Forced vibration analysis of milling machine's hexapod table under machining forces - Pedrammehr, Siamak (Strojniški vestnik, 2014)
Šesteronožni mehanizmi s paralelno kinematiko od prihoda v 60. letih prejšnjega stoletja postajajo vse bolj razširjeni. Med drugim se uporabljajo v avtomobilskih in letalskih simulatorjih, za izolacijo vibracij in v napravah za nakladanje/razkladanje. Nove možnosti uporabe se pojavljajo tudi pri obdelovalnih strojih v sestavih miz in platform za vretena. Pomembna značilnost paralelnih šesteronožnih mehanizmov je njihova gibljivost, zaradi katere so zelo primerni za visokohitrostne obdelovalne stroje. Dodatna prednost šesteronožnih mehanizmov na obdelovalnih strojih je tudi šest prostostnih stopenj. Te možnosti šesteronožnih mehanizmov je mogoče uporabiti tako pri razvoju novih visokohitrostnih obdelovalnih strojev kakor tudi pri razmeroma poceni nadgradnji obstoječih ročnih strojev v napredne šestosne obdelovalne stroje.
Keywords: modalne analize; obdelovalni stroji; paralelna kinematika; rezalne sile; šesteronožni mehanizmi