Kant’s transcendentalism and Tillich’s ontological theology - Briedis, Mindaugas (Phainomena (Ljubljana), 2024)
Članek ontologijo Paula Tillicha obravnava na ozadju Kantove transcendentalne filozofije in skuša pokazati, da Tillich, na eni strani, kritizira Kantovo kritično razmejitev vednosti in, na drugi strani, vključuje kategorialne forme Kantove transcendentalne filozofije v svojo ontologijo. Ko vzpostavlja pojem ontologije, se Tillich poslužuje Kantove kategorialne analize in kritike metafizike. Tillichov pristop h Kantovi epistemologiji je potemtakem polemičen in zahteva poglobljeno analizo. Kakor Kant se tudi Tillich sprašuje o tem, kaj pomeni eksistirati in kako se takšna eksistenca nanaša na Boga. Čeprav Kantova transcendentalna dialektika spodbija možnost dokazovanja Boga s pomočjo intelektualne dejavnosti, dojemanje lahko kontemplira poslednjo resničnost. Za oba misleca postane poglaviten problem aplikacija uma onkraj njegove teoretske kompetence
Keywords: categories; finitude; Kant; kategorije; končnost; ontologija; ontology; Tillich; transcendental horizon; transcendentalni horizont