Primerjava dveh načinov odvzema mere za ležišče s popolnim stikom za protezo po nadkolenski amputaciji - Erzar, Dominik (Rehabilitacija (Ljubljana), 2016)
Izhodišča: Osnova za pravilno izdelano ležišče proteze je pravilno odvzeta mera. Namen naše študije je bil primerjava klasičnega načina odvzema mere z mavčnimi povoji z odvzemom mere z vakumskim sistemom Center for International Rehabilitation (CIR) in udobnosti obeh proteznih ležišč. Metode: V raziskavo smo vključili osebe po transtibialni amputaciji, ki so že imele protezo, so s protezo dnevno prehodile najmanj 500 m, na krnu niso imele rane in so bile pripravljene sodelovati. Vsem osebam smo odvzeli mero z mavčnimi povoji in z vakumskim sistemom CIR. Merili smo čas potreben za meritev in nato čas obdelave modela, število potrebnih prilagoditev na modelu, antero-posteriorno (AP), medio-lateralno (ML) mero, obsege kolena na ligamentu pogačice, preko glavice mečnice in distalno na koncu krna ter dolžini obeh modelov. Rezultati: S sistemom CIR sta bila čas meritve in čas za obdelavo modela statistična značilno krajša (p < 0,001; p = 0,002) kot pri meritvi z mavčnimi povoji, potrebnih je bilo manj prilagoditev modela (CIR povprečje 3,25 modifikacij, mavčni povoji povprečje 3,88 prilagoditev; p = 0,049). Vse ostale mere so se statistično značilno razlikovale od mer krna. Statistično značilno bolj udobna (p < 0,001) so bila protezna ležišča, narejena po odvzemu mere z mavčnimi povoji. Zaključki: Sistem CIR skrajša čas meritve in čas obdelave modela, vendar je protezno ležišče za uporabnika manj udobno od proteznega ležišča, ki je izdelano na klasičen način.
Keywords: nadkolenska amputacija; nadkolenska proteza; protezno ležišče; socket; transtibial amputation; transtibial prosthesis