Two-way shape memory effect and its degradation during thermal cycles in Ni-Ti alloys - Scherngell, Heinrich (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
V delu se predstavlja raziskava degradacaije dvosmernega spominskega efekta (TWSME) zaradi delovnih ciklov. Intrinsičen TWSME je bil induciran v žice iz equiatomske Ni-Ti zlitine s termomehanično obdelavo. Razvoj dvosmerne deformacije je bil raziskan in ocenjen glede na obremenilne in predhodno toplotno obdelavo vzorcev. Po obremenitvah je bila stabilnost dosežene TWSME preiskana s toplotnim cikliranjem brez napetosti. Razpravlja se o možnih vzrokih in mehanizmih degradacije efekta med termičnim cikliranjem.
Keywords: titan; zlitine; nikelj; stabilnost; natezni preizkus; vpliv temperature; utrujenost materialov