Metoda analize geometrijske kakovosti zobnikov s primerjavo optičnih meritev in CAD modela - Urbas, Uroš (visokošolska dela, 2022)
Doktorsko delo zajema razvoj metodologije za razširjeno vrednotenje in popis geometrije zobnikov na osnovi optičnih meritev. Optične metode omogočajo hitrejše in celovitejše merjenje zobnikov ter posledično vrednotenje kakovosti z upoštevanjem geometrije v celoti in ne le z manjšim številom odsekov. Celovitejše merjenje in vrednotenje kakovosti omogoča stabilnejše določevanje obstoječih in razvoj novih geometrijskih kakovostnih parametrov. V sklopu doktorskega dela so razviti algoritmi za določevanje standardnih in novih geometrijskih parametrov. Poravnava merjenih podatkov in referenčne geometrije je predpogoj za ustrezno kontrolo kakovosti, zato je raziskan vpliv poravnave in razvita nova metoda poravnave. V vrednotenje kakovosti je prav tako vključen nadzor dimenzij in toleranc s pomočjo opredelitve izdelka na osnovi modela, ki omogoča avtomatski prenos informacij in zmanjša možnost napak pri ponovnem vnosu informacij. Dodatno je razvita metodologija za prikaz rezultatov na dejanskem zobniku s pomočjo obogatene resničnosti.
Keywords: alignment; augmented reality; Disertacije; dissertations; gears; geometrical quality parameters; geometrijski kakovostni parametri; Kakovost; kontrola kakovosti; model-based definition; obogatena resničnost; opredelitev izdelka na osnovi modela; optical metrology; optično meroslovje; poravnava; quality control; Zobniki