18 Delo in varnost Navodila za umivanje in razkuževanje rok ZVD Zavod za varstvo pri delu. Prirejeno po materialih Svetovne zdravstvene organizacije. Roke zmočimo pod tekočo vodo. Nanesemo zadostno količino mila. Nanesemo zadostno količino razkužila. Pričetek umivanja ali razkuževanja dlan ob dlan, gib ponovimo večkrat; desno dlan preko leve s prepletenimi prsti in obratno, gib ponovimo večkrat; dlan v dlan s prepletenimi prsti, gib ponovimo večkrat; dlan ob dlan, gib ponovimo večkrat; levi in desni palec, gib ponovimo večkrat; prstne blazinice leve in desne roke, gib ponovimo večkrat. 1 Zaključek umivanja 2A Roke so varne 3 Čas umivanja: 40-60 s Čas razkuževanja: 20-30 s Roke temeljito speremo pod tekočo vodo od konic prstov navzdol. Dobro osušimo roke s čisto brisačo za enkratno uporabo. Pipe se ne dotikamo z rokami. Vodo zapremo z brisačo. um iVA Nj e RazkuževaNje je zakljuČeNo Umivamo ali razkužimo (postopek je enak):2 Osrednja tema Koronavirusna bolezen, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija poimenovala covid-19, je tako rekoč kot strela z jasnega v kratkem času popolnoma spremenila življenje večjega dela sveta. Prav Evropa, z njo pa tudi Slovenija, je postala največje žarišče bolezni, o kateri je zdaj še vedno skoraj več vprašanj kot znanih odgovorov. Zagotavljanje zdravja pri delu v trgovinah dobiva nove razsežnosti Avtor: Matija Ferlič Države so ena za drugo začele s strogimi ukrepi, da bi kolikor je mogoče zajezile širjenje, gospodarske družbe in druge organizacije pa so bodisi zaradi vladnih ukrepov ali pa iz poslovnih razlogov prekinile delovanje. POZABLJENA FILMSKA KULISA Če določena središča, ulice in trgi zaradi zaprtih lokalov spominjajo na pozabljeno filmsko kuliso, kjer se le še občasno pokaže, da življenje ni povsem zamrlo, pa so živilske trgovine ene redkih lokacij, kjer je še nekaj druženja. A tudi ta v zelo omejenem obsegu, saj nakupovanje ni več morebiti kakšen družinski dogodek, ampak le še premišljeno in ciljno izbiranje potrebščin. Vse z namenom, da sta druženje in s tem možnosti prenosa okužbe zmanjšana na minimum. Ena redkih dejavnosti, ki v sicer nekoliko omejenem obsegu nemoteno dela naprej, so tako le še živilske trgovine. Ker se je vrtna sezona z najzgodnejšimi setvami in sajenjem že začela, so odgovorni naknadno sklenili, da so v trenutnih kriznih razmerah lahko odprti tudi vrtni centri. V sredini marca, ko se je z zaprtjem šol in vrtcev ter napovedjo omejevanja gibanja in druženja že nakazalo, da je običajno družabno življenje začasno zamrlo, so posamezni trgovci zaznali izredno povečanje nakupov določenih dobrin. Že prav ponarodelo je postalo in na ta račun se je razvila še celo kakšna šala, saj so kupci masovno pograbili kvas in toaletni papir. Tudi drugih življenjskih potrebščin so si kupovali na zalogo in zato so pristojni prek medijev pozivali kupce, naj ne zganjajo histerije, saj živilske trgovine ostajajo odprte, nič pa ne nakazuje, da bi bila otežena ali celo presekana prehrambena veriga. POMEMBNO JE, DA NE ŠIRIMO OKUŽBE Preventivni in samozaščitni ukrepi so, opozarjajo strokovnjaki, namenjeni predvsem temu, da okužbe ne širimo, ne pa strahu, da jo sami staknemo. Prav zato so nekateri ogorčeni nad mišljenjem ljudi, ki se jim določeni ukrepi v trgovinah zdijo pretirani, češ da »sami pazijo, da se ne okužijo in zato ne potrebujejo posebnih navodil«. A se je treba zavedati, da so ravno trgovine v tem času skorajda največji možen posrednik pri prenosu nalezljivega virusa. Vsak potrošnik, ki je okužen, pa v trgovini prijema izdelka in jih postavi nazaj na polico, lahko virus tako »posreduje« drugemu, ki izdelek vzame oziroma se ga dotakne. Še posebej veliko tveganje pa obstaja za trgovke in trgovce, ki dnevno prihajajo v stik z velikim številom kupcev, za katere nihče ne ve, ali so med njimi morda tudi okuženi ali celo že bolni. KAKO RAVNATI S KUPLJENIMI IZDELKI? Ravno zato, ker za zdaj obstajajo dokazi, da lahko virus na embalaži ostane tudi več dni, je mnoge skrbelo, kako rokovati z nakupljenimi izdelki, da bi preprečili širjenje okužbe. Da bi tveganje zmanjšali na minimum, so strokovnjaki opozorili, da se izdelke (torej embalažo) takoj po nakupu dobro opere in razkuži. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo napotke, kako vzdrževati higieno ob nakupovanju hrane oziroma živil. Ob prihodu iz trgovine ministrstvo priporoča naslednje korake: • Ko vstopimo skozi vhodna vrata stanovanja, vrečko, ki jo prinesemo iz trgovine, odložimo v predsobi, nato si v kopalnici skrbno umijemo roke ter si jih razkužimo. • Vrnemo se v predsobo po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor ter iz nje zložimo hrano oziroma živila, vrečko pa odnesemo nazaj v predsobo. • Ponovno si umijemo in razkužimo roke. Dodali so tudi nekaj splošnih priporočil glede obiska trgovin za zmanjšanje možnosti stikov in posledično preprečevanje okužbe s koronavirusom tako kupcev kot tudi osebja v trgovinah: