Vzorci kljubovanja in čustvovanja v Prudencijevem Mučeniškem vencu - Pobežin, Gregor (Bogoslovni vestnik, 2024)
Besedilo obravnava nekaj spevov Prudencijeve zbirke pesnitev Mučeniški venec (Peristephanon), pri čemer se osredotoča na nekatere vzorce, ki se konsistentno pojavijo v vsaki od posameznih pesnitev. Mučeniški venec je namreč kombinacija poganskih pesniških metrumov in krščanske vsebine, ki je nagovarjala zelo specifično občinstvo postkonstantinskega obdobja, torej v času, ko je začenjal spomin na preganjanje kristjanov v Dioklecijanovem obdobju bledeti. Grozljivi prizori krvavega mučenja in herojsko vzneseno, malodane radostno trpljenje Kristusovih vojakov – pričevalcev njegovih muk – so bili bralcem pred oči postavljeni v dodelanih, pisanih pesniških merah, ki jih je razvilo pogansko pesništvo, kar ima v tem kontekstu prav posebno sporočilno vrednost, odpira pa tudi vprašanje namena in učinka. Posamezne himne so oblikovane po predvidljivem vsebinskem vzorcu, ki deluje retorično, obenem pa znotraj posameznih faz posameznih pasijonov naletimo še na številna druga vsebinska ujemanja oziroma vzorce.
Keywords: emotional patterns; Mučeniški venec; Peristephanon; Prudentius Clemens, Aurelius; the passion of martyrs; trpljenje mučencev; vzorci čustovovanja