Trainee translators' perceptions of the role of pronunciation and speech technologies in the technology-driven translation profession - Hirci, Nataša (ELOPE (Ljubljana), 2019)
Živimo v času vse hitrejšega tehnološkega razvoja, v kar je nenehno vpeto tudi delo profesionalnih prevajalcev. V luči tega je nujno sprotno prilagajanje izobraževanja bodočih prevajalcev, da bodo primerno usposobljeni in bodo konkurenčni na prevajalskem trgu. S porastom sodobnih prevajalskih tehnologij se pojavljajo ideje o tem, kako bi lahko bili prevajalci pri svojem delu hitrejši in učinkovitejši. Eden od tehnoloških pripomočkov, ki bi k temu lahko pripomogel, a ga bodoči prevajalci premalo poznajo, so govorne tehnologije. S pomočjo prevajanja na vpogled prevajalec lahko besedilo narekuje: s tem se izogne tipkanju, in se bolj osredotoča na vsebino. A kot pri vseh digitalnih orodjih je pomembna kakovost vnosa podatkov, zato se poraja vprašanje, kakšno vlogo igra pri tem izgovarjava. V pričujoči študiji smo želeli raziskati, v kolikšni meri se bodoči prevajalci zavedajo možnosti, ki jih ponujajo govorne tehnologije, in ali imajo predstavo o vlogi, ki jo pri tem igra izgovarjava
Keywords: govorne tehnologije za razpoznavo govora; izgovarjava; poučevanje prevajalcev; prevajalsko delo v prihodnosti; zavedanje bodočih prevajalcev