Nacionalni program presajanja alogenskih krvotvornih matičnih celic in delovanje slovenskega registra prostovoljnih nesorodnih darovalcev krvotvornihmatičnih celic, Slovenija-Donor - Tonejc, Mihael (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Presajanje krvotvornih matičnih celic (KMC) se je v zadnjih desetletjih uveljavilo kot najuspešnejši način zdravljenja prej večinoma neozdravljivih bolezni krvotvornih organov, predvsem različnih vrst levkemij. Zaključki. Osnovno merilo za izbiro primernega darovalca KMC je tkivna skladnost oziroma ujemanje v tkivnih antigenih HLA (Human Leukocyte Antigens) s prejemnikom presadka. Najustreznejši darovalec je bolnikov najožji sorodnik - sorojenec (brat, sestra), ki je z njim v omenjenih antigenih genotipsko skladen. Ker pa večina bolnikov (cca. 75%) med najožjimi družinskimi člani nima ustreznih sorodnih darovalcev, ki so z njim HLA skladni, obstaja v določenih primerih možnost, da le-te poiščemo med prostovoljnimi nesorodnimi osebami, ki so člani posameznih nacionalnih registrov, združenih v svetovni register - Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW). Danes šteje BMDW skoraj 9 milijonov darovalcev. Vanj je vključen tudi slovenski register Slovenija - Donor (SD), ki predstavlja povsem anonimno zbirko fenotipov HLA trenutno 536 slovenskih prostovoljnih nesorodnih darovalcev KMC (NDKMC). Le-ti so se z največjo mero človekoljubnosti zavestno odločili, da bodo, če bodo izbrani, darovali svoje KMC za kateregakoli bolnika, kjerkoli v svetu, ki bi potrebovaltovrstno zdravljenje. Delovanje slovenskega registra NDKMC je povsemtransparentno in v celoti vpeto v nacionalni in mednarodni program presajanja alogenskih KMC.
Keywords: Blood Donors; Bone Marrow Purging; Bone Marrow Transplantation; Hematopoetska matična celica, presaditev; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; Kostni mozeg, očiščenje; Kostni mozeg, presaditev; Krvodajalci; Registri; Registries