The EU-NATO partnership and ensuring information security and cybersecurity - Štrucl, Damjan (Sodobni vojaški izzivi, 2021)
Evropska unija in Nato sta pomembni politični, gospodarski in varnostni organizaciji v globalnem okolju. Razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije in novi izzivi sodobnega varnostnega okolja so povzročili podpis Skupne izjave o poglobljenem strateškem partnerstvu med organizacijama. Obe organizaciji se zavedata svoje vloge in tudi pomembnosti sodelovanja pri zagotavljanju varnosti, še posebej, ker so varnostni izzivi, tveganja in grožnje prepleteni z virtualnim in fizičnim prostorom. S tem prispevkom želimo analizirati strateško partnerstvo med EU in Natom pri zagotavljanju varnosti in obrambe v sodobnem varnostnem okolju, ki temelji na skupni izjavi iz leta 2016.
Keywords: cybersecurity; cyberspace; Evropska unija; informacijska varnost; informacijsko okolje; information environment; information security; kibernetska varnost; kibernetski prostor; mednarodno sodelovanje; NATO; NATO-EU cooperation; security environment; varnostno okolje