Mehanske lastnosti kavčukovih zmesi na osnovi NBR - Šubic, Heron (Materiali in tehnologije, 2006)
V delu so preučevane mehanske lastnosti zmesi polarnih kavčukov NBR različnih vsebnosti ACN z reološkim obravnavanjem razpada njihove sekundarne strukture pri različnih pogojih. Pri tem so bile uporabljene dinamične eksperimentalne metode in izvedena merjenja frekvenčnih, deformacijskih in temperaturnih odvisnosti njihovih dinamičnih mehanskih funkcij. Tovrstna reološka karakterizacija ima poleg akademske vrednosti bistven pomen za predelavo teh snovi v zahtevne gumene izdelke.
Keywords: kavčuk; polarnost; sekundarna struktura; mehanske lastnosti