Estimation of the effective boron-diffusion coefficient in the Fe2B layers grown on gray cast iron - Bouarour, Boudjema (Materiali in tehnologije, 2014)
To delo ocenjuje efektivni koeficient difuzije bora v plasteh Fe2B, zraslih na podlagi iz sivega litega železa. Boridne plasti so nastale med boriranjem v prahu v škatli, v temperaturnem območju 1173-1273 K in trajanju (2, 4, 6 in 8) h. Najprej je bil določen koeficient difuzije bora v Fe2B (brez kemijskih napetosti) z rešitvijo enačbe za masno ravnotežje (Fe2B/podlaga) na stiku z uporabo eksperimentalnih vrednosti za konstanto parabolične rasti, dobljeno v literaturi. Nato je bila izpeljana enostavna enačba za oceno efektivnega koeficienta difuzije bora v Fe2B z upoštevanjem kemijskih napetosti. Določeni sta bili vrednosti aktivacijske energije bora 154,8 kJ/mol in 164,8 kJ/mol s kemijskimi napetostmi in brez njih. Ugotovljeno je bilo tudi, da so izračunane vrednosti efektivnega koeficienta difuzije občutljive za spremembo temperature boriranja in za naraščanje koncentracije bora v Fe2B.
Keywords: boriding; boriranje; kinetics; kinetika; diffusion; difuzija; Fickov zakon; Fick's law; chemical stresses; kemijske napetosti; čas inkubacije; incubation time