Una nueva interpretación de "El cacique de Turmequé" de Gertrudis Gómez de Avellaneda - Pérez Bernardo, María Luisa (Verba hispanica, 2014)
Gertrudis Gómez Avellaneda je znana po svojih kontroverznih in naprednih prepričanjih. Že na začetku kariere se je uveljavila kot nadarjena pisateljica, postala je znana tako po pisanju kot tudi po nekonvencionalnem obnašanju. Kot avtorica poezije, gledaliških iger, esejev in legend je že za časa svojega življenja doživela velik uspeh. Legenda El cacique de Turmequé je bila napisana leta 1860 in objavljena 1871, v njej pa avtorica reinterpretira delo Juana Rodrígueza Freyleja El carnero o conquista y descubrimiento del nuevo reino de Granada (1636-1638). V tem prispevku je prikazano, kako v delu El cacique de Turmequé Avellaneda predstavi drugačen pogled na Nueva Granado od tistega, ki ga odraža omenjeni pisec kronik. Pisateljica se poigrava z zgodovinskim časom, da bi španskim bralcem predstavila drugačno podobo konkviste, podobo poražencev, in se distancira od diskurza, prevladujočega v njenem času. Avellaneda izziva politično oblast v kolonialnem obdobju, ki je ženske imela za nižja bitja, razbija ustaljen red in napada mizogine opazke v El carneru, kroniki, ki vztrajno kritizira in smeši ženske. Delo Gertrudis Gomez de Avellaneda pomeni dekonstrukcijo družbenih in političnih ustanov, ki poudarjajo, da so ženske intelektualno podrejene. Poleg tega pa v El cacique de Turmequé brani dostojanstvo staroselskega prebivalstva ter potrjuje njegovo integriteto in svobodo v kolonialni družbi.
Keywords: Gómez de Avellanada, Gertrudis, 1814-1873; latinskoameriška književnost; kubanska književnost; kronike; zgodovinski čas; legende