neko~ zapisal Bernard Shaw, opijanjen od zakladov, ki jih skriva mesto z enkratno kulturno – zgodovinsko preteklostjo, obdano z morjem in soncem. Mesto, ki je bilo dolga stoletja dr`ava zase, mesto, ki se je z zadnjimi mo~mi izborilo svoj obstoj tudi v zadnji balkanski vojni. Dubrovnik je mesto, ki mu ni enakega v Evropi, je mesto za vselej in prav zdaj si ga {e posebej velja ogledati. - le`i v neposredni bli`ini pe{~ene pla`e v uvali Lapad, Dopla~ilo za letalske prevoze (Maribor, Dubrovnik, Ljubljana) obkro`en z velikim parkom. Hotel je bil v letu 1997 obnovljen in na novo opremljen, ima sobe s kopalnico (fen), TV, telefonom, balkonom. Depandanse hotela pa so starej{ega tipa in niso prenovljene. 25.000 tolarjev. otroci do 2. leta – 7.000 tolarjev – nimajo svojega sede`a na letalu otroci do 12. leta 30 % popusta. spominkov, notranji in zunanji bazen z barom, savno, fitnes in masa`o ter v sezoni vsak dan `ivo glasbo. Med {tevilnimi hoteli vam priporo~amo hotel Kompas ali Park, ki sta najbolj priljubljena med Slovenci. Hotel KOMPAS*** @upanija Dubrova~ko – Neretvanska se razprostira vse od hrva{ko – ~rnogorske meje, preko Konavelj, Cavtata, Dubrovnika, Elafitskih otokov, Mljeta, Kor~ule, pelja{ca, do izliva Neretve v morje. Vreme je tisto, ki ugodno vpliva na po~utje. To obmo~je ima izredno subtropsko klimo s kar 250 son~nimi dnevi letno. Hotel PARK*** le`i{~u 50 % popusta. od 7. do 12. leta na dodatnem le`i{~u 50 % popusta, na osnovnem le`i{~u 30% popusta. nad 12. let na dodatnem le`i{~u 30 % popusta Najhitrej{a in najenostavnej{a je pot z letalom, saj je veliko na novo opremljeno mednarodno letali{~e, oddaljeno od starega Dubrovnika le dobrih 22 km. Zelo enostavno je tudi potovanje z ladjo, ki v poletnem ~asu vsak dan v ve~ernih urah odpelje iz Reke. - le`i v uvali Lapad, neposredno ob pe{~eni obali, s pogledom na Elafitske otoke. Od starega mesta je oddaljen 3 km. Hotel je bil popolnoma obnovljen v letu 1997. Vse sobe so s kopalnico (fen), SAT_TV, mini barom, nekatere z balkonom in pogledom na morje. Ima penzionsko restavracijo, taverno, vrtno restavracijo, prodajalno Popusti v hotelu Kompas: otroci do 7. leta na osnovnem in dodatnem le`i{~u GRATIS od 7. do 12. leta na dodatnem le`i{~u 50 % popusta, na osnovnem le`i{~u 30% popusta. V ceno je vklju~en transfer letali{~e – hotel – letali{~e in letali{ka taksa. Za vse nadaljnje informacije smo vam na voljo na sede`u agencije ali po telefonu na {tevilki 062/779-200. Metka Kajzer Popusti v hotelu Park: otroci do 7. leta na dodatnem le`i{~u GRATIS, na osnovnem 14. dr`avni festival Turizmu pomaga lastna glava Slovenija - de`ela dobrot 20. in 21. aprila 2000 v Velenju Turisti~ni podmladkarji O[ Destrnik so se konec aprila z raziskovalno nalogo, razstavo in odrsko predstavitvijo MEDENE SANJE predstavili na dr`avnem festivalu Turizmu pomaga lastna glava v Velenju. Sodelovalo je 14 ekip iz cele Slovenije ( u~enci iz Pirana, Vi{nje Gore, ^rnomlja, z Bleda, Fare, Cola, Stro~je vasi pri Ljutomeru, Polzele, Izlak, Velenja, Ljubljane - Polje, Vinske Gore, Lovrenca na Pohorju in Destrnika). Drugi dan pa se je samo z razstavo predstavilo {e 17 {ol. V avli kulturnega doma smo postavili razstavo na temo dobrot z medom. Gostom smo ponudili medene dobrote in propagandni material o njih in o na{em kraju. Ob zelenjavnih, mesnih, `itnih, sadnih in sladkih dobrotah so se marsikateremu obiskovalcu pocedile sline in na{e sladke zaloge so kar kopnele. Popoldan so si gledalci ogledali pestre odrske predstavitve, s katerimi so se u~enci predstavili kot pravi gledali{ki igralci. Tudi na{e ~ebelice so svojo predstavo veselo “odbren~ale”. Zve~er so se u~enci sre~ali na dru`abnem sre~anju, mentorji pa na delovnem sestanku in no~ je kar prehitro minila. Zjutraj smo si ogledali Muzej premogovni{tva. Navdu{eni smo bili nad prikazom te`kega dela velenjskih knapov, zato se nam je v jami prilegla knapovska malica. Po sklepni prireditvi smo pospravili razstavo in se utrujeni odpeljali proti domu. ^eprav je festival tudi tekmovalnega zna~aja, gre predvsem za sre~anje in dru`enje otrok iz cele Slovenije in za predstavitev ter uveljavitev {ole in kraja v {ir{em okolju. Za pomo~ pri predstavitvi se zah- valjujemo: - Cvetki Arnu{ - Dru{tvu kmetic Destrnik - dru`ini Graj in - Turisti~nemu dru{tvu Destrnik Bojana Kolenko Foto: OŠ Destrnik 25. maj 2000 Ob~an - 10 AKTIVNOSTI OB ZAKLJU^KU BRALNE ZNA^KE V teh dneh potekajo na na{ih {olah zaklju~ne prireditve ob Bralni zna~ki. Za u~ence smo pripravili pester kulturni program. U~enci predmetne stopnje so si ogledali predstavo z naslovom Vzorni soprog, ki so jo pripravili u~enci dramske skupine na{e {ole pod mentorstvom u~iteljice Marije Murko. U~enci pa tudi u~itelji so bili nad predstavo navdu{eni. U~enci – igralci pa so jo zaigrali zelo spro{~eno, duhovito, kakor pravi izurjeni igralci. Ob koncu je u~encem spregovorila gospa pedagoginja in u~encem, ki so osvojili Bralno zna~ko, podelila priznanja. Za razredno stopnjo smo povabili v goste gospo Liljano Klemen~i~ iz Knji`nice I. Potr~a – mladinski oddelek. Predstavila jim je zgodbico in jim sve~ano razdelila priznanja. Obiskala bo vse tri {ole. Prav tako bo v naslednjem tednu potekal kulturno – naravoslovni dan. U~enci si bodo v gledali{~u na Ptuju ogledali “muzikal” Konferenca `ivali, ki ga izvaja gledali{~e iz Celovca. Veseli smo, da sta pri predstavi sodelovala gospa Mira Mija~evi~ iz Ptuja in pesnik Boris A. Novak. Pesnika na{i u~enci poznajo, saj jih je v lanskem {olskem letu obiskal in jih navdu{il s svojim nastopom. Po predstavi pa si bodo ogledali {e arheolo{ki muzej Ptuj, muzejske zbirke na gradu, Knji`nico I. Potr~a in sicer {tudijski ter mladinski oddelek, stari del mesta in obiskali Srednje {olski center Ptuj – Srednjo elektrotehni~no {olo. Veseli smo, da je v leto{njem {olskem letu Bralno zna~ko osvojilo ve~ u~encev kakor lani. Prav gotovo je to povezano s preselitvijo knji`nice in z novej{im gradiva. izborom knji`nega Knji`ni~arka Lilijana Pisar Foto: OŠ Destrnik Delni~arjeva {ola - ogled starih kovancev (Tamara) - predavanje o denarju (Petra) - Papijev paket (Klaudija) - postanek v Trojanah (Ajda) - predavanje o strojih v tiskarni (Mateja) - zabava na avtobusu in na krajih, kjer smo se ustavljali ter kupovanje v trgovinah (Teja) - Papijeva igrica (Adrijana) - predstavitev pla~ilnih kartic (Mateja) - Papi in Igor (Ivan) - podelitev diplom in nagrad (Andrej) - Papi in darila, ki smo jih prejeli (Sa{o) - Papijeva igrica na internetu (Bo{tjan) ZEMLJA Foto: OŠ Destrnik V petek, 5.5.2000, smo u~enci 5.razredov O[ Destrnik, Trnovska vas in Vitomarci obiskali borzo v centru Ljubljane. Ob vstopu v stavbo smo bili prijetno presene~eni zaradi urejenosti. V njihovih prostorih smo imeli predavanja. Seznanili smo se z vrednostnimi papirji, kreditnimi karticami in spoznali zgodovinski razvoj bankovcev in kovancev ter se pozdravili z maskoto SKB banke - Papijem. Ogledali smo si slovenske kovance in bankovec z vodnim tiskom. Tam smo prejeli tudi diplomo o opravljeni Delni~arjevi {oli. Razveselili so nas tudi z majicami in pisali. Po skupnem fotografiranju smo se odpravili v tiskarno Delo. Ogledali smo si tiskarski stroj, ki je med najbolj{imi v Evropi. V njihovi stolpnici smo imeli kosilo, si skozi okno ogledali Ljubljano in se poslovili. Na{a pot je vodila v parlament, kjer poslanci odlo~ajo o pomembnih stvareh. Mogo~e bo tudi kdo med nami neko~ sedel v poslanske klopi? Dan smo pre`iveli zelo zanimivo in pou~no, seveda smo se pri vsem tem tudi zabavali. Mateja Kuhar, 5.r. O[ Destrnik KAJ MI JE BILO V DELNI^ARJEVI [OLI NAJBOLJ V[E^? - zabava na avtobusu (Kaja) - Papi (Sandra) - rokovanje s Papijem (Suzana) - podelitev diplom (Mateja) - predavanje o denarju (Gregor) Zemlja - zame najbolj{a si, ker edini planet za `ivljenje si. Zakaj primerjala bi se z Venero, ~e na njej nikoli kisika ne bo. Vendar ljudje se ne zavedajo, kaj delajo. Strupeni plin v zrak spu{~ajo ter tebe in sebe zastrupljajo! Je ~istega zraka vedno manj, a ti ga {e vedno daje{ nam! Dal ti bom darilo za rojstni dan, ki se ga razveselil bom tudi sam. V njem pa pi{e, da o~istili smo te – `al cele ne. Dejan Arnu{, David Arnu{, 4.b O[ Destrnik 25. maj 2000 Ob~an - 11 PREJELI SMO ^AS PREHITRO MINE Marca smo ~lani Dru{tva upokojencev Sv. UrbanDestrnik in {e nekaj gostov, ki {e niso ~lani na{ega dru{tva, praznovali MATERINKI DAN. Mislim, da ste v prej{njem Ob~anu prebrali ~lanek ~lanice g. Angele Petek. Na pobudo ~lana upravnega odbora g. Milana Mureja smo tokrat praznovali v GASILSKEM DOMU v Desencih. Ko sem povpra{ala predsednika doma gospoda Ton~eka @ampa, je bil zelo vesel in takoj odgovoril, da bo sklical Upravni odbor dru{tva. Seveda so se vsi strinjali s predlogom svojega predsednika. Iskreno se jim moramo zahvaliti za lepo pripravljeno dvorano, saj so bile mize okra{ene s prvimi spomladanskimi cveticami. Posebej hvala gasilkam in gasilcem, ki so stregli in mladim gasilkam za program. Zelo veseli pa so bili na{i ~lani iz vasi Svetinci, Desenci, Levanjci in Zgornji Velovlak, da je bilo to dru`abno sre~anje enkrat na njihovem koncu. Udele`ili so se ga skoraj vsi Obiskali starej{e in bolne ~lane Pred velikono~nimi prazniki smo ~lani upravnega in nadzornega odbora obiskali ~lane, ki so stari nad osemdeset let, in tudi bolne, ki so priklenjeni na posteljo ali pa so invalidi. Izro~ili smo jim ~estitke za velikono~ne praznike in skromna darila. oBiskov so bili zelo veseli in ob stisku rok so se v o~eh pokazale solze hvale`nosti. Hvale`ni in veseli so bili, da se jih spomnimo. Obiskali smo tudi na{e ~lane, ki so v domu upokojencev v Ptuju. Ti so bili {e posebej veseli na{ega obiska, kar se je videlo po njihovih solznih o~eh in ob~utku, da {e niso pozabljeni. Ker sem zadol`en za obisk v domu upokojencev, sem videl marsikaj. Tu so razli~ni upokojenci, eni so pokretni in se sprehajajo, sedijo, se pogovar- jajo, igrajo razli~ne igre, gledajo televizijo, tako da jim ~as prej mine. @al pa so tudi tak{ni, ki so v posteljah in so odvisni od nege. Nimam besed in ne morem opisati ob~utka ob obisku ljudi, ki so priklenjeni na bolni{ko posteljo. Kak{no mo~no voljo imajo do `ivljenja, saj se tudi po{alijo in se na ustih prika`e tudi kak nasme{ek, ob obujanju spominov pa prite~e tudi kak{na solza. Tako prehitro mine ~as obiska in ob slovesu in stisku roke spet solze hvale`nosti. Tudi jaz sem od{el s solznimi o~mi. Zato pa obi{~ite prijatelje ali znance v domu upokojencev ali v bolnici in boste videli, kako veseli vas bodo, kajti `ivljenje je prekratko. Foto: Julijana ^ernezel ~lani s tega konca, ki so bili zdravi. Med nami so bile tudi ~lanice, ki so stare nad 80 let. Vse nasmejane, sre~ne, da so v na{i dru`bi, so zapele tiste lepe stare pesmi, ki smo jih mnogokrat prepevali, ~e ne prej pa takrat, ko je bilo delo kon~ano. ^lanice, ki so stare ve~ kot 80 let: Marija Pihler (87 let) iz Levanjc, [tefka Urbanja (82 let) iz Vintarovc in Marija Vogrin (84 let) iz Vintarovc. Povabili smo tudi gospo Julko Rode{ iz Desenc, ki jih sicer {e ne {teje 80, ampak je za gasilsko dru{tvo Desenci naredila veliko skupaj s svojim mo`em. Mnogo prostovoljnih ur sta `rtvovala za dom, da je dobil tak{no podobo. Tudi na sliki, vidite kako so `enske nasmejane. Obdarili smo jih z bombonijerami in z rde~imi nageljni. @elimo si, da bi nam bilo zdravje naklonjeno in bi se {e ve~krat sre~ali na dru`abnih sre~anjih, ~e ne druga~e vsaj ob praznikih. Vabim vas na izlete romarske poti in dru`abna sre~anja, dokler {e lahko greste, naj vam ne bo `al dneva, ko si med prijatelji. Skrbno si uredite program za to leto in se odlo~ite pravi ~as. Ob de`urstvu pridite v pisarno dru{tva v spodnjih prostorih Ob~ine Destrnik. Predsednica D.U. Sv. Urban-Destrnik Julijana ^ernezel Skrb, delo in trpljenje tvoje je bilo `ivljenje. Bole~ine in trpljenje si prestala, sedaj bo{ v grobu mirno spala. Milan Muraj ZAHVALA DU SV. URBAN-DESTRNIK se iskreno zahvaljuje za ZLATO PRIZNANJE, ki so nam ga izro~ili ~lani in ~lanice OO SDS Destrnik ter njihov predsednik g. Ven~eslav Kramberger, ob praznovanju na 6. MAJSKIH IGRAH. To priznanje nam veliko pomeni. Veseli smo, da so v na{i ob~ini ljudje, ki vidijo, da na{e dru{tvo pridno dela in da smo v kraj mnogo doprinesli. Radi pomagamo na vseh prireditvah, trudimo se da bi bil na{ kraj lep saj v srcih ~utimo, da je Destrnik najlep{i. Iskrena hvala v imenu upravnega odbora, in predsednice - Julijane ^ernezel. ZAHVALA Ob bole~i izgubi na{e drage `ene, mame, babice in ta{~e MAT ILDE ARNU[ iz DOLI^A 44 se iskreno zahvaljujemo vsem sosedom, sorodnikom in znancem, ki ste jo pospremili na njeni zadnji poti, ji darovali sve~e, cvetje ter za svete ma{e, nam pa izrekli so`alje. Zahvaljujemo se govorniku, pogrebnemu podjetju Slavka Jan~i~a, godbeniku za odigrano Ti{ino, g. `upniku za lep obred ter pevcem za odpete `alostinke. @alujo~i: mo` Alojz, sin Miran z dru`ino, h~erka Sonja z Vilijem ter sin Du{an Ob~an - 12 25. maj 2000 VRTNARSTVO MARINI^ IZ PLACARJA Vam nudi ro`e kakr{ne krasijo stavbo na{e ob~ine Destrnik. Na oknih pred stavbo in na cvetli~nih gredici rastejo ro`e, ki so nam jih poklonili. Vi pa lahko pri njih kupite lon~nice, cveto~e obe{anke, sadike (paradi`nika, paprike), skratka vse za va{ vrt pa tudi vrtno cvetje. Po `elji vam tudi nasadijo ro`e v korite in vam pomagajo z nasveti. Lahko jih pokli~ete na telefon: 02/753 - 55 - 51 veseli pa bodo, ~e jih boste obiskali. POKANJE Z MO@NARJI Nekaj dni pred veliko no~jo so glasovi iz mo`narjev naznanjali bli`ajo~o se veliko no~. Pokanje z mo`narji je navada, ki je po svojem izvoru predkr{~anska, saj so s tru{~em nekdaj preganjali zle sile narave. V dana{njem modernem ~asu pa je pokanje z mo`narji zgolj veselje fantov in mo`, ki si `elijo, da bi mo`nar ~imbolj glasno zadonel na sosednji “breg”, kjer prav tako pokajo. Lahko bi rekli, da med seboj tekmujejo, s katere vasi se bo zasli{al mo~nej{i in glasnej{i zvok. Malekov Rudi vsako leto v tem ~asu priredi pravo veselje doma~im fantom z Gomile in okolice. Njegov mo`nar velikan ne tehta ni~ manj kot 135 kg. Letos je s svojimi mo`narji gostoval tudi v Jir{ovcih, kjer se je zbralo kar nekaj gledalcev. VO Gomila Foto: Marija Vr{i~ Dve novi seriji po{tnih znamk Po{te Slovenije VAŠA KRONIKA ^ASA IN KRAJA 20. aprila je Po{ta Slovenije izdala redne znamke iz dveh novih serij. V prvi, z naslovom Grajske stavbe na Slovenskem so predstavili Predjamski, Velenjski in Blejski grad ter Grad Podsreda. Druga serija z naslovom Sadne vrste na Slovenskem nas tokrat osvaja s prepovedanim biblijskim sade`em – jabolkom. Poleg so~nega, rumenega sade`a “Dolenjske vo{~enke”, so kot motiv na znamki upodobili {e velik, ro`nati cvet jablane. In nazadnje je kot motiv upodobljen {e eden izmed {kodljivcev, ki lahko mo~no zmanj{a koli~ino slastnega pridelka – jabol~ni cveto`er. 9. maja pa je iz{la nova serija prilo`nostnih po{tnih znamk Po{te Slovenije in jo bomo predstavili v naslednji {tevilki. Zmago