Znanje in stalĺšča bolnikov o pľehľanĺ Denis Mlakaľ-Mastnak Uvod Med bolezni, ki so povezane z neustrezno prehrano, spadajo pľedvsem civilizacijske bolezni, kot so: kardiovaskularne bolezni, bolezni pľęsnoYe, bolezni lokomotornega sistema in rak' Številne raziskave zadnjih dveh desetletijkażejo, ďa ima ustrezna pľehrana pomembno mesto v pľeventivi rakavih bolezni. Prav tako raziskave vse bolj poudarjajo zďravo prehrano kot zaščitni in manj nezdravo prehrano kot nevarnostni dejavnik. Podatki kaźejo, da imajo dejavniki tvegaqja' ki so povezaniznezďravo pľehrano in nezdravim načinom ž:Ąenja, pľi prebivalcih Slovenije velik vpliv na pojavljanje kĺoničnih nenalezljivih bolezni. Rezultati ruz|ičnLh raziskav CINDI in ľaziskave prehranskih navad Slovencev so pokazal| da so prehľanske navade povprečnega ođľaslega prebivalca Slovenije neustrezne, saj v primerjavi s pripoľočili WHo (World health organization) in WCRF (World cancer research found) ne sledijo osnovnim smernicam varovalne prehľane. Dve tretjini Slovencev ne zajtrkuje ľedno, uŽiva pľemalo obľokov, zalžIje premalo sadja in zelenjave, zallžije preveč Živalskih maščob, preveč rdečega mesa in polnomastnega mleka. obolevnost in umrljivost zarakom je mogoče zmanjšati s preventivnim ukĺepanjem na treh nivojih, in sicer na nivoju primarne, sekundarne in terciarne preventive. Primaľna preventiva pomeni pľepľečevanje obolevanja za nkom in obsega odkrivanje dejavnikov tveganja zarazvoj raka ter zmanjševanje izpostavljenosti tem dejavnikom. Tako imata v primarni preventivi pomembno vlogo izobraźevanje strokovnjakov in javnosti ter zakonodaja. Z zdravstveno vzgojo je potrebno spodbujati zdravo uľavnoteŽeno pľehraĺ{evanje,vzdrževanje primerne telesne teŽe in večjo telesno aktivnost' Sekundaľna preventiva pomeni zgodnje odkrivaqie ľaka. Terciarna pľeventiva pa pomeni kakovostno zdravljenje in skĺb za dobro kakovost živheĺaabolnikov zĺakom med zdravljenjem ter ohranjanje ali izbo!šanje kakovosti tivlsenja po zaključenem zdravlj enju. Da bodo znali bolniki po zaključenem onkološkem zdravljenju ohľanjati svoje zđravje in izbołjšati svoje prehranjevalne flavade, ki so lahko bile eden ključnih dejavnikov razvoja rakaste bolezni, morajo onkološke medicinske sestre poleg vsebin o priporočilih prehľanjevanja međ specifičnim onkološkim zdravljenjem v Denis Mląkaľ-Mastnak, dipl. m. s o n ko lo š ki inšt itut Lj u b Ij a n a 60 Zdľavstveno vzgojo vključiti še vsebine o pomenu in prednostih uravnoteŽęne varovalne prehrane. Živryeqjske navade ljudi so rezll|tat osvojenih vzgojnih modelov, zato jih lahko v zdľavstvenovzgojnem procesu spľemenimo in celo izboljšamo. Zdravstvenavzgoja je integralni del zdravstvene nege. Medicinska sestľa mora ugotoviti bolnikove potrebe po zdravstveni vzgoji, prepoznati pľobleme, jih razreševati in ovľednotiti izvedene aktivnosti zdravstvene vzgoje' Pri svojem zdľavstvenovzgojnem delu medicinska sestľa bolnika infoľmiľa, mu svętuje, mu pomaga pri osvajanju razlićnih veščin in znanj ter ga usmeľja pri oblikovanju vrednot in stališč. Prehranska zdľavstvena vzgoja, ki jo pri bolĺiku z rakom inajajo medicinske sestre, mora obsegatitrirazliéna področja, in siceľ: 1. Zdravstvena vzgoja o načelih in pomenu prilagojene uravnoteŽene varovalne pľehľane bolnika z rakom. 2. Prehľanska zdľavstvena vzgoja bolnika z rakom, ki je na specifičnem onkološkem zdravłenju in ima težave v zvezi s pľehľanjevanjem. 3. Prehranska zdľavstvenavzgoja bolnika z rakom, usmeľjena v ohranjanje zdravja po zakljuěenem onkološkem zdravljenju. Pri bolniku z ľakom je pľehrana ena bistvenih sestavin onkološkega zđravljen1a, zdravstvene nege in zdravstvene vzgoje. Pľehrana, ki bolniku zagotavlja vse potrebne hľanilne (energijske in neenergijske) in zaščitne snovi v optimalni koliěini, lahko vzđrźuje noľmalno prehraąjenost, kondicijo in dobro počutje. Predvsem pa ustrezna prehľana med zahtevnim onkološkim zdravljenjem lahko zmanjša negativne učinkę zdravljenja, kĺepi imunsko odpoľnost in izboljša izid zdľavfienja. V osnovi se prehrana bolnika z rakom bistveno ne razlikuje od uľavnoteŽene varovalne prehrane zdravega človeka, vendar pa mora zagotoviti povečane energijske potrebe in povečane potrebe po bełakovinah. Pogosto sta tako Že sama bolezen kakoľ tudi onkološko zdravtjenje poYezana z razlićnimi pľehľanskimi zapleti, kot so: izguba apetita, slabost, bruhaqje, spremembe v okušanju in vonjanju hľanę, odpor do določene hrane, vneta ustna sluznica iniali sluznica poŽiralnika, oteŽeno poŽiran1e, zaprtje, odvajanje tekočega blata, hujšanje idr. Vtakih primeľih si moľa bolnik znatiprehrano prilagoditi tako, da bo hľana, ki jo zalž'l1e, še zmeraj zagotav|jala zadostno količino potrebnih hranilnih snovi. Pľav zato potrebuje strokovne nasvete in podporo. Pomembno je, da bodo bolniki po zaključenem onkološkem zdravljenju vzdrŽevali primerno telesno teŽo, kondiciio, ođpornost in splošno dobro počutje, torej z eno besedo svoje zdľavje, zato morajo poznati osnovna načela uravnoteŽene varovalne prehľane zdravega človęka. 6I Cilj ľaziskave Poglavitni cilj raziskaveje bil ugotovitiznanje bolnikov o načelih zdrave prehrane, ki lahko pripomoľe k izboljšanju in ohranja4ja zdtavja, ter ugotoviti stališča bolnikov do pľehľane. Iz odgovorov smo lahko ugotavliali uěinkovitost in uspešnost prehranskega zdľavstvenovzgojnega dela medicinskih sester in drugih zdravstvenih delavcev. Metode dela Uporabili smo deskrtiptivno metodo dela. V obdobju od 21. 6. 2004 do 24. 6.2004 smo na šestih hospitalnih oddelkih in v ambulantni kemoterapiji onkološkega inštituta Ljubljana izvedli anketo z vpľašalnikom, ki je obsegal 37 vprašanj. Izpolnjevali so jih naključno izbľani hospitaliziľani bolniki in naključno izbrani bolniki v ambulantni kemoterapiji. Bolnikom je bila pľi izpolnjevanju vprašalnika zagotovljena anonimnost, za sodelovanje so se odločali prostovoljno. Rezultati so v članku pĺikazani v odstotkih, večina v obliki gľafov. V prispevku je predstavljen delvprašanj, s katerimi smo ugotavljali zĺanje in stališěa bolnikov o prehrani. Rezultati Anketiĺanih je bilo 64 bolnikoĺ in sicer 8 bolnikov v ambulantni kemoterapiii, ostali so bili hospitalizkani. Anketiľanih je bilo 54 % Žensk n 44 % moških. Graf 1: Staľost bolnikov v različnih starostnih obdobjih 327o Emanj kot 20let - 0 7o Jod 21 do 30 let - 3 ?o Bod3I do4Olet-6?o Eod 41 do 50 let - 16 7o Elod 5I do 60 |et - 3Ż 7o 6lod 6I do 70 let - 25 7o Estaľejši od70let- 13 7o Ebĺez ođgovora- 5 ?o I6%o 62 67o 37o 57o 137o Graf 2: Najvišja pľidobljena izobľazba t47o ITVo E srednješolska - 35 7o Npoklicna - 19 7o Eosnovnošolska- t7 vo Eil višješolska - 14 7o Elvisokošolska-67o Euniveĺzitetna - 5 ?o I magisterij, doktorat - 2 ?o E brez odgovoĺa - 2 ?o tr Slice 9 19%o 35%ó Graf 3: Vir podatkov o posebnostih pľehrąnjeyanja med zdravljenjem Emed. ses. nao.I. -Ż2?o E strokovne ĺevije inliteratura - ŻI ?o 75Vo Ezdravnik na o .r. - 15 ?o 217o lŻ?o l0Vo B splošne ĺevije - 12 7o Nnihče me ni poućil - l0 ?o Bbrezodgovoĺa-9ło Edrugo; bĺošurice o' I' - 8 7o E med. ses. v drugi zdr. usÍanovi - Ż 7o lintemet- l7o 2Ż7o Gľaf 4' Viľ podatkov o načelih zdrave pľehrane 25Vo @sp(ošne revíje - 28 7o t srokovne revij e inliÍeĺatura - 25 vo Emed. ses. naO.I. - 18 7o N zdľavnik na o . I. - l0 vo 1gqoĐzdĺavĺik v drugi zdr. ustarlovi - 4 ło E đrugo: sopacienti' izkustvo - 4 vo Emed. ses. v drugi zdr. ustanovi - 37o Eiĺtemet-3 7o r0?o Inihče me ni pollčil - 2 vo Úbrezođgovoĺa-3?o 1,7oŻ7o 87o Ż8ľo 3vo2vo37o 3vo 47o 4oto 63 Bolnikom smo predstavili 12 tľditev o prehrani. Šest trditev je bilo pozitivno usmerjenih in šest negativno usmerjenih. Splošno stališče bolnikov do prehrane je prikazano v grafu 5. Graf 5: Splošno stąlišče bolnikov do prehľane 28 t9 13 30 25 Żo 15 10 5 0 4 0 zelo pozitivno pozitivno stališče - nevtralno stališče - negativno stališče - sÍalliśče- 447o 3o?o Ż07o 6vo zelo negativno stališče _ 07o Bolnikom smo postavili šest vpľašanj o načelih zdtaYe prefuane. DeleŽi odgovoľov (pľavilni, nepopoĺno pravilni, mešani, nepravilni, bľez odgovora) so prikazani y odstotkih v grafih 6,7,8,9,10 in 11. V naslovu gÍafa je navedeno postavłeno vprašanje. Gľaf 6: Kateľo od naštetih vrst mesa (divjačino, morske ľibe, peľutnino, svinjino) je priporočljivo pogosteje uživati koĺ zamenjavo za rdeče meso klavnih živali? 43 tz 5 50 40 30 20 10 0 3 pĺavi|ĺo - 66cľo nepopolno pravilno - l97o mešani odgovori - nepravilno - 57o 8ło brez odgovora - 2?o 64 Graf v Zakaj so polnozrnati izdelki zdľauju koristni? 5ó 60 50 40 30 20 10 0 5 0 0 pravilno - 87Vo nepopolno pravilno - UVo mešani odgovori - nepravilno - 57o O(Vo brez odgovora - 57o Graf B: Kakšni So učinki Sadja in Zelenjave ną zdrąyje posamezniką? 50 40 30 20 t0 0 46 pĺavilno-72vo nepopolno pravilno - I4%o 9 4 2 Gľaf 9: Zakaj je mleko v prehrani posebej pomembno živilo? mešani odgovori - ĺepravilno - 37o brez odgovora - 67o 5%o 60 50 40 30 20 10 0 49 nepopolno ptavi|ĺo - Żvo 6 3 mešani odgovori - nepľavilno - 87o 9Vo brez odgovora - 57o pľavilno - 76vo 65 GľąÍ 10: Kateri odstotek mlečne maščobe je v zdravi pľehrani najbolj pripoľočljiv? 55 60 50 40 30 20 10 0 8 0 0 pĺavilno - 857o nepopolno pravi|ĺo - tcľo mešani odgovori - nepravilno - 137o 0Vo bľez odgovoľa - 27o Gľaf Il: Kąteľą od navedenih maščob lahko škodi' če jo uživamo v prekomeľnih količinah? 56 pravilno - 897o Ż 60 50 40 30 20 l0 0 2 0 nepopolno pĺavi|ĺo - 3vo mešani odgovori _ nepĺavilno - 57o O7o bĺez odgovora - 3Vo Razprava Raziskava na temo Znanje in stališča bolnikov o prehrani je potekala na onkološkem inštitutu Ljubljana. Anketiľanih je bilol0 % već źensk kot moških, povprečna starost anketirancev je bila 54 let, največ je bilo starih od 51 do 60 let (32 %), mlajši ođ 20 let ni bil nihče od anketiĺancev, starejših od 7l let je bilo 13 % anketiranih bolnikov' Največ anketiĺanih bolnikov (35 %) je imelo srednješolsko izobĺazbo. Anketiľani bolniki so kot največji delež'vlĺa podatkov o posebnostih prehľanjevanja med, zdľavljenjem navedli medicinske sestre onkološkega inštituta Ljubljana medtem ko so kot največji deležvira podatkov o načelih zdraYe pĺehľane navedli splošne revjje, sledile So stľokovne rwije in liteľatuľa, v tem primeru so bile medicinske sestre onkološkega inštituta Ljublana na tretjem mestu. Bolniki imajo pozitivno stališče (44 % zelo pozitivno stališče in 30 % pozitivno stališče) do prehrane in se zavedajo njenega učinka na zdravje posameznika. 66 Iz sklopa šestih vprašanj o znanju zdrave prehrane smo ugotovili, da so bolniki prehransko dobľo ozaveščeni. Na vprašaĺ{a so odgovarjali večinoma pľavilno od 72 % do 87 %,le pri enem vprašanju je bilo 66 % pravilnih odgovorov. Nepravilnih odgovorov je bilo zelo malo' večinoma 5 - 8 %,le pri enem vpľašanju 13 %. Sklep Z anketo smo ugotovili, da so medicinske sestre onkološkega inštituta Ljubljana pri izvajanju pľehranske zdravstvenę vzgoje aktivne, predvsem na področju zdravstvene vzgoje bolnikov o posebnostih prehranjevanja bolnika z ľakom med specifičnim onkološkim zdravljenjem. Manj so aktivnę na področju zdravstvene vzgoje bolnikov o načelih zďravę prehrane, vendaľ smo iz ankete ugotovili, da bolniki že imajo osvojena znanja o načelih zdrave prehrane in izoblikovana pozitivna stališča do pľehrane. Pomembno bi bilo predvsem utľjevati prepľičaqja bolnikov o pľednostih uravnoteŽenę vaľovalne pľehrane za vzdrževanje zdravja, tudi po zaključenem zdravłeąju, in dopolnjevati njihove yrzeliv znanju. Da bo prehransko zdravstvenovzgojno delo medicinskih sester kakovostno in učinkovito, moľajo le - te svoje znanje o načelih prehľane bolnika z ľakom med zdradjenjem in o načelih vaľovalne uľavnoteŽene pľehĺane nenehno izpopolnjevati. Slediti morajo novostim na področju prehĺanske podpoľe bolnika z rakom in prehĺanski politiki v smislu promocije zdravja. Utľjevati, posodab|jati in izpopoĘevati morajo svoje zdravstvenovzgojno delo z bolniki, da bo le - to postalo učinkovitejše, da bodo upoštevane individualne potľebe bolnika po zdravstveni vzgoji, da bodo bolniki ne le infoľmiĺani in pľosvetljeni, temveč jim bodo medicinske sestre znale pomagali pri osvajanju razhčnth veščin, izoblikovanju vrednot in stališč. Pľav tako lahko medicinske sestre prispevajo k šiľjenju in utrjevaqju znanj v strokovni in laični javnosti o: pomenu ustrezne prehrane kot zaščitnega dejavnika pľed malignimi boleznimi' pomenu zgodnjega odkĺivanja raka, pomenu ustrezne prehrane med specifičnim onkološkim zdrav|ieĄjem in po zaključenem zdľavljenju. Literatura 1. Baľker HM. Nutrition and Dietetics for Health Care. New York Churchill Livingstone, 1996 2' Briony T. Manual of dietetic practice. oxfoľd: Blackwell Science Ltd,200l 3. Drolc H, Fras AP. Kaheksija pri bolniku zrukom. V: Skela-Savič B (ur), Velepič M (uĺ)' Dľolc H (uĺ). Pomen pľehľane pri nastanku in zdľavljenju malignih obole4j, Radenci 14. in 15. oktobeľ 1999. Ljubljana: Sekcija medicinskih sester v onkologiji pri Zbornici zdravstvene nege Slovenij e, 1999: 28- 29 4. Eľjavšek Z, Senič B. Motnje prehranjevanja v zvezi z obsevalno terapijo. V: Skela_Savič B (uľ)' Velepič M (uľ)' Drolc H (ur). Pomen prehrane pľi nastanku in zdrav|e4ju malignih obolenj, Radenci 14. in 15. oktobeľ 1999. Ljubljana: 67 Sekcija medicinskih sester V onkologiji pľi Zboľnici zdravstvene nege Slovenije, 1999: 50-56 5. Hoyeľ S. Zdravstvena vzgoja in zdľavstvena pľosveta. Ljubljana: Tęhniška zalożba Slovenije, 1995 6. Jelenc S' ABC izobrażevanja odraslih. Ljubljana: Anđragoški center Republike slovenije, 1996 7. Kigeľ AM. Teaching foľ health. New York: Churchill Livingstone, 1995 8. Koch V. Kako se pľehranjujejo Slovenci. V: Skela-Savič B (ur)' Velepič M (ur)' Drolc H (ur). Pomen prehrane pri nastanku in zdravljenju malignih obolenj, Rađenci 14. in 15. oktober 1999' Ljubljana: Sekcija medicinskih sester v onkologlii priZbornici zdravstvene nege Slovenüe, 1999: 5-10 9. Mayer D. Canceľ overviev. American Jouľnal of Nursing 2000; Vol. 100: pp 24D,248,24Il 10. Pokorn D. Načela zďrave prehľane pri bolniku z ľakom. V: Skęla-Savič B (ur)' Velepič M (ur), Drolc H (ur). Pomen prehrane pri nastanku in zdravlieqju malignih obolenj, Radenci 14. in 15. oktobeľ 1999. Ljubljana: Sekciia medicinskih sester v onkologiji pri Zboľnici zdľavstvenę nege Slovenije, 1999:2227 1l. Pokoľn D' Prehľana v ĺazličnih Življenjskih obdobjih. Ljubljana: Marbona, 2003 12. Primic Żake|j M' Prehrana in rak. V: Skela-Savič B (ur), Velepič M (ur), Drolc H (ur). Pomen prehrane pri nastanku in zdravljenju malignih obolenj, Radenci 14. in 15. oktober 1999. Ljubliana: Sekcija medicinskih sester v onkologiji pri Zbornici zdravstvene nege Slovenä e, 1999 :11-14 13. Skela-Savič B. Motnje prehranjevanja v nezi s toksičnostjo citostatikov. V: Skela-Savič B (ur)' Velepič M (ur)' Drolc H (uľ). Pomen pľehľane pri nastanku in zdravljenju malignih obolenj, Radenci 14. in 15. oktobeľ 1999. Ljubljana: Sekcija medicinskih sesteĺ v onkologiji pri Zbornici zdravstvene nege Slovenije, 1999:39-49 14. Wilkes G. Nutrition: the forgotten ingredient in canceľ care. Ameľican Journal of Nursing, 2000;vol. 100; 46-51 15. http://www2.Bov.silmzlmz-splet.nsf, julij 2004: Nacionalna strategija prehľanske politike. 16. http:i /www.mf.uni-li.si/isis/isis97-6/html/cufer63'html' julij 2004: Posvetovaĺ{e o drŽavnem pľogramu nadzorovanja raka. 68