Ilustrovan gospodarski list. Uradno glasilo za vojvodino kranjsko? Obseg: Kako se umetne srednje stene praktično pritrdijo k satnikom dzierzonovanih panjev. — Trtni les za krmo. — Dolžnosti vinskih pridelovalcev in vinskih prodajalcev z ozirom na novo vinsko postavo. — Grozdne tropine, dobra krma za govejo živino. — Kranjsko vino v Pragi in na Češkem. — Določanje tolščobe v mleku po dr. Gerberjevem načinu. — Važno za vinogradnike in sadjarje. — Samopomoč proti pomanjkanju krme. — Vojaštvo in kmetsko gospodarstvo. — Vprašanja in odgovori. — Družbene vesti. — Uradne vesti c. kr. kmetijske družbe kranjske. — Listnica uredništva. — Tržne cene. — lnserati. Ureja Gustav Pire, družbeni ravnatelj. »Kmetovalec« izhaja 15. in zadnji dan v mesecu ter stane 4 K, za gg. učitelje in ljudske knjižnice pa le 2 K na leto. — Udje c. kr. kmetijske družbe kranjske dobivajo list brezplačno. lnserati (oznanila) se zaračunjajo po nastopni ceni: Inserat na vsi strani 60 K, na »/s strani 40 K, na »/3 strani 20 K, na '/, strani 10 K in na '/u strani 6 K. Pri večjih naročilih rabat. Družabnikom 20 70 popusta. Vsa pisma, naročila in reklamacije je pošiljati c. kr. kmetijski družbi v Ljubljani, Turjaški trg štev. 3. Ponatisi iz »Kmetovalca« so dovoljeni le tedaj, če se navede vir. OTTiju^^ Kako se umetne srednje stene praktično pritrdij o k satnikom dzierzonovanih panj ev. Kdor hoče doseči, da čebele v panjih s premičnim satjem, torej v dzierzonovanih panjih, satovje popolnoma redno pritrdijo podolgem, ne pa počez na satnike, jim vsekako mora na zgornjo deščico satnikov pritrditi ali cele umetne srednje stene, ali pa vsaj koščeke, torej pričetke. To se lehko stori na več načinov. 1. Ali se cele umetne stene ali pa le koščeki prilepijo k satnikom z razstopljenim voskom.. 2. Se prilepijo z mizarskim lepom (limom). 3. Se zgornje lajštice satnikov prav dobro segrejejo na vroči plošči štedilnika, tako da so prav vroče, in na nje se pritisne kar mogoče urno istotako na vroči plošči štedilnika razstopljeni rob umetne srednje stene. Vsi ti načini so pa ne le jako zamudni, marveč dostikrat tudi bolj ali manj neuspešni, to je, posamezni pričetki se lehko pozneje, ko se panj obljudi, vendarle od satnikov ločijo ter odpadejo. Nikoli se pa to ne more zgoditi, če se cele umetne srednje stene ali pa večji ali manjši koščeki tako k satnikom pritrdijo, kakor kaže pod. 74. V zgornjo deščico satnika se s primernim sve- L Podoba 74. drcem zavrtata luknjici 1. in 2. Med tema nahajajoči se les, ki je v podobi črtkan, se z nožem izreže. Vsled tega nastane med obema luknjicama tako velika špra-njica (1, 2), da je mogoče v njo vtekniti majhno špi-často žagico, ki pa mora biti ravno tako debela, kakor je umetna srednja stena satkov. S tako žagico se potem izžaga podolgem in ravno po sredi satnikove deščice špranja 1, 3, in v to špranjo se od znot-ranje strani satnika gor vtakne ali cela umetna srednja stena, ali pa le košček. Da tako v satnik zataknjena satnikova umetna stena v satnikovi deščici tiči tem bolje, to je tem trdneje, se lehko stori še to, da se umetna stena potisne nekoliko čez deščico, torej iz špranje vun, in se nad njo s kakim gorkim železom zalika ali kakor pravijo zaneta. Če se hoče v tak satnik kdaj pozneje vnovič dejati satkov pri-četek, torej ali cela umetna stena, ali pa le košček, se mora seveda ostanek prejšnjega pričetka z dovolj gorkim nožem v špranji raztopiti. R. Dolšnc. Trtni les za krmo. Vsled letošnjega pomanjkanja krme v naših krajih se ho treba poprijeti raznih tvarin, nadomestujočih navadno krmo. Taka tvarina je tudi mlad, enoleten trtni les, ki odpada pri obrezovanju vinogradov in ki ga vinogradniki imenujejo tudi rezje ali rezino. Pri nas se rezje navadno natlači v jamo ali vrže na pota, kjer mnogo časa potrebuje, preden segnije, in se šele potem rabi za gnojenje v vinogradih. Ker pa je v takem lesu skritih mnogo škodljivcev, zlasti zaroda mrčesov, ga drugod sežigajo in pepel potrosijo in podkopljejo v vinogradu. Ce trtni les rabimo za gnoj, je najbolje, če ga nadrobno sesekamo in z drugimi odpadki podelamo v mešanec ter potem, ko vse dobro pregnije, za gnojenje vinogradov porabimo, da se vino-gradski zemlji zopet vrnejo vse te snovi, ki jih je les zemlji vzel. Ker pa ima les mnogo redilnih snovi v sebi, ga drugod, zlasti na Francoskem, rabijo tudi za krmo za govejo živino. Hektar (to je nekaj manj kakor dva orala) da približno 1500 kg trtnega lesa, kterega krmilna vrednost je po francoskih izkušnjah enaka 800 kg (15 starih centov) dobrega sena. Torej dva centa trtnega lesa sta ravno toliko vredna, kakor dober cent sena. V Dalmaciji, kjer imajo malo krme, že zdavnaj pokladajo oslom in mulam cel trtni les. Da ga pa živina rajša je in bolj izlahka prebavlja, ga je treba zmleti, s slano vodo politi in kakih 48 ur pozneje živini položiti. Živina — kakor zatrjuje velik vinogradniški posestnik E. F. Wibner v Ptuju na Štajerskem, ki je lani štiri mesece živino na ta način krmil — to krmo zelo rada, hlastno jč, dobro prebavlja in se pri njej dobro počuti. To krmilo je ravnotako dobro za molzno, kakor za vprežno živino. Po vsakem krmljenju z zmletim trtnim lesom se živini d