Korundna keramika za spajanje s kovino - Šventner-Kosmos, Alenka (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Spoji keramike s kovino se v vakuumski tehnologiji široko uporabljajo. Za spajanje po MoMn postopku je najbolj primerna gosta korundna keramika z gostoto nad ?$3.70g/cm^$? in povprečno zrnavostjo ?$15-20 \mum$?. Preiskovali smo 98% ?$Al_2O_3$? keramiko z dodatki iz sistemov ?$CaO-SiO_2 in CaO-MgO-SiO_2$?. Študirali smo vpliv pogojev sintranja, sestave dodatkov in izhodne zrnavosti glinice na zgoščevanje in razvoj mikrostrukture. Najprimernejše mikrostrukture s povprečno zrnavostjo 14 oziroma ?$29\mum$? smo dosegli z grobozrnato glinico. Sestava dodatka je bila 35% CaO, 5% MgO, 60% ?$SiO_2$? oziroma 40% CaO in 60% ?$SiO_2$? in s podaljšanim sintranjem pri 1700°C.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: ceramic; keramika; korund; kemijske lastnosti; gostota; mikrostruktura