Prevzete besede neslovanskega in slovanskega izvora v knjižni slovenščini 16. stoletja - Legan Ravnikar, Andreja (Jezikoslovni zapiski, 2013)
Pomanjkanje izrazov je predstavljalo najmočnejšo motivacijo za sprejemanje besed iz inventarja drugih jezikov v knjižno slovenščino 16. stoletja. Primerjava med pisci, predvsem med Trubarjem in Dalmatinom v odnosu do Krelja in Juričiča, je glede na razlikovalne jezikovne koncepte in sociolingvistične okoliščine pokazala med posameznimi avtorji različne deleže prevzetih besed iznemščine, klasičnih in svetopisemskih ter romanskih in slovanskih jezikov. Razčlenjevali smo pomensko podobo oz. pomenske razvoje mlajših in starejših prevzetih besed.
Keywords: 16.st.; 16th cent.; borrowing; cerkvena slovanščina; Church Slavic langauge; Croatian; Croatian language; German; German language; hrvaščina; Italian; Italian language; italijanščina; knjižni jezik; Latin; Latin language; latinščina; nemščina; prevzete besede; Slovene; Slovene langauge; slovenščina; standard langauge; standard language