Seznam praprotnic in semenk ter njihova nahajališča na Slovenskem v delih Franca Ksaverja Wulfena - Praprotnik, Nada (Scopolia, 2016)
Franc Ksaver Wulfen (1728-1805) je bil naravoslovec, ki se je ukvarjal z mineralogijo, botaniko in zoologijo. Rastlinstvo na ozemlju Slovenije je raziskoval leta 1755 in leta 1761, ko je živel v Gorici, in v letih 1762-1763, ko je prebival v Ljubljani. Bil je botanični mentor Karla Zoisa in Franca Hladnika. V svojih botaničnih delih je pri 957 taksonih navedel 197 nahajališč praprotnic in semenk na Slovenskem. Na ozemlju Slovenije je opisal 12 novih vrst semenk, od katerih jih je šest veljavnih po današnjih merilih botanične sistematike. Navedena so nahajališča praprotnic in semenk, seznam nahajališč s taksoni in celoten seznam imen, ki jih je Wulfen uporabil za rastline z ozemlja Slovenije, skupaj z zdaj veljavnimi imeni.
Keywords: biografije; biography; botanika; history; history of botanical research; lists; praprotnice; Rhododendron-Park Bremen; semenke; seznami; Slovenia; Slovenija; vascular plants; Wulfen, Franc Ksavec, 1728-1805; zgodovina; zgodovina botaničnih raziskovanj