SERVISI NA RAZSTAVI "DRUŽINA IN GOSPODINJSTVO" V o&vinu uove luedaarodue revijalne mzstave »Oriižina in gospodmjstvo«, ki bo organizirana v okviru Jetošnjega je-senskega zagrebškega Telesejma", bo»do prirediH tudi razstavo 14 raznih vrst ser-visov nimamo izkušemj, bo namen razsta-io opremo. Raz-stavo bo -sprcmJjaila vrsta kraitkih predaTanj za obiskovalce. Nam«n or^anizatorje-v je, da pokažejo ljudskim odborom, st&navanjskim sknpnostim in dnigim orgaoizacijam možnosti za orga-Diziranje servisov. Scrvisi }x>do oprcni-Ijeni z Tsemi poirebnimi napravami in | stroji, a tam, kjer jih ni na razpolago, se bodo poslužili risb. fotografij. pano-jev in podobno. Ker y organiziranju set-yisov nimamo izkušenj, bo smoter razsta-ve, da opazori na nači-ne, kako je mogoče argamizifati serrise. Zato bodo pri ure-ditri razstavljenih serv.isov upoštevali tndi možnosti za kombinacije po tpogojih, 1 potrebak in sredstvih posameznih krajev ia stanovaujskih sfcapnosti. Šele prihod-nje leto bodo v okviru te razstaye raz-Sftavili (v celoti a>li delno) posamezne nspešno orgaaiizirane servise. Za naše bralce objavljamo na kratko viste in namene servisov, ki bodo prika-»ni na raMtaTi. Servisi v stanovanjskih skupnostih Servisi za krpanje, pranje in likanje perila služijo sknpinajm gospodinjstev. Ustanovijo se labko ua tri načine: pri hišnib. sveti-h, stanovanjskih skupnosiih in za osleno osebe. V teh kubinjah labko opravijo tndi individualna uaročila. S lem odpade bojaze n pred načinom pre-hranjevrainja, ki je v navadi v mrnzah in gostilnali. Razen tega lahko vsako go-spodinjstvo pripravi na primer večerni obrok v svojem stanovanju, v tako ime-novani čajni kuliinji, dva osnovna obro-ka pa, ki ju š-tejemo za močnejša, pri-pra"vijo v tcpi kolcktivnem scrvisu. Servisno pralnico iu sušilnico perila za. fno hišo ali za vcč manjšili hiš je treba oskrbeti z ustreznimi modernitni napravami, ki bi bila last eme Wše ali več manjših kiš. Servis za prodajo za kuhanje priprav-Ijene hrane in delavnice za konservira-nje sadja in vrtnin. Servis prodaja ma-terial za kuhanje, na primer. očišoen grah, špinačo, razne vrsle zelcnjave, &tTOČnic in podobno, tako, da za kuhanje pripravljeno hrano dostavlja potrošniku, ali pa jo potrošniflc sam prevzame v sex-visu. Delavnrica za konserviranje sadja in zelenjave sduža mestnim gospodinj-stvom, ki želijo opraviti komserviranje prinesenega niateriala za svojepoitiebeab strokavnih nasvetih. V servisU'mora de-lati strokovnjaik za ta dela, lahko pa ie iuidi več strokorajakov, ki bi po potrebi šli tudi v gospodrnjstva, kjer bi lahko prav tako pod njihovim nadzorstvom opravili konservijanjc Servis za zdravstvene usluge. Namen te-ga ¦ serrisa je, da or>ganizira nadziTanje bolnih otrok in odraslih bolnikov, da-janje injeikcii bolnikom in "nego parod-nic po vrnitvi iz brtlnišnice. Tako bi do-segli prihranek pri časii, ki ga bolniki in njihova okolica izgubljajo s čaka.-' njem, da jim zdrav.stvene usianove nudi-jo pomoč. Servis bi spadal v pristojoost saeiaflnega zaTaroranja, zdraTstTene usln-ge pa bi opraTlja]i strokovni kadri za socialno žaTapoTanje.