Seznanjenost žensk z dejavniki tveganja za nastanek raka jajčnikov - Slana, Lea (Obzornik zdravstvene nege, 2007)
V prispevku je poudarek na dejavnikih tveganja za nastanek raka jajčnikov in poteku bolezni ter vloga medicinske sestre pri odkrivanju, zdravljenju in pri izvajanju paliativne zdravstvene nege. Predstavljeni so rezultati anketnega vprašalnika o poznavanju dejavnikov tveganja za nastanek raka jajčnikov na območju Ljubljane in okolice. Rezultati so pokazali, da so ženske razmeroma dobro seznanjene z dejavniki tveganja, čeprav same menijo, da nimajo dovolj znanja o tej zahrbtni bolezni. Njihovo poznavanje metod zdravljenja pa je splošno in površno.
Keywords: ankete; Dejavniki tveganja; Health Education; Jajčnik, novotvorbe; jajčniki; Ovarian Neoplasms; Questionnaires; rak (medicina); Risk Factors; zdravstvena nega; Zdravstvena vzgoja