Walking with the Rižana River - Rogelja Caf, Nataša (Anthropological notebooks, 2022)
Ko govorimo o Antropocenu, o posledicah modernosti, o klimatskih in okoljskih spremembah, se v razmišljanja antropologov večkrat prikradejo vprašanja o porajajočih, novih, prihodnjih, pozabljenih ali že obstoječih ontologijah, epistemologijah in metodologijah. Kako vključiti več-kot-ljudi v naše raziskave? Kako preseči “človeška obzorja”? V našem primeru, kako etnografsko pristopiti severnojadranski reki Rižani? Članek najprej obravnava konceptualne usmeritve v akademskem raziskovanju več-kot-ljudi, pri čemer izpostavlja eksperimentalna pristopa hoje in pisanja. Opis skupinskega raziskovalnega hodinarja ob Rižani nadalje izriše metodo pisanja v povezavi s hojo. Vaja pisanja in medsebojnega branja raziskovalnih esejev se je zdela ob “tipajočem” raziskovanju več-kot-človeških subjektov še posebej primerna. Prav tako hoja, saj reka teče, se premika. Pisanje raziskovalnih esejev je omogočilo, da smo se raziskovalke z besedami dotaknile nevidne sedanjosti, da smo izrazile svoja (negotova) predvidevanja in ugibanja, da smo pisale o namigih, ki nam jih je dala reka, naslikale vzdušje, do točke, kjer se je pisanje uglasilo z opisanim. V zaključku članka so povzete nekatere ugotovitve in premisleki, povezani z začetnimi vprašanji.
Keywords: ethnology; Etnologija; fieldwork; Istria; Northern Adriatic; opazovanje z udeležbo; Pešačenje; raziskovalne metode; Raziskovanje; research methods; Rižana River (Slovenia); Slovenia; terensko delo; walking